Artifact (відеогра)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Artifact (гра))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Artifact
Постер Artifact
Розробник Valve Corporation
Видавець Valve Corporation
Дистриб'ютор Steam, Google Play[1] і App Store[2]
Жанр(и) цифрова колекційна карткова гра
Платформа Android, iOS, Windows, Linux і macOS
Дата випуску
  • Windows, macOS, Linux
  • Листопад 28, 2018
  • Android, iOS
  • анонсовано, дата виходу невідома
Режим гри багатокористувацька гра
Мова англійська[3], французька[3], італійська[3], німецька[3], іспанська[3], японська[3], корейська[3], бразильський варіант португальської мови[3], російська[3], спрощена китайська[d][3], традиційна китайська[d][3] і латиноамериканська іспанськаd[3]
Творці
Сценарист(и) Steve Jaros
Ігродизайнер(и) Річард Гарфілд
Програміст(и)
Композитор(и) Tim Larkin
Технічні деталі
Рушій Source 2
Носій цифрова дистрибуція і цифрове завантаження[d]
Dota[d]
Офіційний сайт

Artifact (укр. Артефакт) — це колекційна карткова відеогра, розроблена корпорацією Valve. Гра заснована на битві двох гравців на трьох дошках, які називаються лініями, і базується на всесвіті Dota 2, MOBA-гри від Valve. Artifact була розроблена автором Magic: The Gathering Річардом Гарфілдом і передбачає купівлю й продаж карток на ринку Steam. Гра була випущена для Microsoft Windows, MacOS і Linux у листопаді 2018 року, і запланована на пристрої Android і iOS наступного року.

Незважаючи на те, що Artifact зазнала критики за її високу складність для нових гравців та модель монетизації, яка відрізняється від звичних для ККІ, її складний геймплей та механіка драфт-режиму отримали високу оцінку.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Геймплей Artifact полягає у створенні колоди з карт, отриманих за допомогою придбання окремих карток на ринку Steam або комплектів карт, щоб перемогти суперника у режимі гри один-на-один.[6] Artifact базується на багатьох елементах з MOBA гри Dota 2, розроблену також Valve.[7] Зокрема, гра відрізняється від більшості інших традиційних карткових ігор, маючи, як і Dota 2, три «лінії», що охороняються вежами. В цій грі кожна лінія існує не як шлях на місцевості, а як незалежна дошка. Після того, як вежу зруйновано, на її місці виникає споруда під назвою «Древній» (англ. Ancient, на ігровому сленгу — трон). Перемагає той гравець, який зруйнує «Древнього» суперника або знищить дві його вежі.[8][9]

Кожна колода містить принаймні 40 карт. Карти поділені на три рівня за рідкістю на: поширені, незвичайні і рідкісні. Крім того вони згруповані в чотири кольори: червоні, зелені, чорні і сині. Кожен колір має свої унікальні ефекти на дошці.[10][9]

Кожна лінія має незалежний запас мани, яка використовується для розігрування карт і зростає на один пункт після кожного раунду. Коли розігрується карта, ініціатива переходить до іншого гравця. Після того, як всі карти були розіграні, починається фаза битви, герої гравців і незалежні створіння «кріпи» починають атакувати все, що знаходиться навпроти них, включаючи протилежну вежу, якщо вона не заблокована картками.[9] Це повторюється до тих пір, поки не будуть розіграні всі три смуги, після чого гра переходить до «Торгової фази», де золото, накопичене за успіхи в боях, витрачається на придбання корисних предметів для героїв. Ці предмети розташовуються в трьох слотах для зброї, броні та аксесуарів.[9]

Розробка[ред. | ред. код]

Концепція гри[ред. | ред. код]

Розробка Artifact розпочалася наприкінці 2014 року, коли головний дизайнер Річард Гарфілд був залучений, щоб допомогти зробити карткову гру завдяки своєму досвіду створення популярної франшизи Magic: The Gathering .[11][12][9] Гру потім анонсували через трейлер на The International 2017, великому кіберспортивному турніруі з Dota 2, організованого корпорацією Valve, хоча ніяких конкретних деталей не було.[7] Більш детальну інформацію про концепцію та геймплей Артефакту розкрив співзасновник Valve Гейб Ньюелл під час зустрічі з прес-службою в штаб-квартирі Valve в березні 2018 року.[13] Там Ньюелл заявив, що Artifact спочатку не була заснована на Dota 2 , але було вирішено зробити це пізніше впродовж розробки, адже це було «доцільно».[14] Ньюелл також заявив, що гра не буде безкоштовною. Він також повідомив сподівання, що Artifact досягне успіху у карткових іграх як це зробила Half-Life 2 у шутерах.[9][15]


Бета-тестування[ред. | ред. код]

У закритому (приватному) порядку бета-тестування взяли участь професійні гравці та коментатори Hearthstone, Гвінт, Magic: The Gathering і Dota 2.

