Allium dönmezii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Allium dönmezii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Амарилісові (Amaryllidaceae)
Підродина: Цибулеві (Allioideae)
Рід: Цибуля (Allium)
Вид:
A. dönmezii
Біноміальна назва
Allium dönmezii
Mutlu & Karakuş, 2019

Allium dönmezii (часник Донмеса[1]) — вид трав'янистих рослин родини амарилісові (Amaryllidaceae), ендемік Туреччини.

Опис[ред. | ред. код]

Цибулина яйцеподібна, заввишки 1.5–2.5 см, діаметром 1–2 см, зовнішні оболонки темно-сірі, скоро марніють, внутрішня оболонка біла. Стеблина 6–12 см завдовжки, 4–8 см завдовжки від землі, циліндрична, діаметром 2–3 мм (1–2 мм при висиханні). Листок 1, пластина лінійно-ланцетна, 0.5–1 см шириною, і довжиною 10–14 см, зазвичай довша від стеблини, плоска але біля основи жолобчаста, гола, сірувато-зелена з тьмяним нальотом, червоногаряча біля основи, край гладенький. Суцвіття субкулясте, (16)18–52(57)-квіткове, діаметром 3–4 см. Листочки оцвітини довгасті, човноподібні, тупі на верхівці, (3.5)4–5(6) × (1.5)1.7–1.8(2) мм, білувато-рожеві з широкою та темно-фіолетовою серединною жилкою. Пиляки довгасті, 1.5–2 мм завдовжки та 1 мм завширшки, фіолетові. Коробочка зворотно-яйцеподібна, з трьома поздовжніми борознами, довжиною 4–5 мм. Насіння завдовжки 2 мм, чорнувате[2].

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Туреччини — східна Анатолія[2].

Вид росте на 2400 м висоти на північній стороні скелястих схилів. Друге місце розташування Allium dönmezii було знайдено на висоті 2494 м на вершині гравійної області. Вид відомий з двох різних місцевостей, відстань між якими 52 км[2].

Етимологія[ред. | ред. код]

Таксон названий на честь Алі Арслана Донмеса (тур. Ali Arslan Dönmez), директора ботанічного саду в Університеті Хакеттепе (англ. Hacettepe University), який зібрав багато геофітів під час своєї великої польової роботи в Туреччині[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. а б в г Karakuş, Ş., & Mutlu, B. Allium dönmezii, a new species of Allium sect. Melanocrommyum (Amaryllidaceae) from Turkey: morphological and molecular evidence // Phytotaxa. — 2019. — Вип. 411. — № 3. — С. 194–204. — DOI:10.11646/phytotaxa.411.3.3. (англ.)