BTDigg

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

BTDigg (укр.:БТДиґ) — це перша BitTorrent DHT пошукова система. Ця DHT пошукова система бере участь в BitTorrent DHT мережі, підтримує мережі і робить відповідності між magnet-посиланнями і кількома торент-атрибутами (ім'я, розмір, список файлів), які проіндексовані і вставляються в базу даних. BTDigg забезпечує повнотекстовий пошук по базі даних через вебінтерфейс. Вебчастина пошукової системи отримує необхідну інформацію від тексту запиту користувача. Вебпошук підтримує запити європейських і азійських мов. Назва проекту є абревіатурою від BitTorrent Digger (Digger, в значенні, шукач скарбів).

Можливості[ред. | ред. код]

Вебчастина пошукової системи забезпечує магніт (magnet) посилання і частковий потік інформації (назва, список файлів, розмір) з бази даних, які відносяться до даного тексту запиту користувача.

В BTDigg DHT пошуковій системі є зв'язок двох суб'єктів, які, в свою чергу, є часткою інформації з торента та магніт (magnet) посилання. Це схоже на процес зв'язування вмісту вебсторінки з сторінкою URL, яку роблять пошукові машини. Окрім вебпошуку для користувача, інтерфейс BTDigg надає API для сторонніх додатків. Спочатку BTDigg була створена як DHT пошукова система для безкоштовного контенту, який поширюється через BitTorrent мережі. BTDigg орієнтований на просування безкоштовного контенту і допомагає авторам безкоштовного контенту поширити інформацію про зміст даного контенту.

Особливості[ред. | ред. код]

BTDigg — BitTorrent DHT пошукова система, яка працює в усьому світі. Вебінтерфейс BTDigg підтримує англійську, російську, португальську мови, також BTDigg обробляє запити на європейських і азійських мовах. Користувачі можуть налаштовувати результати пошуку, вибравши правильний порядок сортування у вебінтерфейсі системи.

Серед інших особливостей можна виділити: пошук API, API популярність, плагіни для μTorrent і qBittorrent BitTorrent клієнти, плагіни для веббраузерів (Firefox, Internet Explorer, Google Chrome). API популярність дає картину зміни популярності торентів в BitTorrent DHT мережі.

Історія BTDigg[ред. | ред. код]

BTDigg була заснована в січні 2011 року і передумовами для заснування послужили багато проектів, які поширюють контент безкоштовно з використанням BitTorrent протоколу, наприклад, такі як Pioneer one, VODO, Musopen, Jamendo, ClearBits та інші.

Існують наступні видимі орієнтири, які були знайдені в BTDigg Twitter[1]:

Дата Віха
31 березня 2011 Вебплагін для пошуку одним клацанням миші
4 квітня 2011 API популярність
9 квітня 2011 qBittorrent плагін
13 квітня 2011 Новий вебдизайн
19 квітня 2011 показує торент інфо-хеш, як QR-код картини
28 квітня 2011 Виявлення потоку підробок
30 квітня 2011 виявлення дублікатів торентів
12 липня 2011 карти популярних торентів, в реальному часі
29 липня 2011 інший порядок сортування
16 січня 2012 підтримка SSL-з'єднання
27 березня 2012 Відображення розподілених голосів

Переваги та недоліки[ред. | ред. код]

Перевагами є децентралізовані бази даних і можливість відображати розподілені рейтинги, які надаються користувачам через μTorrent. Недоліком є те, що немає гарантії стосовно змісту контента, тому що BTDigg не аналізує і не зберігає контент.

Громадське сприйняття[ред. | ред. код]

Більшість людей сприймають BTDigg як трекер або BitTorrent індекс. Це не трекер, бо BTDigg не обмінюється контентом і не бере участь у координації BitTorrent swarm. Це не BitTorrent індекс, тому що BTDigg не зберігає і не підтримує статичний список торентів.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • BTDigg має дві незалежні компоненти: зовнішній та фоновий(front-end and back-end). BTDigg фоновий є децентралізованим, BTDigg зовнішній — вебінтерфейс для бази даних.
  • BTDigg має децентралізовану систему crawler.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. http://torrentfreak.com/btdigg-the-first-trackerless-torrent-search-engine-11022
  2. http://www.enotes.com/topic/BTDigg
  3. http://www.makeuseof.com/dir/btdigg-trackerless-torrent/ [Архівовано 16 жовтня 2012 у Wayback Machine.]
  4. http://btdig.com/about/ [Архівовано 14 жовтня 2016 у Wayback Machine.]
  5. https://github.com/cdumez/qBittorrent/commit/a275e26ba7cc9d60361e71da5ef809af8c808a3a[недоступне посилання з червня 2019]
  6. http://bosmol.com/2012/04/p2p-web-marketing-and-legality-btdigg-has-the-answer.html [Архівовано 6 серпня 2012 у Wayback Machine.]
  7. https://web.archive.org/web/20121224042224/http://www.slideshare.net/ninaevseenko/btdigg2012
  8. http://torrentfreak.com/btdigg-adds-utorrent-ratings-to-search-results-120329/ [Архівовано 27 липня 2012 у Wayback Machine.]
  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 26 січня 2018. Процитовано 18 серпня 2012. 

Див. також[ред. | ред. код]