Відвідувачі The International 2018 і стенду Artifact на виставці PAX West отримали копії Artifact і доступ в бета-тестування[16]. крім того було видано 40 000 ключів в закриту бету в рамках програми Friends & Family[17]. На той момент точна дата тестування була невідома, в офіційному Твіттері йшлося про жовтень[18]. У результаті, власники ключів з PAX West, The International 2018 і інших джерел отримали доступ до бети за 10 днів до офіційного релізу — 19 листопада[19].

У вересні компанія Valve почала показувати публіці карти[20]. Це відбувалося як в офіційному Твіттері гри, так і на стрімах і в спільнотах довірених творців контенту у соціальних мережах[21]. Вже через 10 днів менеджер китайської кіберспортивної організації Newbee на особистому каналі запустив Artifact і показав не лише кілька десятків карт, але й інтерфейс гри[22].

17 листопада всі люди та студії з доступом до гри змогли транслювати і ділитися думками про неї[23]. Artifact стала доступна для замовлення 10 листопада, тоді ж з'явилася інформація про мінімальні системні вимоги гри. Ті, хто оформив попереднє замовлення, змогли почати завантаження гри за кілька годин до офіційного релізу[24].

Підтримка та перезапуск[ред. | ред. код]

Комерційний провал Artifact спонукав Valve звести до мінімуму її підтримку, що зводилась до виправлення дрібних помилок і невеликої зміни вартості карток[25]. Проте гру не було закрито і 29 березня 2020 року Гейб Ньюелл повідомив, що триває робота над її перезапуском[26]. За його словами «Ми провели експеримент, отримали негативний результат, і тепер нам потрібно подивитися чи здобули ми що-небудь з цього, тож давайте спробуємо ще раз»[27].

Оцінки й відгуки[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

Artifact отримала неоднозначний прийом після його анонсу на The International 2017 році. Відвідувачі турніру в основному висловили невдоволення[36][37]. Трейлер, завантажений на YouTube, незабаром отримав негативні коментарі, а коментатори висловлювали розчарування Valve, що здавалося б, відмовляється від інших франшиз, таких як Half-Life, на користь останніх ігрових тенденцій[36][38][39][40]. Оскільки Artifact не є безкоштовною, як багато її конкурентів, критика була спрямована також на модель монетизації гри, де деякі гравці та критики називали її «Pay to Win» (Плати аби вигравати). Адже нові карти слід купувати на ринку Steam або отримувати як винагороду в спеціальних заходах, участь в яких вимагає придбання віртуального квитка[41][42][43][44][45].

Однак ігровий процес і механічна глибина гри отримали високу оцінку, а Алі Джонс з PCGamesN в попередньому перегляді заявив, що гра була «заточена вище» інших карткових ігор, в які вона грала раніше. Він також додав, що гра успішно переймає елементи з двох різних жанрів, створюючи те, до чого він «сильно радий повернутися»[46]. Гра також порівнюється з Hearthstone Blizzard Entertainment, Майк Мінотті з Venture Beat розглядає Artifact як більш складний, глибокий варіант, який має шанс стати провідною грою на ринку колекційних карткових ігор[47]. Також відзначаючи складність гри, Джуліан Бенсон з PCGamesN порівняв її більше з Magic: The Gathering, як і її творець Річард Гарфілд, який виступав головним дизайнером гри[48].

Тім Кларк з PC Gamer високо оцінив стиль гри та презентацію гри, зазначивши, що всі риси гри були новими та не були скопійовані безпосередньо з Dota 2. Джеймс Девенпорт з тієї ж публікації висловився, що геймплей схожий на Magic: The Gathering, і заявив, що, хоча гра спочатку виглядала «надзвичайно складною», для розуміння та початку гри йому не потрібно було багато часу[49].

