Актинідія приємна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Actinidia deliciosa)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Актинідія приємна
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Вересоцвіті (Ericales)
Родина: Актинідієві (Actinidiaceae)
Рід: Актинідія (Actinidia)
Вид:
A. deliciosa
Біноміальна назва
Actinidia deliciosa

Актинідія приємна (Actinidia deliciosa) — вид рослин родини актинідієві, всесвітньо відома сільськогосподарська культура, з якої отримують плоди ківі.

Назва[ред. | ред. код]

Комерційна назва плодів рослини ківі була створена з комерційною метою у 1959 році. Спочатку плоди називали китайський аґрус. Існував також варіант назвати плід melonettes.

Будова[ред. | ред. код]

Швидкоросла деревоподібна дводомна ліана, що може досягати 9 метрів довжини. Листя з довгими черешками, овальні чи круглі 7,5–12,5 см завдовжки. Молоді листя покриті червоними волосинками. Дорослі листки темно-зелені гладенькі згори і покриті білим пухом знизу.

Квіти 2,5–5 см в діаметрі, запашні, одностатеві з 5–6 пелюстками. Чоловічі й жіночі квіти з'являються на різних рослинах, вони мають однакову будову, проте в жіночих пилок не життєздатний. Запліднюються бджолами або вручну людьми.

Плід ягода до 6,25 см довжини з коричневою волохатою шкіркою. Нестиглі плоди тверді, тоді як достиглі м'які. М'якоть соковита зеленого кольору, в центрі біла частина, оточена насінням, від якої розходяться радіально світлі лінії. Смак плодів доволі кислий, схожий на аґрус та полуницю.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

Походить з Китаю. Наразі культурні сорти вирощують по всьому світові і навіть в Україні.

Практичне використання[ред. | ред. код]

Плоди рослини їстівні. У 1904 році насіння рослини потрапило в Нову Зеландію з Марі Фрезер (Mary Isabel Fraser), директором пансіону для дівчат, що перебувала в Китаї. З насіння було вирощено дві жіночі та одну чоловічі рослини. Незважаючи на такий малий генотип, окремі особини актинідії приємної мали високу варіантивність. Селекційні роботи проводили садоводи-практики — Дж. Макгрегор, Олександр Еллісон, Бруно Просто та Хейворт Райт. Ці три рослини дали початок сучасному сорту 'Hayward', що продається тепер по всьому світу.

Нова Зеландія почала експорт ківі у 1950-х до США. У 1959 році назву фрукта змінили на ківі.

За оцінками 2017 року в світі вироблялося 4 мільйони тонн ківі, 50 % з них виробляв Китай.[1][2]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Global Kiwi Fruit Market — Segmented by Geography — Growth, Trends, and Forecast (2018—2023) [Архівовано 17 лютого 2019 у Wayback Machine.], ID: 4663700, Report October 2018,- 98 pages
  2. Kiwi fruits, production quantity (tons) — for all countries. Архів оригіналу за 17 лютого 2019. Процитовано 16 лютого 2019.

Джерела[ред. | ред. код]