Премія БАФТА у кіно

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з BAFTA Awards)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Премія БАФТА в кіно
Призначається Британською академією телебачення та кіномистецтва
Країна Велика Британія Велика Британія
Перша церемонія 1949
(для фільмів 1947 та 1948 років)
Офіційна інтернет-сторінка

Премія БАФТА у кіно (англ. BAFTA Film Awards) — щорічна нагорода, яка присуджується Британською академією телебачення та кіномистецтва. Це британський аналог Оскара.[1][2][3] З 2008 року церемонія нагородження проходить у Королівському театрі Ковент-Гарден.

Історія[ред. | ред. код]

Британська академія телебачення та кіномистецтва була заснована як Британська академія кіно у 1947 році Девідом Ліном, Александром Кордою, Керолом Рідом, Чарльзом Лотоном, Роджером Манвелом та іншими. У 1958 році організація об'єдналася із Гільдією телевізійних продюсерів та режисерів, і була утворена нова організація — Товариство кіно і телебачення, яка у 1976 році отримала свою сучасну назву.

Головною метою БАФТА визначається «підтримка, розвиток та просування мистецтво рухомого зображення шляхом визнання та нагородження особливих здобутків у цій галузі». Крім вручення нагород, БАФТА також проводить ряд майстер-класів та освітніх програм, під час яких відбуваються зйомки аматорських фільмів. Членами організації є понад 6000 представників індустрій кіно, телебачення та відеоігор.

Нагорода Академії має вигляд театральної маски. Її дизайн у 1955 році розробив американський скульптор Мітці Канліфф.

Церемонія нагородження[ред. | ред. код]

Місце проведення 62-ї церемонії вручення.

Раніше церемонія вручення премії відбувалася у квітні або травні, але з 2002 року її перенесли на лютий, щоб вона передувала церемонії вручення Оскару. Нагорода відкрита для представників будь-якої країни, але існують номінації, які вручаються тільки британцям: Визначний британський внесок в кіно, Найкращий дебют, Короткометражний фільм, Короткометражний анімаційний фільм.

Церемонія нагородження транслюється Британським телебаченням. Зазвичай — каналом BBC One наступного дня після її проведення.

Місце проведення[ред. | ред. код]

Наразі церемонія проходить у Королівському театрі Ковент-Гарден. З 2000 до 2008 року церемонія відбувалася у кінотеатрі Одеон, що знаходиться на площі Лестер.

Спонсори[ред. | ред. код]

До 2012 року спонсором вручення нагород була мобільна мережа Orange. З 2013 року спонсором виступатиме компанія-власник мереж Orange і T-Mobile, EE.

Нагороди БАФТА у кіно[ред. | ред. код]

Фільми
Особи

Застарілі нагороди[ред. | ред. код]

Спеціальні нагороди[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]