Астеріас червоний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Asterias rubens)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Астеріас червоний

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Голкошкірі (Echinodermata)
Клас: Морські зірки (Asteroidea)
Ряд: Forcipulatida
Родина: Asteriidae
Рід: Asterias
Вид: Астеріас червоний
Asterias rubens
Linnaeus, 1758[1]
Посилання
Вікісховище: Asterias rubens
Віківиди: Asterias rubens
EOL: 598481
ITIS: 157220
NCBI: 7604

Астеріас червоний (Asterias rubens) — вид морських зірок ряду Forcipulatida родини Asteriidae.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений на північнрму сході Атлантичного океану, де його ареал простягається від Білого моря через Північне море, навколо узбережжя Великої Британії, Франції, Іспанії та Португалії та на південь уздовж узбереж Африки до Сенегалу. Поодинокі випадки спостереження зареєстровані на заході Балтійського моря до польського міста Колобжег. Відсутній у Середземному морі. Відомий також із Західної Атлантики, де поширений між Лабрадором та Флоридою і Мексиканською затокою.[2]

Опис[ред. | ред. код]

П'ятирука морська зірка помаранчевого, рідше фіолетового кольору. На кожній руці по чотири ряди амбулактарних ніжок. Діаметр тіла зазвичай становить приблизно 12 см, але деякі особини досягають 40 см.[3][4]

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Астеріас червоний живиться молюсками, рибою, падалю та органічними відходами. Розмножується влітку. Після спаровування відкладає одночасно до 2,5 млн яєць. На момент вилуплення личинки мають менше 1 мм. Існує дві стадії личинок: біпіннарія та брахіолярія. Для повного розвитку личинці потрібно два місяці. Статева зрілість досягається найпізніше на першому році життя, коли зірка сягає 5 см в діамерті. Живе 4–5 років.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Asterias rubens [Архівовано 25 листопада 2020 у Wayback Machine.], MarBEF Data System
  2. Budd, Georgina (2008). Common starfish: Asterias rubens: Distribution. Marine Life Information Network. Архів оригіналу за 2 жовтня 2013. Процитовано 15 серпня 2013.
  3. Budd, Georgina (2008). Common starfish: Asterias rubens. Marine Life Information Network. Архів оригіналу за 6 вересня 2015. Процитовано 15 серпня 2013.
  4. Picton, B. E.; Morrow, C. C. (2010). Asterias rubens: Linnaeus, 1758. Encyclopedia of Marine Life of Britain and Ireland. Архів оригіналу за 22 січня 2021. Процитовано 15 серпня 2013.