AIFF

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Audio Interchange File Format)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Audio Interchange File Format (AIFF) — формат аудіо файлів, що застосовується для збереження звукових даних на персональних комп'ютерах і на інших електронних аудіопристроях.

Історія[ред. | ред. код]

AIFF був розроблений компанією Apple Computer в 1988 році, на основі формату IFF компанії Electronic Arts, і найчастіше використовується в комп'ютерах Apple Macintosh.

Опис[ред. | ред. код]

Звукові дані в стандартному файлі формату AIFF представляють із себе нестиснутих імпульсно-кодову модуляцію. Також існує і стисла версія формату AIFF, яку називають AIFC (зрідка AIFF-C), в якій для стиснення можуть бути використані різні кодеки.

AIFF, поряд з SDII і WAV, є одним з форматів який використовується у професійних аудіо і відео додатках, оскільки на відміну від популярнішого формату mp3 в ньому звук не має втрат якості. Як і будь-які нестиснені файли, файли AIFF займають набагато більше дискового простору ніж їх стиснені аналоги: одна хвилина стерео звуку з частотою дискретизації 44,1 кГц і розміром вибірки 16 біт займає близько 10МБ.

Стандартне розширення файлів: .AIFF або .AIF, для стисненого варіанти повинно застосовуватися розширення .AIFC.

AIFF Apple Loops[ред. | ред. код]

Кілька років тому Apple, на основі AIFF, створила формат Apple Loops[1], який використовується в GarageBand і Logic Audio.

Apple Loops використовує ті ж розширення, що й AIFF: .aif і .aiff, незважаючи на свій тип.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Apple — Logic Studio — Plug-ins & Sounds. Архів оригіналу за 1 липня 2009. Процитовано 30 листопада 2010.

Посилання[ред. | ред. код]