Bash.im

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Bash.im
Посилання bash.im
Тип вебсайт
Започатковано 2004
Закрито 2022

«Bash.im — Цитатник Рунету» — розважальний Інтернет — сайт, на якому публікуються надіслані відвідувачами смішні, забавні фрагменти електронної переписки або історій, які з ними трапилися. До 1 березня 2012 року - bash.org.ru. Ресурс є одним з найбільш відвідуваних гумористичних ресурсів російськомовного сегмента всесвітньої мережі Яндекс. Каталог: Гумор [Архівовано 19 березня 2012 у Wayback Machine.]. Щоденна аудиторія — понад 350 тис. читачів, не рахуючи RSS-читачів Публічна статистика сайту [Архівовано 6 серпня 2018 у Wayback Machine.].

У березні 2007 року bash.org.ru посів третє місце в рубриці «Архів року» на мережевому конкурсі «РОТОР»[1]. У травні 2008 року bash.org.ru отримав Гран-прі РОТОР в рубриці «Гумористичний сайт року» [2]. Згідно з правилами, в 2009 році сайт в конкурсі не брав участь, але вже у вересні 2010 року bash.org.ru зайняв перше місце в рубриці «Гумористичний сайт року» [3] РОТОРа.

Історія[ред. | ред. код]

Сайт був створений в 2004 рік у по аналогії з англомовним bash.org представником російського та башкирського аніме-фандому Андрієм Лавровим, відомим під ніком DarkRider. Початкова база цитат була зібрана Лавровим з архівів ботів, встановлених на каналах IRC-мережі RusNet, де спілкувалися шанувальники аніме. Він же написав рушій сайту і в січні 2004 року організував хостинг у себе на роботі — на корпоративному сервері ЗАТ «АММ» в Уфі.

Надалі базу поповнювали читачі сайту, багато з яких і були відвідувачами цитованих каналів. Через незначної кількості відвідувачів спочатку на сайті відсутня модерація і цитати з'являлися на сайті відразу ж після додавання. У міру зростання популярності кількість цитат стало зростати, і через кілька місяців було введено попереднє відсівання цитат за суб'єктивними критеріями модераторів.

Спочатку цитувалися лише IRC-чати, пізніше з'явилися фрагменти листування з інших засобів інтернет-спілкування (програм миттєвого обміну повідомленнями, форумів, блог ів), а також висловлювання і історії, що надсилаються щодня відвідувачами сайту. З ростом популярності сайту деякі відвідувачі стали відправляти придумані самостійно цитати (так звані «фейки», від англ. fake).

З вересня 2005 рік а ресурс був перенесений на сервер в Москві, де до Лаврову приєднався Костянтин Груша (zoi), що відповідав за хостинг.

З 1 серпня 2007 рік а на сайті тричі на тиждень публікуються невеликі комікси, створені за мотивами окремих цитат. Більшість коміксів створюють професійні художники видавництва «Фабрика коміксів», зрідка публікуються читацькі роботи.

29 жовтня 2007 року в 3:45 (MSD) сервер bash.org.ru піддався масованій DDoS-атаці [http:/ / community.livejournal.com/russian_bashorg/178511.html офіційне оголошення] команди bash.org.ru в ЖЖ lenta.ru/news/2007/10/30/bashorg / Хакери вивели з ладу сайт bash.org.ru [Архівовано 20 жовтня 2007 у Wayback Machine.] / / Лента.ру . Одночасно з тим, як сайт був виведений з ладу, по блогам була поширена інформація про нібито вилучення серверів ФСБ. 31 жовтня ефект від атаки вдалося зменшити, а 1 листопада робота сайту була відновлена ​​з відкриттям дзеркала у норвезького провайдера Hostex Internet Services [Архівовано 20 квітня 2012 у Wayback Machine.]. З 9 листопада робота серверів відновлена ​​в повному обсязі в датацентрі РБК.

27 листопада 2007 року проект зайняв перше місце в народному голосуванні «Премії Рунету 2007» Премія Рунету 2007 — Народне голосування.

1 квітня 2008 рік а було додано 1355 цитат з книги Д. Розенталя «Довідник з правопису та літературної правки». Його прізвищем вони і були підписані. Крім того, на головній сторінці була вивішена така новина:

Сьогодні, на початку другого кварталу 2008 року, Російська академія наук рада повідомити про початок співпраці з відомим архівом мережевого фольклору — цитатником Рунету (bash.org.ru).

Сторони зобов'язуються провести ряд заходів, спрямованих на підвищення грамотності мережевого населення. Гасло нової програми:

«БОР — це стовідсоткова грамотність + інтернетизація всієї країни».

11 липня 2008 доданий автоматизований архів з найкращими цитатами «Безодні», не потрапили на головну.

