Пірати «Чорної Лагуни»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Black Lagoon)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Black Lagoon
ブラックラグーン
Пірати «Чорної Лагуни»
Жанрбойовик, комедія, пригоди, драма
Аудиторіясейнен
Манґа
АвторХіроі Рей
ВидавецьЯпонія Shogakukan
Інші видавціКанада США Viz Media
Франція Editions Kabuto
Німеччина Carlsen Comics
Італія Бразилія Panini Comics
Іспанія Norma Editorial
ІмпринтSunday GX Comics
ЖурналMonthly Sunday Gene-X
Період випуску19 квітня 2002 — дотепер
Кількість томів12 (Список томів)
Ранобе
АвторУробучі Ген
ІлюстраторХіроі Рей
ВидавецьShogakukan
Аудиторіясейнен
ІмпринтGagaga Bunko
Період випуску18 липня 2008 — 18 січня 2011
Кількість томів2
Манґа
Sōjiya Sawyer – Kaitai! Gore Gore Musume
АвторІдо Тацухіко
ВидавецьShogakukan
Аудиторіясейнен
ІмпринтSunday GX Comics
ЖурналMonthly Sunday Gene-X
Період випуску19 вересня 2019 — дотепер
Кількість томів5
Манґа
Eda -Initial Stage-
АвторHajime Yamamura
ВидавецьShogakukan
ІмпринтSunday GX Comics
ЖурналMonthly Sunday Gene-X
Період випуску19 квітня 2022 — дотепер
Кількість томів1
Телевізійний аніме-серіал
РежисерСунао Катабуті
СтудіяMadhouse
МережаЯпонія Chiba TV, Gunma TV, KBS Kyoto, Sun TV, Tochigi TV, Tokyo MX, TV Kanagawa, TV Nagoya, TV Saitama
Інші мережіСША Starz Edge
Канада G4techTV Canada
Італія MTV Italy
Швеція ZTV
Україна QTV[1]
Період показу8 квітня 2006 — 24 червня 2006
Кількість серій12 (Список серій)
Телевізійний аніме-серіал
Black Lagoon: The Second Barrage
РежисерСунао Катабуті
СтудіяMadhouse
МережаЯпонія Chiba TV, Gunma TV, KBS Kyoto, Sun TV, Tochigi TV, Tokyo MX, TV Kanagawa, TV Nagoya, TV Saitama
Інші мережіКанада G4techTV Canada
Швеція ZTV
Україна QTV
Період показу2 жовтня 2006 — 18 грудня 2006
Кількість серій12
OVA
Roberta's Blood Trail
РежисерSunao Katabuchi
ПродюсерMitsutoshi Ogura
Junya Okamoto
СценаристSunao Katabuchi
КомпозиторEdison
СтудіяMadhouse
ЛіцензіатCrunchyroll
Період показу17 липня 2010 — 22 червня 2011
Кількість серій5

Пірати «Чорної Лагуни»[1] (яп. ブラックラグーン, англ. Black Lagoon) — манґа Хіроі Рей. Виходить в журналі Sunday GX (видавництво Shogakukan) з 2002 року. Манґа має популярність — на жовтень 2007 року в Японії продано більше 3 млн копій[2].

На основі манґи, студією Madhouse було створена аніме-адаптація. Перший сезон аніме транслювався японським телебаченням з 8 квітня 2006 по 24 червня 2006 року. Другий сезон транслювався з 2 жовтня 2006 по 18 грудня 2006 року.

