Berlin (гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Berlin
фотографія
Основна інформація
Жанр Нова хвиля, Синті-поп
Роки 19781987, 1997–present
Країна  США
Місто Лос-Анджелес, Каліфорнія, США
Лейбл Geffen Records, Enigma Records
Склад Террі Нунн, Дейв Шульц, Чарльтон Бост, Кріс Олівас
Офіційний сайт

Berlin (гурт) у Вікісховищі

Berlin — гурт американської нової хвилі. Утверений в Оранж-Каунті у 1978 році бас-гітаристом Джоном Крауфордом. Гурт став відомим на початку 80-х років, але найбільшу популярність здобув завдяки синглу «Take My Breath Away»[1], що став саунд-треком до фільму Top Gun з Томом Крузом у головній ролі.

Історія[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Попри назву гурт не мав жодного відношення до столиці Німеччини. Назва була обрана аби виглядати більш європейськими та екзотичними. Перший сингл — «A Matter of Time» був записаний у 1979 році. Але вже у 1980 довелося записувати нову версію синглу, адже солістка гурту Террі Нунн тимчасово залишила гурт для продовження своєї кіно-кар'єри. В цьому ж році Berlin записують свій перший альбом під назвою «Information».

Перші успіхи[ред. | ред. код]

У тому ж 1980 році Террі Нунн повертається у гурт і це повернення збігається з початком співпраці музикантів з незалежним лейблом Enigma. Одразу ж виходить у світ подвійний сингл Tell Me Why"/" The Metro ". Попри не високі очікування платівка приносить «Berlin» успіх.[2]

1980-ті роки стали найбільш плідними для гурту. Вже у 1982 виходить друга платівка — «Pleasure Victim», а у 1984 — третя під назвою «Love Life». У 1983 році гурт бере участь у фестивалі US Festival на одній сцені з U2, Scorpions і Девідом Бові.

Найбільшого успіху «Berlin» досягають коли на широкі екрани виходить кінофільм Top Gun у 1986 році. Сингл «Take My Breath Away» робить гурт відомим у всьому світі. Ця пісня входить до четвертого альбому музичного гурту під назвою «Count Three & Pray». Однак відсутність успіху у нового альбому, а також суперечки, щодо напрямків подальшого розвитку музики призводять до розформування гурту.

Повернення на сцену[ред. | ред. код]

У 1997 році Террі Нанн, яка відсудила собі права на назву гурту, повертає «Berlin» на сцену. У новому складі 3 2002 по 2017 рік гурт записав вже чотири альбоми.

Дискографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pingitore, Silvia (1 квітня 2022). Remember Top Gun's song "Take My Breath Away" in 1986? Exclusive interview with John Crawford of Berlin. the-shortlisted.co.uk (en-GB) . Архів оригіналу за 2 квітня 2022. Процитовано 10 квітня 2022.
  2. Beyond The Metro: An Interview with Terri Nunn of Berlin. Архів оригіналу за 10 листопада 2017. Процитовано 10 травня 2017.

Джерела[ред. | ред. код]