28 липня 2008 Wordstream, штатний форум сайту закритий адміністрацією Оголошення про закриття. [Архівовано 17 серпня 2010 у Wayback Machine.]. Спочатку на ньому розміщувалася запис «Pool closed due to AIDS» Urban Dictionary: Pools closed! Due to aids <! — Заголовок доданий ботом ->, яка трохи пізніше була замінена на «Басейн закритий, в ньому черв'яки».

8 серпня 2008 року головна сторінка, пошук і перегляд об'єднані в одне ціле Деякі функціональні зміни. [Архівовано 8 вересня 2008 у Wayback Machine.] >.

3 листопада 2008 року командою bash.org.ru був створений споріднений сайт IT happens, який ставив перед собою аналогічні цілі, що і початковий ресурс, але він має вузькоспрямовану програміст ську специфіку. Новий сайт призначається для відносно довгих історій на відміну від bash.org.ru. Для початкового наповнення нового сайту взяті історії, раніше опубліковані на bash.org.ru.

У грудні 2008 року «Bash.org.ru» зайняв друге місце в попередньому народному голосуванні «Премії Рунету 2008». Премія Рунету [Архівовано 1 квітня 2018 у Wayback Machine.]

1 квітня 2009 року на честь Дня сміху сайт і всі цитати були переведені автоматичним перекладачем на білоруську мову.

1 квітня 2010 року на честь Дня сміху сайт і всі цитати були представлені в дореформеної орфографії і оформлені в стилі періодики того часу. У шапці сайту розміщувалася напис «Е. І. В. русскаго Еѳірнета Юморістіческій Вестнік'», на головній сторінці добавлена ​​новина:

Господа! Съ глубокимъ удовлетвореніемъ спешимъ сообщить вамъ прекрасную новость — возможно, лучшую съ момента начала изданія «Вѣстника». Сегодня, после длительной и всѣсторонней инспекціи, проведенной спеціальной комиссіей Имперской Коллегіи по Охранѣ Благопристойности Печати, было подписано Высочайшѣе распоряженіе, не только поднимающее классность нашаго изданія на одну ступень, но тако же и рекомѣндующее насъ въ качествѣ образца въ соблюденіи предписаній Цензурнаго Кодекса. Каждый щелчокъ мыши, сдѣланный вами на тумблерахъ волеизъявленія, былъ маленькимъ шагомъ къ сегодняшнему тріумфу — отныне мы съ гордостью именуемся не просто Юмористическимъ Вѣстникомъ, но Е. И. В. Русскаго Эѳирнета Юмористическимъ Вѣстникомъ. Съ благодарностью и наилучшими пожеланіями, искренне ваши, члены коллегіи редакторовъ «Вѣстника».

1 квітня 2011 року в честь Дня сміху на сайт були додані нові кнопки для голосування, такі як «ніасіліл», «плакали всім офісом», «більше котиків!», «НІАЧ» і «в ігнор!», при натисканні на які з'являлась відповідна відповідь.

1 березня 2012 сайт змінив домен і повністю переїхав на bash.im

Структура ресурсу[ред. | ред. код]

Оскільки bash.org.ru є цитатником, у статті для цікавого читання використовуються цитати з самого ресурсу. Як правило, вставляється оригінальний текст з авторською орфографією, але іноді додаються виправлені версії без грубих виразів або з віддаленими безглуздими репліками, щоб уникнути захаращення статті. Адміністрація сайту не проти їх використання при вказівці посилання на джерело.

Весь ресурс можна розділити на п'ять частин: Цитатник, Безодня, Комікси, нині віддалений розділ Відео і ЖЖ-ком'юніті для зворотного зв'язку. Останнє розташовується вже за межами самого сайту на популярній блог-платформі LiveJournal, але, попри це, є офіційним, використовується для зворотного зв'язку і регулярно проглядається адміністрацією. Тому його можна умовно розглядати як частина єдиного проекту.

Безодня[ред. | ред. код]

Безодня (англ. Abyss) — розділ bash.im, де розташовуються додані користувачами цитати, які ще не були переглянуті модераторами. Як тільки ви відправите цитату на сайт, вона одразу ж там з'явиться.

На основній сторінці «Безодні» виводиться 25 випадково вибраних цитат. Якщо ви відновите сторінку, то вам буде видана наступна порція випадкових цитат. На відміну від інших сторінок сайту, тут не можна переглянути рейтинг. Це було зроблено, щоб уникнути так званого «стадного ефекту» — коли людина читає цитату і голосує за неї, виходячи з її поточного рейтингу. Також частим явищем був пропуск користувачами цитат з низьким рейтингом при читанні «Безодні», попри те, що негативну оцінку могли поставити люди з іншим почуттям гумору. Хоча показник рейтингу відсутня, ви завжди можете проголосувати за цитату, використовуючи стандартні доступні інструменти сайту. Слід зазначити, що цитати з рейтингом нижче −5 через деякий час автоматично ховаються від відвідувачів, і видно тільки аппруверам (модераторам).

