Мірікіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Aotus trivirgatus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мірікіна

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Парворяд: Широконосі мавпи (Platyrrhini)
Родина: Нічні мавпи (Aotidae)
Рід: Нічна мавпа (Aotus)
Вид: Aotus trivirgatus
Посилання
Вікісховище: Aotus trivirgatus
Віківиди: Aotus trivirgatus
EOL: 323931
ITIS: 572951
МСОП: 41543
NCBI: 9505
Fossilworks: 232711

Мірікіна, або нічна мавпа, або триполосий дурукуль (Aotus trivirgatus) — вид ссавців надродини широконосих мавп. Єдиний нічний вид серед вищих приматів, один з 11 видів роду Aotus.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Довжина тіла 24-37 см, довжина хвоста 30-40 см. Маса тіла 0,6-1 кг. Основний тон забарвлення верху тіла і хвоста коричнево-сірий, обличчя і горло світлі. Очі дуже великі, що пов'язано з нічним способом життя.[1] Маленька кругла голова, маленькі вуха; відкриті вниз ніздрі, розділені більш вузької перегородкою, ніж у інших американських мавп; маленькі ікла, різці стоять вертикально, витягнуте тіло, покрите м'якою шерстю, подовжені задні кінцівки, не чіпкий хвіст.

Живлення[ред. | ред. код]

Живляться плодами і листям дерев, комахами, пташиними яйцями, птахами і кажанами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Подорожують і полюють парами, іноді невеликими сімейними групами. Живуть, подібно до сов, у дуплах дерев. Самка народжує раз на рік одне дитинча. Зустрічаються в Південній Америці. Живуть у гірських лісах.[2]

Рухаючись родинними групами, займають простір до 9 га. При вторгненні іншої групи доходить до бійок, які тривають, як правило, не більше 10 хвилин.

Мірікіни у темряві рухаються тихо, але в цілому галасливі. Видають різні різкі звуки, що нагадують скрегіт птахів, нявчання котів, або гавкання собак, схоже на ричання ягуара. Голос служить їм для підтримання контактів між собою в темряві.

Охоче утримується в зоопарках. Досить легко приручається, якщо спіймана в молодості. Швидко звикає до своїх опікунів. При гарному догляді — лагідна; розумові здібності досить обмежені.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. БСЭ [1] [Архівовано 1 липня 2010 у Wayback Machine.] Мирикини
  2. П. и Дж. Непье. Обезьяны. — М.: Терра, 1996. −128 с.