Apollonias barbujana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Помилка Lua у Модуль:Autotaxobox у рядку 157: attempt to index a nil value.
Apollonias barbujana
Біологічна класифікація редагувати
Вид:
A. barbujana
Біноміальна назва
Apollonias barbujana

Apollonias barbujana — один з видів роду Apollonias, родини лаврових.

Опис[ред. | ред. код]

Це вічнозелена рослина з простими листками. Листя розташовані навпроти один одного, еліптичні з усіх країв. Дерево виростає до висоти приблизно 10 метрів.

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік лісів переважно на Канарських островах та острові Мадейра.

У дикій природі Apollonias barbujana є важливим членом «Floresta Laurisilva» («укр. Лавровий ліс»), внесеного ЮНЕСКО в грудні 1999 року до списку Всесвітньої природної спадщини, що складається з 18 видів дерев, чотири з яких належать до родини лаврових: Laurus novocanariensis, Ocotea foetens, Persea indica і Apollonias barbujana. Цей ліс, як правило, туманний (вище 85% вологості), і росте на висоті між 500–1500 м над рівнем моря. Має важливе значення в екології острова.

Використання[ред. | ред. код]

Його деревина дуже красива і високо цінується червонодеревниками, і називається «Канарське чорне дерево» («ісп. ébano canario»). У минулому ліси були сильно вирублені, що призвело цей вид до загрозливого статусу.

Підвиди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [Apollonias barbujana ssp. barbujana // Червоний Список Міжнародного Союзу Охорони Природи (англ.). Архів оригіналу за 28 січня 2015. Процитовано 27 січня 2015. Apollonias barbujana ssp. barbujana // Червоний Список Міжнародного Союзу Охорони Природи (англ.)]
  2. [Apollonias barbujana ssp. ceballosi // Червоний Список Міжнародного Союзу Охорони Природи (англ.). Архів оригіналу за 28 січня 2015. Процитовано 27 січня 2015. Apollonias barbujana ssp. ceballosi // Червоний Список Міжнародного Союзу Охорони Природи (англ.)]

Джерела[ред. | ред. код]