Крім основної сторінки, в «Безодні» є так званий «Топ Безодні». На ній відображається 25 цитат з «Безодні», які мають найвищий рейтинг. Хоч у «Топі Безодні» і відображається кількість набраних голосів, тут відсутні інструменти для голосування. Це зроблено, щоб уникнути штучного підняття (накрутки) рейтингу або ж, навпаки, корисливого опускання неприємних читачеві цитат.

Також в «Безодні» є так званий архів найкращого Безодні. В ньому відображаються цитати, що сподобалися читачам «Безодні». Туди автоматично потрапляють цитати з кількістю голосів понад 25, найчастіше вони туди проходять через «Топ Безодні».

Максимальний термін життя цитати в «Безодні» не перевищує 196 годин. За цей час модератори встигають її переглянути. Тоді цитата видаляється з бази даних сайту або ж потрапляє безпосередньо в «Цитатник» (на головну сторінку). При цьому рейтинг цитати обнуляється.

Цитатник[ред. | ред. код]

Це найголовніший розділ ресурсу bash.im. У «Цитатник» містяться схвалені модераторами цитати з «Безодні». На головній сторінці сайту відображається 100 останніх цитат саме з цього «Цитатник». Тут над кожною цитатою є її номер (ідентифікатор), інструменти голосування та поточний рейтинг. З 30 квітня 2008 рік а рейтинг цитат, доданих за останні 24 години ховається; щоб його побачити необхідно проголосувати за цитату. А з 5 травня 2008 рейтинг нових цитат не видно навіть після голосування Коментар адміністраторів: «Рейтинг прихований не для того, щоб дізнаватися його, натиснувши на першу-ліпшу кнопку» . До 15 квітня 2008 року там же відображався псевдонім схвалив модератора. Слід також зазначити, що раніше перед псевдонімом модератора додавалася англійська фраза «approved by» (схвалена). Саме через цю фрази модераторів bash.org.ru прийнято називати аппруверамі. Пізніше ця інформація була прибрана з публічного доступу.

Крім останніх цитат, можна переглянути всі цитати з сортуванням по рейтингу і по даті додавання або 50 випадкових з «Цитатник». Також є сторінка з набрали найвищий рейтинг цитатами. Тут відображається 10 найкращих за добу і по 25 цитат тижня, місяця і року.

Попри те, що побували на головній сторінці цитати набувають вічне життя в «Цитатник», деякі з них модератори видаляють. Це відбувається через деякий час з цитатами з негативним рейтингом і так званими «Боян» — цитатами, жарти в яких не є новими.

Особливе ставлення у адміністрації до переказних цитат з інших цитатником Пост адміністрації в ЖЖ . Якщо модератор під час розгляду цитати на затвердження визнав в ній переклад, то ця цитата не затверджується і віддаляється. Якщо цитата потрапила в «Цитатник» і потім з'ясувалося, що вона перекладна, то її доля залежить від рейтингу. Якщо вона набрала менше 100 (менше 500 за добу) голосів, то її видаляють, якщо більше — постачають посиланням на джерело.

Комікс-стрипи[ред. | ред. код]

З 1 серпня 2007 року почали виходити комікс-стрипи за мотивами цитат, по одному кожен понеділок, середу і п'ятницю. Вони малюються, як правило, знайомими модераторам художниками, але іноді публікуються і роботи читачів. Таке, наприклад, сталося з коміксом автора Die Dakishimete, яка анонімно опублікувала посилання на свою роботу в офіційній ЖЖ-спільноті, а потім її комікс-стрип з'явився на гілці в співтоваристві.

Відео[ред. | ред. код]

Із 20 липня 2008 року розміщується короткі відеоролики за мотивами цитат. Більшістю відвідувачів «башорг» відеоролики характеризуються негативно і часто викликають алюзії на телепередачу « Аншлаг». На даний момент розділ видалений через постійні скарг і висловлення невдоволення відвідувачів ресурсу зважаючи некомпетентності відзнятого матеріалу.

BOR.wordstream[ред. | ред. код]

Адміністрація проекту приурочила введення нового розділу до отримання премії «Рунету». Цей розділ був сумішшю форуму і «Безодні» — тільки зареєстрований користувач міг додати своє повідомлення, яке буде відображатися в спеціальному розділі «Безодні». Решта користувачів отримували можливість залишити коментар до цього повідомлення. Вміст основного сайту і дошки повідомлень ніяк не перетиналося. В кінці липня 2008 року розділ був закритий адміністрацією.