Манґа була ліцензована та перекладена англійською компанією Viz Media. Перший том вийде 12 серпня 2008 року[3]. Аніме було ліцензовано в Північній Америці компанією Geneon. Зараз продажи аніме призупинені через банкрутство Geneon 31 грудня 2007 року. Українською мовою аніме було перекладено телеканалом QTV[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Окадзіма Рокуро, дрібний японський службовець крупної токійської компанії, був відправлений до заморського відрядження з метою доставки якогось диска. В Східно-Китайському морі пірати, найняті російською мафією, захоплюють його корабель, щоб викрасти секретну інформацію, яка містится на диску. Самого Рокуро пірати після штурму беруть в заручники, в надії дістати з його компанії винагороду за збереження життя їх співробітника. Але захоплена інформація виявляється настільки компрометуючою, що бізнесмени вирішують знищити і піратів і Окадзіму, щоб «замести сліди». Дивом залишившись в живих, Рокуро, або Рок (як назвав його голова викрадачів — Датч), вирішує приєднатися до піратів і стає матросом на торпедному катері «Чорна лагуна».

Катер належить маленькій, але добре відомій компанії з доставки вантажів «Лагуна», якій «інколи доводитися порушувати закон». Її офіс розташований в місті Роанапра в Таїланді, кримінальній столиці Південно-Східної Азії. У бухті міста розташована статуя Будди, а над єдиним сухопутним в'їздом висить петля, щоб «вішати чужаків», які, не подумавши, прийдуть в місто. Найтісніші відносини кур'єрська служба має з могутнім угрупуванням російської мафії «Готель Москва», але готова співробітничати з будь-яким, хто запропонує достатню суму.

Персонажі[ред. | ред. код]

Головні персонажі[ред. | ред. код]

Головні герої (манґа): Датч, Реві, Рок та Бенні

Рок або Окадзіма Рокуро — колишній клерк крупної японської компанії, який став піратом. Компанія «Лагуна» узяла його як заручника, щоб отримати гроші від його японських працедавців, але ті вирішили знищити Рока разом з його викрадачами. Після того, як за допомогою винахідливості Окадзіми піратам вдалося перемогти в бою з штурмовим вертольотом і залишитися в живих, він був прийнятий в команду «Лагуни» матросом. У Токіо Рок працював в геологічному відділі і досить добре знається в цій галузі. «Лагуна» в основному використовує його лінгвістичні здібності (він знає японську, англійську, іспанську та румунську). Добре освічений, вміє вести ділові переговори. Рок не любить зброю. У небезпечному місті Роанапра він уникає проблем із злочинністю, оскільки працює на «Лагуну», широко відому у вузьких колах. Не зважаючи на те, що він зав'язав з життям клерка, Рок все одно носить сорочку і штани і відмовляється від гавайської сорочки, дарованої ему Реві. Своїм новим життям він дуже задоволений і жодного разу не засумнівався в тому, що змінив нудне, але безпечне життя, на долю представника кримінальних кіл. Видно, як життя в морях Південно-східної Азії міняє його — Рок стає впевненішим та самостійнішим. З сім'єю і старими друзями в Японії стосунків не підтримує. Серед своїх друзів він залишається наймиролюбнішим і добрішим, часто наполягаючи на дотриманні справедливості. Не любить виконувати дуже брудні замовлення, наприклад, грабувати могили чи продавати дітей.

Сейю: Намікава Дайсуке

Реві або Ребекка — бойовик компанії «Лагуна», китаянка американського походження, відмінно володіє двома парними пістолетами Beretta 92f. Її пістолети сильно модифіковані: нікельовані, з написами тайською уздовж стволів і з Веселим Роджером на руків'ях. Свою зброю вона називає «Sword Cutlass», на честь популярної у піратів минулого абордажної шаблі. У бою завжди посміхається, оскільки битва і адреналін давно стали важливою часткою її життя. Жила в Нью-Йорку в бідному кварталі і в дитинстві втратила батьків, тому стала цинічною і прагматичною. Не любить говорити про своє минуле. Саме вона вирішила узяти Рока в заручники і пізніше запропонувала йому стати членом «Лагуни», але, попри це, спершу мала проблеми в спілкуванні з ним. Має татуювання на правому плечі і практично завжди носить дуже короткі шорти. Багато п'є і палить, украй запальна — може відкрити стрілянину через будь-яку дрібницю. Розшукується поліцією Нью-Йорка; у одній з серій стверджує, що знаходиться в розшуку за злочини, яких не здійснювала. Любителька швидкої наживи.

