Землекопові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Bathyergidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Землекопові
Час існування: ранній міоцен — сучасність
Heliophobius argenteocinereus
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Надряд: Гризуни (Rodentia)
Ряд: Мишоподібні (Muriformes)
Підряд: Їжатцевидні (Hystricomorpha)
Інфраряд: Hystricognathi
Парворяд: Bathyergomorpha
Родина: Землекопові (Bathyergidae)
Waterhouse, 1841
Посилання
Вікісховище: Bathyergidae
Віківиди: Bathyergidae
EOL: 8682
ITIS: 584570
NCBI: 10167
Fossilworks: 41999

Землекопові (Bathyergidae) — родина ссавців ряду гризуни. Це сильноспеціалізовані риючі гризуни. Родина нараховує 6 родів і 17 живих видів. Вони заселяють значну частину Африки від Гани, Судану, Ефіопії й Сомалі на південь.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва родини походить від грецьких слів грец. Bathys - «глибоко» й грец. ergo - «працювати», натякаючи на їх підземний стиль життя.[1]

Морфологія[ред. | ред. код]

Довжина тіла — в межах 120-330 мм. Маса тіла від близько 80 грамів до 600 грамів. Очі малі у всіх видів; зір розвинутий погано, і центри в мозку, відповідальні за зір, зменшені. Вушниці відсутні або майже відсутні. Череп міцний.

Зубна формула: I 1/1, C 0/0, P 2-3/2-3, M 0-3/0-3 = 12...28.

У представників роду Heliophobius — 6 корінних зубів, але не всі вони є функціональними одночасно.

Кінцівки дуже кремезні у всіх видів, але явно використовуються для копання тільки у тільки в Bathyergus, більшість розкопок робляться зубами. Їх губи щільно закриті за різцями для запобігання потрапляння пухкої землю в рот. Задні ступні широкі й тварини ними вигрібають землю. Всі види крім Bathyergus мають короткі кігті. Bathyergus, які використовує свої ноги, а не різці для риття, мають виключно довгі кігті. І передні і задні лапи мають 5 пальців. Більшість видів повністю вкриті волоссям, але у Heterocephalus glaber шкіра майже гола, вкрита рідким довгим волоссям. Більшість з них мають виключно в'ялу шкіру, що дозволяє їм легко рухатися в зворотному напрямку в дуже вузькому просторі. Хвости короткі, але помітні й використовуються як тактильні органи, коли тварини задкують. Їх шерсть також виконує сенсорну функцію, і багато видів мають довгі, чутливі волоски.

Поведінка[ред. | ред. код]

Це рослиноїдні гризуни, що їдять в основному підземні частини рослин: бульби, бульбоцибулини, цибулини. У деяких місцепроживаннях землекопові залежать від одного виду рослин. Такий простий харчовий ланцюг не може бути стабільним. Bathyergidae рідко з'являються на поверхні й зазвичай поселяються в суглинкових чи піщаних ґрунтах у пустелях і саванах. Величезні різці є пріоритетним інструментом для копання у всіх видів окрім Bathyergus suillus.

Три із шести родів цієї родини є солітарними; Cryptomys, Fukomys, Heterocephalus живуть колоніями і їхні системи нір більш розлогі ніж у солітарних видів. Heterocephalus при копанні формують своєрідні ланцюги копачів з організованим розподілом праці. Види Heterocephalus glaber і Fukomys damarensis привертають до себе особливу увагу, так як це єдині еусоцільні ссавці (і хребетні): більшість членів колоній спеціалізуються на різних завданнях (оборона, копання, збір харчових продуктів і т.д.), і відмовляються від відтворення.

Систематика[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. John D. Skinner, Christian T. Chimimba The mammals of the southern African subregion - Cambridge University Press, 2005, p. 79