Auricularia cornea

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Auricularia cornea
Зображення
Коротка назва A. cornea
Наукова назва таксона Auricularia cornea Ehrenb., 1820[1]
Таксономічний ранг вид
Батьківський таксон Auricularia
Вернакулярна назва 角質木耳[2]
Синонім таксона E. cornead[1]
Посилання на автора таксона (Ehrenb.) Ehrenb. ex Endl.
CMNS: Auricularia cornea у Вікісховищі

Auricularia cornea (毛木耳, маомуер або хмарне вухо) — вид грибів із порядку Auriculariales. Його комерційно вирощують для їжі в Китаї. Раніше вид відносили до Auricularia polytricha. Auricularia cornea є популярним інгредієнтом багатьох китайських страв, а також використовується в традиційній китайській медицині.

Таксономія[ред. | ред. код]

Auricularia cornea була спочатку описана на Гаваях (Оаху) німецьким натуралістом Крістіаном Готфрідом Еренбергом у 1820 році. Він був прийнятий як окремий вид Бернардом Лоуї в його монографії Auricularia 1952 року і згодом підтверджений як окремий молекулярним дослідженням на основі кладистичного аналізу послідовностей ДНК.

Народні назви[ред. | ред. код]

В Китаї гриб називають "хмарне вухо", або «волохате деревʼяне вухо».

Японською називається ара-ге-кі-кураге (アラゲキクラゲ, букв. «медуза-дерево-жорстке волосся»).

Це один із кількох драглистих грибів, відомих як деревʼяне вухо, деревний гриб, через схожість плодових тіл на форму вуха.

Опис[ред. | ред. код]

Плодові тіла поодинокі або скупчені, вухоподібні, з боків прикріплені до деревини, іноді з дуже короткою ніжкою, пружні, драглисті, від блідо-коричневого до червонувато-коричневого, рідко білого кольору, до 90 мм завширшки і 2 мм завтовшки; верхня поверхня густо опушена; нижня поверхня гладка. Під мікроскопом волоски на верхній поверхні товстостінні, 180–425 × 6–9 мкм. Базидії циліндричні, гіалінові, трисептовані, 60–75×4–6 мкм. Спори гіалінові, алантоїдні (ковбасоподібні), 14–16,5×4,5–6 мкм.

Поширення[ред. | ред. код]

Auricularia cornea росте на мертвій опалої або стоячій деревині широколистяних лісів. Вид широко поширений у Південній Азії, Африці, Австралазії та Тихому океані та Південній Америці.

Використання[ред. | ред. код]

Auricularia cornea зазвичай продається у висушеному вигляді, і перед використанням її потрібно замочити у воді. Незважаючи на те, що він майже несмачний, його цінують за його слизьку, але злегка хрустку консистенцію. [3] Легкий хрускіт зберігається, незважаючи на більшість процесів приготування. [4] Auricularia cornea більш груба, ніж Auricularia heimuer, і її частіше використовують для приготування супів, а не смажених страв. [5]

Традиційно маорі готували гиби на пару в земляній печі та їли з осотом та картоплею. [6] З 1870-х до 1950-х років гриби збирали та експортували з Нової Зеландії до Китаю.

Цей гриб використовується в кантонських десертах.

Чашка сухого хмарного вуха містить 19,6 грамів харчових волокон. [7]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Index Fungorum
  2. Catalogue of Life in Taiwan — 2003.
  3. Smith, Lana Billings. The nutritional benefits of wood ear fungus. www.livestrong.com. Процитовано 5 травня 2016.
  4. Why wood ear fungus should be a part of your daily meals. Organic Olivia. Архів оригіналу за 6 February 2017. Процитовано 5 травня 2016.
  5. So, Yan-kit (16 січня 2015). Yan-Kit's Classic Chinese Cookbook (англ.). Penguin. с. 248. ISBN 9781465439758.
  6. Riley, Murdoch (1988). Maori Vegetable Cooking: Traditional and Modern Methods. New Zealand: Viking Sevenseas NZ Ltd. с. 6.
  7. Fungi, Cloud ears, dried. National Nutrient Database. Архів оригіналу за 21 серпня 2020. Процитовано 13 грудня 2018.