Сейю: Меґумі Тойоґуті

Датч — голова компанії «Лагуна». Був американським солдатом під час війни у В'єтнамі. Розумний, розсудливий і прагне уникнути конфліктів усередині «Лагуни». Неговіркий, але добре сходиться з людьми. Прагматичний, знає ціну грошей. Високий негр з добре розвиненою мускулатурою. Постійно носить темні окуляри. Зазвичай використовує дробовик або револьвер 44 калібра. Датч також виконує роль капітана та механіка «Чорної лагуни». Знаходить замовлення, прагнучи особливо не брати участь в конфліктах сил усередині Роанапра. Проте має дуже хороші стосунки з Балалайкою з «Готелю Москва» та містером Чаном з Тріад.

Сейю: Ісобе Цутомі.

Бенні — хакер і фахівець з електроніки на «Чорній лагуні», відповідає за радар і системи зв'язку. Блондинистий єврей. Після закінчення коледжу у Флориді вплутався в погану історію, і його розшукували ФБР та мафія. Став членом «Лагуни» після того, як Реві врятувала його (за два роки до того, як в команду потрапив Рок). Постійно ходить в гавайській сорочці. Так само, як і Рок, не використовує зброю.

Сейю: Хірата Хіроакі

Інші персонажі[ред. | ред. код]

Балалайка — голова організації російської мафії «Готель Москва». Раніше була офіцером радянських військ, після розвалу Радянського Союзу зібрала своїх колишніх солдатів, щоб сформувати найпотужнішу у Східній Азії кримінальну структуру. У Афганській війні отримала сильні опіки, через які деякі мафіозі звуть її «палена». Умілий і нещадний стратег. Жорстока і прямолінійна. Добре стріляє і мріяла взяти участь в олімпіаді. Не терпить втрат серед своїх людей. Колишні російські десантники слухаються її наказів беззаперечно і майже обожнюють її. Практично завжди одягнена в строгий жіночий костюм з накинутою на нього офіцерською шинеллю. Палить сигари, на відміну від решти персонажів, які віддають перевагу сигаретам. Носить довге волосся, хоча, будучи солдатом, мала коротку стрижку. На відміну від більшості решти мафіозних босів, бере участь і в повсякденній роботі свого угрупування: наприклад, в 7 серій вона всю ніч займалася ревізією порнографії. Має хороші стосунки з «Лагуною». Є одною з небагатьох людей, яких поважає Реві, — Дворука називає її «сестрою». Балалайка дуже добре відноситися і до Рока, інколи йдучи навіть в розріз зі своїми діловими інтересами.

Сейю: Кояма Мамі

Містер Чан — бос Тріад в Таїланді. Відмінно володіє парними пістолетами. Реві перейняла свій стиль стрілянини з двох пістолетів саме у нього, тому у них досить тісні відносини — він один з небагатьох, кого вона поважає. Має хороші відносини і з «Готелем Москва».

Сейю: Морікава Тосіюкі

Еда — сестра Церкви Насильства, найкраща подруга Реві, з якою вони часто випивають прямо в храмі, але дружні взаємини не заважають їм направляти один на одну свої пістолети, коли справа стосується грошей. Так само, як і Дворука, жорстока, прямолінійна і любить зброю. Практично не згадується в першому сезоні. Блондинка з блакитними очима, які вона ховає за рожевими окулярами, постійно жує жувальну гумку. Одягнена або в рясу черниці, або в міні-спідницю з відкритим топіком.

