Astrophytum coahuilense

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Помилка Lua у Модуль:Autotaxobox у рядку 157: attempt to index a nil value.
Astrophytum coahuilense
Сіянці Astrophytum coahuilense
Біологічна класифікація редагувати
Вид:
A. coahuilense
Біноміальна назва
Astrophytum coahuilense

Astrophytum coahuliense (укр. Астрофітум коауїльський[1]) — рослина з роду астрофітум родини кактусових. Росте ізольовано від інших видів астрофітумів.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Стебло сіро-зелене, спочатку кулясте, з віком колоноподібне, без бічних пагонів, повністю вкрите товстим шаром сірувато-білих цяток. Найбільші екземпляри, знайдені в природі у віці до 150 років, досягають 50 см заввишки і понад 20 см в діаметрі. У старих рослин у нижній частині стебла часто спостерігаються глибокі поперечні борозни. Ребра (завжди 5) спочатку гострі, згодом округлі з хвилястими краями. Ареоли сильно виділяються тільки після цвітіння. Квіти жовті, з помаранчевою або рожевою серединою, 5–7 см в діаметрі. Плоди червоні, розкриваються в нижній частині, містять велику кількість темно-коричневого насіння, розмір 2–3 мм.

Ареал: північ Мексики (Коауїла, між Паррасій і Віско).

Сьогодні, багато хто з авторів представляють думку, що Astrophytum coahuilense — просто варитет або дійсно тільки форма Astrophytum myriostigma. Astrophytum coahuilense в його безколючковій формі і, в основному, з п'ятьма ребрами дійсно дивовижно схожий із Astrophytum myriostigma. Однак, він різниться у всіх характеристиках щодо квітки, плоду, насіння і ембріона, які запозичені у всіх деталях від Astrophytum capricorne.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Джерела[ред. | ред. код]