Заяча конюшина багатолиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Anthyllis polyphylla)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Anthyllis vulneraria
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Бобовоцвіті (Fabales)
Родина: Бобові (Fabaceae)
Рід: Заяча конюшина (Anthyllis)
Вид:
Anthyllis vulneraria (A. vulneraria)
Біноміальна назва
Anthyllis vulneraria

Заяча конюшина звичайна ряснолиста[1] (Anthyllis vulneraria subsp. polyphylla) — багаторічна трав'яниста рослина родини бобових. Стебло прямовисне або висхідне, розгалужене, внизу відстовбурченоволосисте, 15—60 см заввишки. Листки непарноперисті; прикореневі — з 1—2 (4) парами невеликих бокових листочків і значно більшим яйцюватим верхівковим листочком; стеблових листків частіше З—6. Квітки неправильні, зібрані у верхівкові багатоквіткові головки; віночок жовтий, рідше — жовтогарячий. Плід — біб. Цвіте у червні — липні.

Поширення[ред. | ред. код]

Суцвіття

Трапляється в Лісостепу, рідше — на Поліссі та в Степу на узліссях, по чагарниках, лісових галявинах, суходільних луках і степових схилах.

Сировина[ред. | ред. код]

Для виготовлення ліків використовують траву (Herba Anthyllidis), зібрану під час цвітіння рослини. Рослина неофіцинальна[що це?].

Хімічний склад[ред. | ред. код]

Трава містить флавоноїди, дубильні речовини, аскорбінову кислоту (191 мг%) та інші цінні речовини.

Фармакологічні властивості і використання[ред. | ред. код]

В народній медицині рослина відома як така, що має заспокійливі, зв'язні, сечогінні, загальнозміцнювальні та ранозагоювальні властивості. Настій трави п'ють при безсонні, виразковій хворобі шлунка, захворюваннях нирок і сечового міхура, діабеті, при захворюваннях, спричинених фізичною перенапругою, а також як загальнозміцнювальний засіб після виснажливих хвороб. Дітей напувають настоєм при переляку й епілепсії. У вигляді компресів і примочок настій використовують для лікування ран, виразок, для розсмоктування доброякісних пухлин, при укусах бджіл. Ним полощуть ротову порожнину при запальних процесах. Подрібнену свіжу траву прикладають до наривів і ран для прискорення загоювання їх.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]