Acer ivanofense

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Acer ivanofense
Період існування: пізній еоцен — ранній олігоцен
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Сапіндові (Sapindaceae)
Рід: Клен (Acer)
Секція: Acer sect. Glabra
Вид:
A. ivanofense
Біноміальна назва
Acer ivanofense
Wolfe & Tanai

Acer ivanofense — це вимерлий вид клена, описаний із серії ізольованих викопних листків. Цей вид був описаний від еоцену до олігоцену[1] скам'янілостей, знайдених у Сполучених Штатах Америки. Це один із кількох вимерлих видів, які живуть у секції Glabra[2].

Опис[ред. | ред. код]

Листя A. ivanofense мають просту структуру з ідеально актинодромною структурою жилок, у яких первинні жилки починаються біля основи листової пластинки та йдуть до краю. Трилопатеве листя широко-овальної форми, ширина бічних часток становить приблизно половину ширини середньої частки. Листя має три первинні жилки та орієнтовний діапазон розмірів 4.5–7.8 сантиметрів у довжину на 4.0–7.5 сантиметрів[2]. Від базальної сторони кожної первинної часткової жилки відгалужується від чотирьох до семи вторинних жилок, які потім розгалужуються. Листя містять складні зуби, причому кожен головний зубець має два-три маленьких зубця на нижньому краю та один зубець на верхньому краю. Морфологія A. ivanofense передбачає розміщення в секції Acer Glabra і серії Arguta. Це базується на загальній структурі жилок у часточках і структурі жилок, що утворюють ареоли[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Detterman, R.L.; Case, J.E.; Miller, J.W.; Wilson, F.H.; Yount, M.E. (1996). Stratigraphic Framework of the Alaska Peninsula (PDF). United States Geological Survey Bulletin. 1969-A: 46—48. Архів оригіналу (PDF) за 15 квітня 2012. Процитовано 19 серпня 2022.
  2. а б в Wolfe, J.A.; Tanai, T. (1987). Systematics, Phylogeny, and Distribution of Acer (maples) in the Cenozoic of Western North America. Journal of the Faculty of Science, Hokkaido University. Series 4, Geology and Mineralogy. 22 (1): 23, 74, 75, 240, & plate 4.