Ерік Ван Аллен з Polygon додав, що в той час як гра вимагає інвестицій, вони будуть «вельми корисними» для тих, хто тримався за неї і не заперечував проти її монетизації[50].

База користувачів[ред. | ред. код]

Аудиторія Artifact за два місяці після виходу знизилася з 60 000 при запуску до трохи більше 1500, що складає 95 % втрат[51] . До травня 2019 року інтерес до Artifact був настільки низьким, що категорію Twitch до гри задля привернення глядачів почали використовувати для трансляції порнографії та іншого контенту, що порушував умови обслуговування вебсайту. Це спонукало Twitch тимчасово заблокувати нові трансляції. До липня 2019 року в грі було менше 100 одночасних гравців[52]. У липні 2019 гра мала лише сотню гравців одночасно[53].

На думку Гарфілда, Artifact не стала успішною, оскільки зазнала масованої критики на ранніх стадіях, через очевидну вимогу оплати за переможні механіки. Це віднаджувало потенційних новачків і не дозволяло грі та економіці гравців прийти до стабільного стану, де вартість виграшних колод була б нарівні з іншими цифровими ККІ, такими як Hearthstone[54]. Програміст Джип Барнетт заявив, що Artifact є найбільшою невідповідністю очікуванням від Valve[55].

Нагороди[ред. | ред. код]

