Auroralumina attenboroughii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Auroralumina attenboroughii
Час існування: едіакарій,
562–557 млн р. т.

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кнідарії (Cnidaria)
Підтип: Медузи (Medusozoa)
Рід: Auroralumina
Вид: A. attenboroughii
Auroralumina attenboroughii
Dunn et al., 2022
Посилання
Вікісховище: Auroralumina attenboroughii
Віківиди: Auroralumina
Fossilworks: 465171

Auroralumina attenboroughii — викопний вид медузоподібних кнідарій, що існував у докембрійський період (приблизно 560 млн років тому).

Історія відкриття[ред. | ред. код]

У 2007 році було здійснено палеонтологічну експедицію до Чарнвудського лісу в графстві Лестершир в Англії, де у 1950-х роках було знайдено рештки Charnia masoni. Цього разу було виявлено понад тисячу відбитків різних едіакарських тварин. Вчені зробили гумові зліпки скам'янілостей та відправили їх до лабораторії для подальшого вивчення. Вивчивши отримані моделі, експерти Британської геологічної служби дійшли висновку, що виявлені ними скам'янілості належать 20—30 видам, і переважна більшість із них були добре знайомі вченим за колишніми знахідками в докембрійських відкладах. Винятком став відбиток істоти, схожої на канделябр із двома кубкоподібними структурами, що ростуть із загального вузла.

У 2022 році було описано новий вид викопних медузозой Auroralumina attenboroughii. Родова назва Auroralumina перекладається з латини як «світанковий ліхтар», що є відсиланням до поважного віку та факелоподібної форми скам'янілості. Вид attenboroughii названо на честь британського телеведучого та натураліста Девіда Аттенборо за його роль у популяризації історії живих організмів планети. До того ж він навчався в школі в Лестерширі, де було знайдено скам'янілість[1].

Опис[ред. | ред. код]

Скам'янілість складається з пари трубок, що розгалужуються, в яких жили тварини. Це найдавніша подібна структура, яка наразі зареєстрована. Сліди ребристих утворень у стінках організму свідчать про наявність опорного скелета, а з «кубків» виглядали короткі щупальця. Виходячи з їхньої структури, дослідники визначили, що виявлена ​​ними тварина харчувалася планктоном і протистами.

Згідно з припущеннями дослідників, тварина є близькою до спільного предка сучасних кнідарій (медуз, коралових поліпів, гідрозой тощо). Частину свого життєвого циклу вони проводять як поліпи, що закріплені на морському дні для безстатевого розмноження. Дослідники вважають, що Auroralumina attenboroughii є найдавнішим відомим представником кнідарій, а скам'янілість зафіксувала його рештки на стадії поліпа[1][2].

Філогенія[ред. | ред. код]

Кладограма, що зображує еволюційні зв'язки виду:[1]

Animalia

Ctenophora

Cnidaria

Anthozoa

Auroralumina

стем-група Medusozoa

кровн-група Medusozoa

Bilateria


Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Dunn, F. S.; Kenchington, C. G.; Parry, L. A.; Clark, J. W.; Kendall, R. S.; Wilby, P. R. (25 липня 2022). A crown-group cnidarian from the Ediacaran of Charnwood Forest, UK. Nature Ecology & Evolution. doi:10.1038/s41559-022-01807-x.
  2. Amos, Jonathan (25 липня 2022). Ancient fossil is earliest known animal predator. bbc.co.uk. BBC News. Процитовано 25 липня 2022.