Модератори[ред. | ред. код]

Починаючи з весни 2008 року модерування сайту проводиться анонімно, однак відомі такі модератори: DarkRider (автор проекту і розробник), zoi (хостер і розробник), aalien, Creator, octopus, Asuka, jozhig і Biolante.

Популяризовані меми[ред. | ред. код]

Критика «башорг»[ред. | ред. код]

Комерціалізація[ред. | ред. код]

Навесні 2007 року адміністрація стала розміщувати рекламу на сторінках сайту, пояснюючи це підвищенням витрат на утримання сервера через збільшення навантаження. Реклама на сторінках ресурсу розміщується у вигляді графічних банер ів або блоків з текстом, які відрізняються від цитат тільки кольором тексту. Така текстова реклама містить умовно-гумористичний текст, часто оформлений у вигляді цитати, і посилання на рекламований продукт або ресурс. Багато читачів негативно відреагували на комерціалізацію сайту, проте після появи реклами популярність сайту не знизилася.

Коментарі до цитат[ред. | ред. код]

Деякі цитати викликають у читачів прагнення їх обговорити через вміст недостовірних фактів, бажання розповісти про аналогічний випадок або просто висловити свою думку. Для подібних випадків адміністрацією було спеціально створено ком'юніті на платформі LiveJournal, яке, однак, не стало популярним, і читачі вважають за найкраще обговорювати цитату в самій «Безодні». Для цього користувач копіює текст цитати, дописує внизу свій коментар і додає на сайт як нову цитату. Відразу опинившись в «Безодні», прокоментував цитата може спонукати інших користувачів відповісти на коментар або висловити іншу точку зору. Для вирішення цієї проблеми було запропоновано додати можливість залишати коментарі для кожної цитати. Розробники bash.org.ru цю пропозицію проігнорували, а велика частина відвідувачів висловилася проти такого нововведення.

У багатьох великих IRC-мережах ініціативними користувачами були створені спеціалізовані канали, на яких програма-робот періодично видає цитати з сайту. Іншими ентузіастами були створені подібні з форумами сайти, де читачі можуть висловлювати свою думку з тієї чи іншої цитаті.

AJAX-голосування[ред. | ред. код]

До 30 квітня 2008 щоразу при голосуванні на bash.org.ru відкривалася окрема сторінка з цитатою, яка містила рекламні блоки. Це збільшувало споживання трафіку і створювало незручності при читанні, тому що доводилося повертатися назад. 1 грудня 2007 року в «Wordstream» і «Безодні» для всіх, чиї браузери підтримують JavaScript, зроблено голосування без перезавантаження сторінки. З 30 квітня 2008 скрізь на сайті стала використовуватися технологія AJAX.

Зміна стилю[ред. | ред. код]

З моменту створення «башорг» дотепер стиль цитат суттєво змінився: при створенні сайт містив переважно цитати, пов'язані з професійним навколокомп'ютерним гумором. Частина ранніх цитат може бути незрозуміла людині зі сторони, потребувала професійних знань програміста або системного адміністратора. Зі збільшенням відвідуваності сайту кількість подібних цитат суттєво зменшилася, і зросла кількість цитат з побутовим гумором, фрагментами відомих анекдотів та історій, різними «баянами». В результаті з'явився сайт ibash.org.ru [Архівовано 2 квітня 2022 у Wayback Machine.], який намагається слідувати оригінальної концепції розміщення комп'ютерного гумору.

Факти[ред. | ред. код]

  • На баші відсутні цитати з порядковими номерами 404 та 666.
  • 3 листопада 2008 засновники bash.org.ru створили супутній йому проект IThappens.ru [Архівовано 30 березня 2022 у Wayback Machine.], в якому публікують «історії про лицарів консолі і паяльника». У цій якості виступають як перероблення в історії цитат з «Безодні», так і спеціально прислані матеріали.
  • Також запущений проект zadolba.li [Архівовано 25 березня 2022 у Wayback Machine.] з історіями продавців про обридлих їм покупців і навпаки.
  • Після цілої хвилі цитат, негативно зустрінута читачами як депресивно-беззмістовні, шанувальниками башорг був створений сайт killmepls.ru [Архівовано 1 травня 2013 у Wayback Machine.], де збираються цитати про різні нещастя.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. POTOP 2007 — Архів року. Архів оригіналу за 17 вересня 2013. Процитовано 21 липня 2013. 
  2. POTOP 2008: 21. Гумористичний сайт року. Архів оригіналу за 18 березня 2012. Процитовано 21 липня 2013. 
  3. POTOP 2010: 18. Гумористичний сайт року. Архів оригіналу за 16 вересня 2013. Процитовано 21 липня 2013.