Гра була висунута на нагороду в номінації «Гра, стратегія» в Національній академії рецензентів торгівлі відеоіграми[56]; на «Найкращий звук в інтерактиві» та «Найкраща оригінальна хорова композиція» на G.A.N.G. Awards 2019 року[57].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Google PlayGoogle, 2012.
  2. App Store — 2008.
  3. а б в г д е ж и к л м н Steam — 2003.
  4. Lawle, Richard. Valve reveals 'Artifact,' the official 'Dota' card game. Engadget. Архів оригіналу за 1 вересня 2018. Процитовано 31 серпня 2018.
  5. а б Wood, Austin. Artifact feels like Valve’s solution to post-Hearthstone card games. Rock, Paper, Shotgun. Архів оригіналу за 8 травня 2018. Процитовано 9 травня 2018.
  6. Marks, Tom. Artifact: Everything We Know About Valve's Next Game. IGN. Архів оригіналу за 9 березня 2018. Процитовано 9 березня 2018.
  7. а б Gies, Arthur (8 серпня 2017). Valve announces Artifact, a Dota 2 card game. Polygon. Архів оригіналу за 9 серпня 2017. Процитовано 9 серпня 2017.
  8. Bailey, Dustin. Artifact has 280 cards and three lanes of play. PCGamesN. Архів оригіналу за 9 березня 2018. Процитовано 9 березня 2018.
  9. а б в г д е Clark, Tim. Everything you need to know about Valve's Artifact: "The whole point is to steer away from pay-to-win". PC Gamer. Архів оригіналу за 14 березня 2018. Процитовано 13 березня 2018.
  10. Marks, Tom. How Valve Won't Let Artifact's Marketplace Get Crazy Expensive. IGN. Архів оригіналу за 31 серпня 2018. Процитовано 31 серпня 2018.
  11. Exclusive Artifact Interview, Unused Content & Card Reveal. YouTube (Video). Valve News Network. Архів оригіналу за 2 грудня 2018. Процитовано 24 вересня 2018.
  12. We interview Artifact's lead designer, Richard Garfield (AKA the creator of Magic: The Gathering). YouTube (Video). Eurogamer. Архів оригіналу за 2 травня 2018. Процитовано 2 травня 2018.
  13. Stewart, Sam (8 березня 2018). Valve Releases First Details About Artifact. IGN. Архів оригіналу за 9 березня 2018. Процитовано 8 березня 2018.
  14. Scott-Jones, Richard. Artifact will add to Dota 2's lore and hero roster. PCGamesN. Архів оригіналу за 9 березня 2018. Процитовано 9 березня 2018.
  15. Bailey, Dustin. Artifact won’t be free-to-play or pay-to-win. PCGamesN. Архів оригіналу за 9 березня 2018. Процитовано 9 березня 2018.
  16. Artifact (20 серпня 2018). Everyone attending #TI8 will receive a copy of Artifact and beta access which will begin in October. The game keys at #PAXWest will also grant beta access (англ.). @i. Процитовано 10 січня 2019.
  17. Artifact (2018T16:58). We've added holders of the Friends & Family key to the beta (about 40,000 people - Thanksgiving is going to be a nightmare). If you have that key, you should now be able to install and play Artifact!. @i (англ.). Процитовано 5 грудня 2019.
  18. Artifact (20 серпня 2018). Everyone attending #TI8 will receive a copy of Artifact and beta access which will begin in October. The game keys at #PAXWest will also grant beta access (англ.). @PlayArtifact. Архів оригіналу за 9 листопада 2020. Процитовано 10 січня 2019.
  19. Artifact (2018T15:16). Beta has been flipped live!. @i (англ.). Процитовано 5 грудня 2019.
  20. Artifact (14 вересня 2018). Let's start our Friday off right: with a new card reveal!pic.twitter.com/gUxTvFMM8D (англ.). @PlayArtifact. Архів оригіналу за 22 квітня 2020. Процитовано 10 січня 2019.
  21. B. T. S. Artifact (14 вересня 2018). We've been given the honor to reveal a card on the next episode of the #BTSArtifact Podcast! Tune in on Monday, 9/17 at 1PM PDT to find out what this 19 gold card is... OOooOooohhh~ PLUS: Another pair of @PlayArtifact beta keys will be given away on stream so BE THERE!pic.twitter.com/Lax8L5wCcX (англ.). @BTSartifact. Архів оригіналу за 9 листопада 2020. Процитовано 10 січня 2019.
  22. Newbee Manager leaks several Artifact Cards. AFK Gaming (англ.). 25 вересня 2018. Архів оригіналу за 5 грудня 2019. Процитовано 5 грудня 2019.
  23. r/Artifact - Streaming NDA Lifts on Nov 17! We'll be streaming an Artifact House Party on BTSartifact!. reddit (амер.). Процитовано 5 грудня 2019.
  24. Pre-order Artifact starting today, November 10. VPEsports (амер.). Архів оригіналу за 5 грудня 2019. Процитовано 5 грудня 2019.
  25. Steam :: Artifact :: 1/18 Update. steamcommunity.com (укр.). 18 січня 2019. Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 22 березня 2020.
  26. Steam :: Artifact :: Towards A Better Artifact. steamcommunity.com (укр.). 29 березня 2019. Архів оригіналу за 24 березня 2020. Процитовано 22 березня 2020.
  27. Valve's card game 'Artifact' is reportedly getting a reboot. Engadget (англ.). Архів оригіналу за 22 березня 2020. Процитовано 22 березня 2020.
  28. Artifact for PC Reviews. Metacritic. CBS Interactive. Архів оригіналу за 10 лютого 2019. Процитовано 7 березня 2019.
