American Airlines

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з American Airways)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
American Airlines
ІАТА
AA
ІКАО
AAL
Позивний
AMERICAN
Тип авіакомпанія
бізнес і публічна компанія
Дата заснування 1930 («American Airways»)
Хаби Dallas/Fort Worth Airport, Lax Airport, Jfk Airport
Альянс Oneworld[1]
Слоган «The new American is arriving.»
Розмір флоту 655[2]
Пунктів призначення 161
Материнська компанія American Airlines Group[3] і AMR Corporationd[4][5]
Дочірні компанії PSA Airlines, Southwest Air Fast Expressd і Admirals Clubd
Штаб-квартира Форт-Ворт, Техас
Керівник Джерард Арпі
Сайт www.aa.com

American Airlines, Inc. (скорочується як American або AA) — американська авіакомпанія[6], після об'єднання з US Airways (грудень 2013) найбільша в світі авіакомпанія, світовий лідер за загальною кількістю пасажиро-кілометрів (224 330 млн у 2006 році)[7] і розміром пасажирського флоту (655 одиниць). У 2007 році компанією було перевезено 98 162 тис. пасажирів. Займає друге місце після «FedEx Express» за загальним розміром флоту і після «Air France-KLM» — за загальним доходом[8] . Є дочірньою компанією «AMR Corporation». Штаб-квартира авіакомпанії знаходиться в техасському місті Форт-Верт, недалеко від якого розташований міжнародний аеропорт Даллас/Форт-Верт. Головою правління, президентом і керуючим директором є Джерард Арпі.

Airbus A319-115, авіакомпанії "American Airlines"

Компанія здійснює регулярне авіасполучення усередині США, в Канаду, Латинську Америку, Карибські острови, Європу, Японію, Китай та Індію. «American Airlines» лідирує на ринку пасажирських перевезень між США і країнами Латинської Америки (у 2004 році — 12,1 млн).

Компанія має п'ять габів: міжнародний аеропорт Даллас/Форт-Верт, Міжнародний аеропорт О'Гара в Чикаго, міжнародний аеропорт Маямі, Міжнародний аеропорт імені Луіса Муньоса Марина в Пуерто-Рико і Міжнародний аеропорт Ламберт у Сент-Луїсі. Найбільшим з них є Даллас-Форт-Верт, 84% рейсів з цього аеропорту здійснюється компанією «American Airlines». Додатковими хабами є також Міжнародний аеропорт Лос-Анжелеса, Міжнародний аеропорт імені Джона Кеннеді і Міжнародний аеропорт Логан в Бостоні.

У місті Форт-Верт розташована також база компанії «American Eagle Airlines» — регіонального партнера «American Airlines», який також повністю належить корпорації «AMR Corporation». «American Airlines» є членом-засновником авіаальянсу «Oneworld».

Створення компанії[ред. | ред. код]

Об єднання з US Airways[ред. | ред. код]

В листопаді 2013 антимонопольний комітет уряду США ухвалив дозвіл на об'єднання American Airlines з іншою великою американською авіакомпанією US Airways. Новий альянс повинен стати найбільшою авіакомпанією в світі[9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.oneworld.com/news-information/oneworld-fact-sheets/oneworld-at-a-glance/
  2. American Airlines. Fleet Profile (англійською) . Архів оригіналу за 30 січня 2012. Процитовано 7 жовтня 2008.
  3. OpenCorporates — 2010.
  4. Texas State Historical Association, Barkley R. R., Tyler R. C. Handbook of Texas Online // Handbook of TexasTexas State Historical Association, 1952. — ISBN 978-0-87611-151-2
  5. http://www.fundinguniverse.com/company-histories/amr-corporation-history/
  6. FAA. Airline Certificate Information - Detail View (англійською) . Архів оригіналу за 30 січня 2012. Процитовано 7 жовтня 2008.
  7. Aviation Week and Space Technology, January 15, 2007, p. 349
  8. Aviationexplorer.com. American airlines information pictures and facts (англійською) . Архів оригіналу за 30 січня 2012. Процитовано 7 жовтня 2008.
  9. Новини на сайті компанії. Архів оригіналу за 12 листопада 2013. Процитовано 13 листопада 2013.

Посилання[ред. | ред. код]