Acer dettermani

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Acer dettermani
Період існування: пізній еоцен — ранній олігоцен 38–28 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Сапіндові (Sapindaceae)
Рід: Клен (Acer)
Секція: Acer sect. Macrantha
Вид:
A. dettermani
Біноміальна назва
Acer dettermani
Wolfe & Tanai, 1987

Acer dettermani — це вимерлий вид клена, описаний із серії ізольованих викопних листків. Вид відомий з відкладень пізнього еоцену до раннього олігоцену[1], що відкриті в штаті Аляска, США. Це один із кількох вимерлих видів із секції Macrantha[2].

Опис[ред. | ред. код]

Листки Acer dettermani прості за будовою, з ідеальною актинодромусовою структурою жилок і, як правило, мають широко еліптичну форму. Листки неглибоко трилопатеві з бічними частками приблизно вдвічі меншими за серединну частку, а всі частки мають трикутну форму. Листя має три первинні жилки, сім-вісім вторинних жилок, а загальні розміри коливаються приблизно від 6.5 до 7.0 сантиметрів у довжину та від 4.5 до 8.0 сантиметрів у ширину. Загальна морфологія A. dettermani передбачає розміщення в секції Acer Macrantha. Це ґрунтується на неглибокій частці з дрібними зубцями однакового розміру та структурі жилок листя[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Detterman, R.L.; Case, J.E.; Miller, J.W.; Wilson, F.H.; Yount, M.E. (1996). Stratigraphic Framework of the Alaska Peninsula (PDF). United States Geological Survey Bulletin. 1969-A: 46—48. Архів оригіналу (PDF) за 15 квітня 2012. Процитовано 18 серпня 2022.
  2. а б Wolfe, J.A.; Tanai, T. (1987). Systematics, Phylogeny, and Distribution of Acer (maples) in the Cenozoic of Western North America. Journal of the Faculty of Science, Hokkaido University. Series 4, Geology and Mineralogy. 22 (1): 23, 74, 75, 240, & plate 4.