Agamyxis pectinifrons

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Agamyxis pectinifrons

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Бронякові (Doradidae)
Рід: Agamyxis
Вид: Agamyxis pectinifrons
(Cope, 1870)
Посилання
Вікісховище: Agamyxis pectinifrons
Віківиди: Agamyxis pectinifrons

Agamyxis pectinifrons (агамикс гребінчастий) — вид риб з роду Agamyxis родини Бронякові ряду сомоподібні. Інші назви «плямистий балакучий сом», «агаміксіс зірчастий». Утримують також в акваріумах.

Опис[ред. | ред. код]

Завдовжки сягає 15 см. Спостерігається статевий диморфізм: самиця більша за самця. Голова коротка, трохи сплощена. Очі відносно невеликі. Є 3 пари коротких й товстих вусів. Тулуб сплощений. Спинний та грудні плавці мають сильно сплощені перші промені з добре розвиненими шипами, що завдають болючих поранень. Спинний плавець високий, трикутної форми, з короткою основою та 1 жорстким і 5 м'якими променями. Грудні плавці великі (з 1 жорстким та 5 м'якими променями), широкі, тягнуться до черевних плавців. Останні поступаються грудним плавцям. Жировий плавець невеличкий. Анальний плавець складається з 10—11 м'яких променів. Хвостовий плавець помірно широкий, усічений.

Забарвлення темно-коричневе з білими плямами на череві. Самець контрастніший за самицю. В перших вуса з чітко вираженими цятками. Молодь має темно-коричневе до синьо-чорного забарвлення. Голова та тулуб молодих особин вкриті численними блідими плямами білого або біло-жовтого кольору. Нижня частина світліше, з такими самими плямочками. Плавці темні з блідими смугами та цятками.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зустрічається у повільних та стоячих водоймах з дрібним й м'яким піщаним ґрунтом. Утворює невеличкі зграї. Здатен видавати звуки, що нагадують сичання та бурмотіння. Доволі витривала риба. Вдень ховається серед корчів та у печерках, також заривається в пісок. Здатен тижнями лежати в укриттях. Активний у присмерку та вночі. Живиться червами, личинками, дрібними водними організмами, равликами.

Статева зрілість самців настає у 3 роки. Нерест відбувається в сезон дощів. Самиця відкладає до 1000 ікринок блідо-зеленого кольору розміром 1,2—1,5 мм. Інкубаційний період триває 40 годин, мальки мають розмір 3 мм. Через 3 доби переходять на вживання дрібних водних організмів.

Тривалість життя становить 10 років.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у басейні річки Амазонка — в межах Бразилії, Перу, Колумбії та Болівії.

Утримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Миролюбна риба, яка легко співіснує з іншими. Веде нічний спосіб життя, вдень ховається в укриттях. Мінімальний розмір акваріума 100 л. Параметри води: твердість 2—20°, pH 5,8—7,5, температура 20—26°C. Годувати краще живим кормом.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Günther Sterba: Süßwasserfische der Welt. Urania Verlag., Leipzig 1990 ISBN 3-89350-991-7. (нім.)
  • Sabaj, M.H. and C.J. Ferraris Jr., 2003. Doradidae (Thorny catfishes). p. 456—469. In R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre: EDIPUCRS, Brasil. (англ.)