  29. Patrick, Hancock (28 листопада 2018). Review: Artifact. Destructoid. Архів оригіналу за 2 грудня 2018. Процитовано 28 листопада 2018.
  30. Tack, Daniel. Artifact - Analytical Adventure. Game Informer. Архів оригіналу за 6 грудня 2018. Процитовано 5 грудня 2018.
  31. Starkey, Daniel. Artifact Review - Play Your Cards Right. GameSpot. Архів оригіналу за 7 грудня 2018. Процитовано 6 грудня 2018.
  32. Marks, Tom (12 грудня 2018). Artifact Review. IGN. Архів оригіналу за 14 травня 2020. Процитовано 14 грудня 2018.
  33. de Anagund, L'avis. Artifact : Le jeu de cartes élitiste de Valve. Jeuxvideo.com (French) . Архів оригіналу за 10 січня 2019. Процитовано 10 січня 2019.
  34. Bailey, Dustin. Artifact review – complex strategy meets elegant design. PCGamesN. Архів оригіналу за 29 листопада 2018. Процитовано 28 листопада 2018.
  35. Bindloss, Will. Artifact review. PC Gamer. Архів оригіналу за 6 грудня 2018. Процитовано 6 грудня 2018.
  36. а б Savov, Vlad. Valve is getting into card games and people are mad. The Verge. Архів оригіналу за 9 березня 2018. Процитовано 9 березня 2018.
  37. Workman, Robert. This Reaction To Valve’s New Game Is Just About Perfect. ComicBook.com. Архів оригіналу за 9 березня 2018.
  38. Jackson, Gita. The Internet Reacts To Valve’s New Game Announcement. Kotaku. Архів оригіналу за 9 березня 2018. Процитовано 9 березня 2018.
  39. Gilbert, Ben. One of the biggest game companies in the world announced a new game, and fans had a hilarious reaction. Business Insider. Архів оригіналу за 10 березня 2018. Процитовано 9 березня 2018.
  40. Grubb, Jeff. Enjoy the salty tears of Dota 2 fans upset about Valve’s Artifact card game. Venture Beat. Архів оригіналу за 23 лютого 2018. Процитовано 2 травня 2018.
  41. Horti, Samuel. Valve responds after Artifact community slams 'pay for everything' model. PC Gamer. Архів оригіналу за 18 листопада 2018. Процитовано 19 листопада 2018.
  42. Jones, Ali. Artifact launches to "mixed" Steam reviews complaining about pay-to-win. PCGamesN. Архів оригіналу за 29 листопада 2018. Процитовано 29 листопада 2018.
  43. Roberts, Samuel. Artifact hit with negative Steam reviews over monetisation. PC Gamer. Архів оригіналу за 29 листопада 2018. Процитовано 30 листопада 2018.
  44. Hodges, Dan. Artifact Review – Defense of the Cards. Tech Raptor. Архів оригіналу за 5 грудня 2018. Процитовано 4 грудня 2018.
  45. Van Allen, Eric. Artifact’s monetization structure is making Valve money and some gamers very angry. Washington Post. Архів оригіналу за 5 грудня 2018. Процитовано 5 грудня 2018.
  46. Jones, Ali. Artifact isn’t late to the CCG party, it’s about to revolutionise card games. PCGamesN. Архів оригіналу за 10 березня 2018. Процитовано 13 березня 2018.
  47. Minotti, Mike. Artifact hands-on: Valve’s Dota 2-based card game sure isn’t Hearthstone. Venture Beat. Архів оригіналу за 14 березня 2018. Процитовано 13 березня 2018.
  48. Benson, Julian. Gabe Newell: "Hearthstone’s the benchmark online card game". PCGamesN. Архів оригіналу за 14 березня 2018. Процитовано 13 березня 2018.
  49. Davenport, James. Artifact is not nearly as hard to play as it looks. PC Gamer. Архів оригіналу за 2 вересня 2018. Процитовано 3 вересня 2018.
  50. Van Allen, Eric. Artifact review: Valve’s card game is deep, but burdened by its marketplace. Polygon. Архів оригіналу за 28 листопада 2018. Процитовано 28 листопада 2018.
  51. Gilbert, Ben. The latest game from one of the most respected developers in the business is showing early signs of being a flop. Business Insider. Архів оригіналу за 13 лютого 2019. Процитовано 13 лютого 2019.
  52. Alexander, Julia (28 травня 2019). Twitch is temporarily suspending new creators from streaming after troll attack. The Verge. Архів оригіналу за 28 травня 2019. Процитовано 28 травня 2019.
  53. Stubbs, Mike (3 липня 2019). How Artifact became Valve's biggest failure. Eurogamer. Архів оригіналу за 18 жовтня 2019. Процитовано 1 вересня 2019.
  54. Boudreau, Ian (3 червня 2019). Why Artifact failed to take off, according to designer Richard Garfield. PC Gamer. Архів оригіналу за 9 червня 2019. Процитовано 3 червня 2019.
  55. Kim, Matt (29 березня 2019). Valve Issues First Statement on Artifact in Months, Admits There Are "Deep-Rooted Issues" With Game. USgamer (англ.). Архів оригіналу за 8 листопада 2019. Процитовано 5 грудня 2019.
  56. Nominee List for 2018. National Academy of Video Game Trade Reviewers. 11 лютого 2019. Архів оригіналу за 13 лютого 2019. Процитовано 17 лютого 2019.
  57. Lagumbay, Emmanuel (14 лютого 2019). 2019 G.A.N.G. Awards Finalists. Game Audio Network Guild. Архів оригіналу за 18 травня 2019. Процитовано 17 лютого 2019.

Посилання[ред. | ред. код]