BABYLON (опера-цирк)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Opera-circus «Babylon»
Композитор Роман Григорів та Ілля Разумейко
Автор лібрето Влад Троїцький, Роман Григорів та Ілля Разумейко
Мова лібрето Українська, латинська, німецька, французька, італійська, сербська, китайська, монгольська.
Жанр опера-цирк
Кількість дій 3
Перша постановка 2016
Місце першої постановки Київ. арт-завод Платформа
Інформація у Вікіданих

«BABYLON» (укр. ''Вавилон'') — опера-цирк, друга частина біблійної трилогії IYOV — BABYLON — ARK режисера Влада Троїцького, композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка та формації NOVA OPERA. Створена та поставлена в 2016 році на фестивалі Гогольfest.[1]

Історія створення[ред. | ред. код]

В травні 2016 року, під час гастролей в Нідерландах, Влад Троїцький вирішив назвати наступний фестиваль Гоголfest «Вавилон», використавши яскраву метафору із старого заповіту. Одночасно народилась ідея продовжити історію створеної у 2015 році опери-реквієм ще одним синтетичним жанром. Ним стала опера-цирк BABYLON.

Музичні репетиції перформансу проходили в студії Національної спілки композиторів України на вул. Пушкінській 32 в Києві. Репетиції із цирковими артистами були проведені вже безпосередньо в павільйоні арт-заводу Платформа, де 18 вересня 2016 року відбулася прем'єра опери-цирк.

Музика та лібрето[ред. | ред. код]

Опера-цирк BABYLON — це історія народження та смерті метафоричної «башти». Біблійна легенда про конфлікт людини і Бога, спроектована на урбаністичну трагедію сучасного суспільства, сповненого апокаліптичних передчуттів. Змішання мов та народження народів передає мікс контрастних музичних стилів: авангард та рок, тріп-хоп та шаманський фольклор поєднуються із сонорними інтерлюдіями та алюзіями на романтичну і барокову оперу.[2]

Різноманітні вокальні техніки (класичний вокал, горловий спів, джазові імпровізації, фольклорний вокал) поєднуються зі специфічним інструментарієм: препарований рояль, toy piano, валторна, всеможливі кларнети, контрабас, віолончель та урбаністичний drum-set. Музичну складову супроводжуватиме наратив, побудований на сакральних текстах. Так народжується химерний звуковий всесвіт, в якому відголоски шумерської Месопотамії перегукуються з мелодіями середньовічної Європи та ритмами сучасного мегаполісу.

В Лібрето опери використані фрагменти Старого Заповіту та Апокаліпсису, фрагменти народних пісень та уривки з класичних оперних лібрето. В опері звучить українська, латинська, англійська, німецька, французька, сербська, китайська та монгольська мови.

Андрій Надольский, опера-цирк BABYLON, фото Артем Галкін.
Опера-цирк BABYLON, панорама другої дії. Фото Артем Галкін

Творча група та артисти[ред. | ред. код]

Творча група
Влад Троїцький Ідея, режисура, сценографія
Роман Григорів Композиція, диригент-постановник
Ілля Разумейко Композиція, лібрето, драматургія
Марія Волкова Художник по світлу
Олена Авраменко Відео-арт
Виконавець Голос / інструмент
Тетяна Троїцька Голос
Марьяна Головко Сопрано
Анна Марич Сопрано
Андрій Кошман Баритон
Руслан Кірш Баритон
Жанна Марчинська Віолончель
Андрій Надольский Перкусія
Назар Спас Валторна
Артем Шестовський Бас-кларнет
Роман Григорів Контрабас, гітара
Ілля Разумейко Рояль, той піано
Ольга Пінаєва Актриса
Катерина Чоботько Актриса
Андрій Шпатар Артист цирку
Есміра Кулієва Артистка цирку
Анастасія Кулініч Артистка цирку

Гастролі[ред. | ред. код]

В жовтні 2016 року опера-цирк «Вавилон» стала одної із перших вистав у великому залі новозбудованого центру споткання культур у Люблні.[3]У вересні 2017 року опера-цирк прозвучала у Львові на відкритті Книжкового форуму в нічному клубі Малевич. Пізніше фрагменти опери Вавилон були використані в open-air перформансах «гранд-опера НЕРО», «Stairs to» та «Pro Dnipro», звучали на відкритті фестивалю PORTO FRANKO 2017 та в Національній опері України під час урочистої церемонії вручення Шевченківської премії 2020.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Golynska, Olga (8 жовтня 2016). «Вавилон»: опера-блудниця. МУЗИКА (укр.). Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 18 березня 2020.
  2. Опера "Вавилон": Проповедь с элементами эквилибристики (фото). LB.ua. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 18 березня 2020.
  3. Opera-circus "BABYLON" | Centrum Spotkania Kultur. www.spotkaniakultur.com (англ.). Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 18 березня 2020.