Сейю: Карасава Дзюн

Манґа[ред. | ред. код]

Список томів манґи[ред. | ред. код]

Третій том манґи. На обкладинці — Балалайка
Назва Том Дата виходу
Українська Японська Японія США
Чорна лагуна ブラックラグーン 1 12 грудня, 2002
Епізоди
  • 00. Black Lagoon
  • 01. Chase for ring-ding ships
  • 02. Rasta Blasta Part 1
  • 03. Rasta Blasta Part 2
  • 04. Rasta Blasta Part 3
ISBN
На обкладинці
  • Реві
2 19 липня, 2003
Епізоди
  • 05. Das Wieder Erstehen Des Adlers Part 1
  • 06. Das Wieder Erstehen Des Adlers Part 2
  • 07. Das Wieder Erstehen Des Adlers Part 3
  • 08. Das Wieder Erstehen Des Adlers Part 4
  • 09. Calm down, two men Частина 1
  • 10. Calm down, two men Частина 2
  • 11. Bloodsport Fairy tale Part 1
  • 12. Bloodsport Fairy tale Part 2
ISBN
На обкладинці
  • Реві
3 19 квітня, 2004
Епізоди
  • 13. Bloodsport Fairy tale Part 3
  • 14. Bloodsport Fairy tale Part 4
  • 15. Bloodsport Fairy tale Part 5
  • 16. Goat, Jihad, Rock'N Roll Part 1
  • 17. Goat, Jihad, Rock'N Roll Part 2
  • 18. Goat, Jihad, Rock'N Roll Part 3
  • 19. Goat, Jihad, Rock'N Roll Part 4
  • 20. Goat, Jihad, Rock'N Roll Part 5
ISBN
На обкладинці
  • Балалайка
4 19 липня, 2005
Епізоди
  • 21. Goat, Jihad, Rock'N Roll Part 6
  • 22. Fujiyama Gangsta Paradise Part 1
  • 23. Fujiyama Gangsta Paradise Part 2
  • 24. Fujiyama Gangsta Paradise Part 3
  • 25. Fujiyama Gangsta Paradise Part 4
  • 26. Fujiyama Gangsta Paradise Part 5
  • 27. Fujiyama Gangsta Paradise Part 6
  • 28. Fujiyama Gangsta Paradise Part 7
  • 29. Fujiyama Gangsta Paradise Part 8
ISBN
На обкладинці
  • Шенхуа
5 17 березня, 2006
Епізоди
  • 30. Fujiyama Gangsta Paradise Part 9
  • 31. Fujiyama Gangsta Paradise Part 10
  • 32. Fujiyama Gangsta Paradise Part 11
  • 33. Fujiyama Gangsta Paradise Part 12
  • 34. Fujiyama Gangsta Paradise Part 13
  • 35. Fujiyama Gangsta Paradise Part 14
  • 36. Fujiyama Gangsta Paradise Part 15
  • 37. Fujiyama Gangsta Paradise Part 16
ISBN
На обкладинці
  • Васіміне Юкіо
6 11 листопада, 2006
Епізоди
  • 38. Greenback Jane Part 1
  • 39. Greenback Jane Part 2
  • 40. Greenback Jane Part 3
  • 41. Greenback Jane Part 4
  • 42. Greenback Jane Part 5
  • 43. Greenback Jane Part 6
  • 44. El Baile de la muerte Part 1
  • 45. El Baile de la muerte Part 2
  • 46. El Baile de la muerte Part 3
ISBN
На обкладинці
  • Роберта
7 10 жовтня, 2007
Епізоди
  • 47. El Baile de la muerte Part 4
  • 48. El Baile de la muerte Part 5
  • 49. El Baile de la muerte Part 6
  • 50. El Baile de la muerte Part 7
  • 51. El Baile de la muerte Part 8
  • 52. El Baile de la muerte Part 9
  • 53. El Baile de la muerte Part 10
  • 54. El Baile de la muerte Part 11
  • 55. El Baile de la muerte Part 12
ISBN
На обкладинці
  • Еда

Епізоди не в форматі танкобону[ред. | ред. код]

