Aloe buchlohii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Aloe buchlohii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Асфоделові (Asphodelaceae)
Підродина: Asphodeloideae
Рід: Алое (Aloe)
Вид:
A. buchlohii
Біноміальна назва
Aloe buchlohii

Aloe buchlohii (Алое Бухло[1])  — сукулентна рослина роду алое.

Етимологія[ред. | ред. код]

Видова назва дана на честь професора Гюнтера Бухло (1923-; нім. Günther Buchloh), німецькиого ботаніка зі Штутгарта, який збирав рослини разом з професором Вернером Рау[en] на Мадагаскарі в 1961 році.[2]

Історія[ред. | ред. код]

Вид вперше був описаний німецьким ботаніком Вернером Рау[en] у 1966 році у спільному щомісячному журналі Німецького товариства любителів кактусів (DKG), Швейцарського товариства любителів кактусів (SKG) та Австрійського товариства любителів кактусів (GÖK) «Кактуси та інші суккуленти[de]».[3]

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Як правило, рослина складається з декількох тіл, буває також одиночною. Листя в розетці в числі 10-20, розміром близько 40-50x3 см, зелені, дуже часто з червоним відтінком. Листки не щільні, особливо рідкісні при основі. По краях листки мають зубчики близько 3 мм завдовжки, розташовані на відстані 8-10 мм, як правило, мають коричневий кінчик. Суцвіття завдовжки до 60 см, як правило, прості, в культурі гілкуються до 3 гілок. Квіти жовті або блідо-рожеві, завдовжки 25 мм і 7 мм в діаметрі.

Споріднені види[ред. | ред. код]

Aloe buchlohii легко сплутати з Aloe schomeri, Aloe werneri і певною мірою з Aloe versicolor, рослини відрізняються більш-менш довжиною суцвіття.

Поширення[ред. | ред. код]

Aloe buchlohii — ендемічна рослина Мадагаскару. Зустрічається в південно-східній частині провінції Туліара, на захід від містечка Манантеніна (англ. Manantenina).

Місця зростання[ред. | ред. код]

Вид зростає на голих гнейсових породах на висоті до 500 метрів над рівнем моря. Відомо 2—5 локалітетів.

Охоронні заходи[ред. | ред. код]

Вид включений до додатку II конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).[4]

Вирощування в культурі[ред. | ред. код]

Aloe buchlohii не особливо рідкісна, хоча й не дуже поширена рослина в колекціях. У культурі вона зростає меншою за розміром, ніж у природному середовищі, в той же час, рожеві квіти при цьому трапляються набагато частіше, ніж чисто жовтого кольору. Існує цілий ряд цікавих гібридів, які походять від цього виду.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Estrela Figueiredo and Gideon F. Smith. What's in a name: epithets in Aloe L. (Asphodelaceae) and what to call the next new species // Bradleya. — 2010. — № 28. — С. 79-102. — DOI:10.25223/brad.n28.2010.a9. Архівовано з джерела 4 березня 2016. Процитовано 15.09.2018.(англ.)
  3. Kakteen und andere Sukkulenten 17(1): 2, abb. 1–3. 1966
  4. Aloe buchlohii. CITES. Архів оригіналу за 15 вересня 2018. Процитовано 15.09.2018.  (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]