Acmopyle

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Acmopyle
Acmopyle pancheri з незрілими насіннєвими шишками
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Подокарпові (Podocarpaceae)
Рід: Acmopyle
Pilger, 1903
Види

Acmopyle pancheri
Acmopyle sahniana

Вікісховище: Acmopyle

Acmopyle — рід хвойних рослин родини подокарпових. Назва роду походить з грецької й означає akme — «найвища точка», pyle — «відкривання», посилаючись на підняту позицію зрілого насіння.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

A. pancheri, ендемік Нової Каледонії, A. sahniana — ендемік Фіджі. Цей рід характерний для антарктичної флори, він розвивався в холодних і вологих регіонах південного суперконтиненту Гондвани. Цей суперконтинент зазнав змін між 110 і 30 мільйонів років тому, що призвело до розділення на материки Південна Америка, Австралія, Африка, Індія та Антарктида. Нова Каледонія — древній фрагмент Гондвани — зрештою зберіг членів цього ботанічного роду. Фіджі, як найостанніший з геологічної точки зору, можливо, надбав цей вид флори.

Морфологія[ред. | ред. код]

Це вічнозелені від малих до високих добре розгалужені дерева. Листки 10—30 мм довжиною й 1.5—3 мм шириною. Пилкові шишки завдовжки 20—25 мм, завширшки ≈ 3 мм. Деревина м'яка, легка, не ароматна, від жовтувато-коричневого до світло-коричневого кольору, є річні кільця.

Використання[ред. | ред. код]

Представники роду не культивуються, і жоден сорт не був виведений. Тим не менш, вони зустрічаються в багатьох ботанічних садах.

Посилання[ред. | ред. код]