Авізавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Avisaurus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Avisaurus
Час існування: Пізній крейдяний період (77 млн років тому)
Авізавр і крокодиломорф.
Авізавр і крокодиломорф.
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Зауропсиди (Sauropsida)
Клас: Птахи (Aves)
Підклас: Enantiornithes
Надряд: Euenantiornithes
Ряд: Mystiornithiformes
Родина: Avisauridae
Рід: Avisaurus
Brett-Surman & Paul, 1985
Avisaurus archibaldi
Brett-Surman & Paul, 1985
Види
  • A. archibaldi Brett-Surman and Paul, 1985
  • A. gloriaeVarricchio & Chiappe, 1995
Посилання
Вікісховище: Avisaurus
Fossilworks: 38616

Avisaurus (що означає "птах ящірка") — рід викопних енанціорносових птахів з пізньої крейди Північної Америки.[1] Описано два види — A. archibaldi і А. gloriae.[2] Обидва відомі тільки по скам'янілих кістках стопи  — цівці.

Обидва види Avisaurus мешкали на вологих низинних болотах, озерах і басейнах річок на західному березі внутрішнього моря, що існувало в кінці крейдяного періоду на території сучасних США. Цей рід відноситься до родини Avisauridae, яка також містить подібні тварини з Південної Америки, такі як Soroavisaurus і Neuquenornis.[3]

Avisaurus archibaldi[ред. | ред. код]

А. archibaldi був виявлений в пізньому крейдяному періоді в формації Hell Creek з Північної Америки (маастріхт, 70.6-65,5 млн років тому), що робить його одним з останніх енанціорносових птахів. Він був зібраний в 1975 році в місцевості Гарфілд Каунті, штат Монтана, США. А. archibaldi представлений ​​однією скам'янілістю стопи, що знаходиться колекції Каліфорнійського університету Музею палеонтології. Вона має номер по каталогу 117600 UCMP. Зразок має максимальну довжину 73.9 мм. Названий на честь Дж. Девіда Арчибальда, його першовідкривача, з Університету Каліфорнії в Берклі.

Avisaurus gloriae[ред. | ред. код]

А. gloriae був виявлений формуванні Two Medicine (близько 77 - 71 мільйонів років тому). Вона була зібрана в місцевості Гласьєр Каунті, штат Монтана, США. А. gloriae представлений ​​однією скам'янілістю правої стопи, що знаходиться в колекції Музею Скелястих гір Державного університету Монтани. Вона має номер по каталогу MOR 553E/6.19.91.64. Вона була зібрана в 1991 році. Був описаний Varrichio і Chiappe в 1995 році. Зразок має максимальну довжину 30,9 мм. Він названий на честь Gloria Siebrecht, волонтера Музею Скелястих гір.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. PaleoBiology Database: Avisaurus, basic info. Архів оригіналу за 13 жовтня 2012. Процитовано 15 березня 2013.
  2. Varrichio, David J., Chiappe, Luis M. (1995) "A New Enantiornithine Bird From the Upper Cretaceous Two medicine Formation of Montana" " Journal of Vertebrate Paleontology" March 14, 1995, Vol. 15, no. 1, pp. 201 - 204
  3. Chiappe, Luis M., Calvo, Jorge O. (1994) "Neuquenornis volans, a New Late Cretaceous Bird (Enantiornithes: Avisauridae) from Patagonia, Argentina" "Journal of Vertebrate Paleontology" June 22, 1994 Volume 14 No. 2 pp.230-246.