Aeros

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аерос
Тип Приватне підприємство
Галузь Аерокосмічна
Засновано 1991
Штаб-квартира Київ
Продукція Дельтаплани, Параплани, Мотодельтаплани, крила для мотодельтапланів, надлегкі літальні апарати, Планери
www.aeros.com.ua
Мапа
CMNS: Aeros у Вікісховищі

Приватне підприємство «Аерос» — український авіавиробник, заснований групою колишніх конструкторів ДКБ ім Антонова на початку 1990 -х з метою будівництва дельтапланів[1][2].

Загальні інформація[ред. | ред. код]

Компанія виробляє та продає за ліцензією французький надлегкий літак Best Off Sky Ranger.

У 2003 році літак Skyranger компанії втретє стає Чемпіоном світу.

У 2004 році дельтаплани Аероса набувають всесвітньої популярності завдяки їх високих льотних якостей. На Чемпіонаті Європи 2004 з дельтапланеризму року 45 пілотів з 121 (тобто 37 % учасників) літають на крилах Аероса.

В 2005 Олег Боднарчук, співробітник Аероса, став Чемпіоном світу з дельтапланеризму літаючи на дельтаплані Combat L (створений у 2003 р.), виготовленому Українською компанією Аерос.[1][2]


У 2005 році відкрився сервісний центр Аероса в Німеччині в місті Eisenach.

У 2006 році літак компанії Аерос Skyranger стає чотирикратним Чемпіоном світу, і це — перший випадок в історії FAI, коли один і той же ж літак став Чемпіоном у своєму класі в четвертий раз.

На Чемпіонаті Європи 2006 два з трьох призових місця зайняли пілоти на Combat L. На Чемпіонаті світу серед жінок учасниця на Combat L зайняла третє місце.


У 2007 році літак компанії Аерос Skyranger стає п'ятикратним Чемпіоном світу, і це — перший випадок в історії FAI, коли один і той же ж літак став Чемпіоном у своєму класі в п'ятий раз.

На даний час фірма «Аерос» експортує свою продукцію в 43 країни світу, не враховуючи СНД.

На дельтапланах Аерос поставлено два діючих світових рекорди по швидкості — на трикутному маршруті 100 км (пілот Martin Henry) і на трикутному маршруті 50 км серед жінок (пілот Mia Schokker). Вся збірна команда України, вся збірна команда Росії і практично всі ведучі пілоти країн СНД літають на дельтапланах Combat, так само як і багато пілотів Америки, Азії та Європи. Наприклад на Чемпіонаті Європи 2005 р. на техніці Аероса літали 46 з 98 учасників (тобто 46 % від загального числа).

Повітряні судна[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Легкий двомісний літак Best Off Sky Ranger, який виробляється київською авіабудівною фірмою Аерос, було використано під час зйомок українського фільму «ТойХтоПройшовКрізьВогонь».

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Bertrand, Noel; Rene Coulon; et al: World Directory of Leisure Aviation 2003-04, page 41. Pagefast Ltd, Lancaster OK, 2003. ISSN 1368-485X
  2. а б Aeros Company (2008). Chronicles of AEROS Company. Архів оригіналу за 14 серпня 2013. Процитовано 2 лютого 2012.

Джерела[ред. | ред. код]