  • 56. El Baile de la muerte Part 13
  • 57. El Baile de la muerte Part 14
  • 58. El Baile de la muerte Part 15
  • 59. El Baile de la muerte Part 16
  • 60. El Baile de la muerte Part 17
  • 61. El Baile de la muerte Part 18
  • 62. El Baile de la muerte Part 19
  • 63. El Baile de la muerte Part 20

Аніме[ред. | ред. код]

Список серій аніме[ред. | ред. код]

Перший сезон[ред. | ред. код]

Назва Дата показу
1 Чорна лагуна
«The Black Lagoon»  
04.08.2006
2 Небеса мангового дерева
«Mangrove Heaven»  
04.15.2006
3 Полювання на корабель
«Ring-Ding Ship Chase»  
04.22.2006
4 Повернення орла
«Die Rückkehr des Adlers»  
04.29.2006
5 Полювання орлів та полювання на орлів
«Eagle Hunting and Hunting Eagles»  
05.06.2006
6 Місцевість для полювання
«Moonlit Hunting Grounds»  
05.13.2006
7 Спускайтеся, два чоловіка
«Calm Down, Two Men»  
05.20.2006
8 Раста Бласта
«Rasta Blasta»  
054.27.2006
9 Вбивча покоївка
«Maid to Kill»  
03.03.2006
10 Покоївка, яку не зупинити
«The Unstoppable Chambermaid»  
06.10.2006
11 Революція
«Lock'n Load Revolution»  
06.17.2006
12 Партизани в джунглях
«Guerrillas in the Jungle»  
06.24.2006

Другий сезон[ред. | ред. код]

Назва Дата показу
13 Вампіри-близнюки
«The Vampire Twins Comen»  
10.03.2006
14 Казка кривавої плями
«Bloodsport Fairytale»  
10.10.2006
15 Лебедина пісня на заході сонця
«Swan Song at Dawn»  
10.17.2008
16 Банкнота Джейн
«Greenback Jane»  
10.24.2006
17 Дивна циккова вистава Руанапура
«The Roanapur Freakshow Circus»  
10.31.2006
18 Добра вдача містера Бенні
«Mr. Benny's Good Fortune»  
11.07.2006
19 Ганстерський рай Фудзіями
«Fujiyama Gangsta Paradise»  
11.14.2006
20 Правонаступництво
«The Succession»  
11.21.2006
21 Маленькі батьківські дівчата-солдати
«Two Father's Little Soldier Girls»  
11.28.2006
22 Чорнаа башта
«The Dark Tower»  
12.04.2006
23 Окупність білого снігу
«Snow White's Payback»  
12.11.2006
24 Стрільці
«The Gunslingers»  
12.18.2006

Музика[ред. | ред. код]

Black Lagoon OST
ブラック・ラグーン OST
Саундтрек альбом
Дата випуску 2006
Жанр Аніме саундтрек, J-pop
Тривалість 64:07
Мова японська[4][5]
Лейбл Geneon Intertaiment

Black Lagoon OST (яп. ブラック・ラグーン OST) — саундтрек-диск з аніме Black Lagoon.

Список композицій:

  1. Red fraction (Відкриваюча композиція) MELL
  2. Tear Drops to Earth
  3. Asian Comfort
  4. Don't Stop!
  5. Samara Samanda
  6. A Cold Wind in My Mind
  7. Make A Bet
  8. El Sol se Recuesta
  9. Seasonal Wind
  10. 66 steps
  11. The World of Midnight
  12. Dark Side of the Moon
  13. Tadpole Dance
  14. Let Me Know Your Name
  15. After the Rain
  16. It's an Easy Afternoon
  17. Behind the Clouds
  18. The Anthem of the Aryan Socialist Union
  19. Melting Brain
  20. The Way to Last Night
  21. Peach Headz Addiction
  22. Don't Look Behind (похоронна версія)
  23. Father's Chest
  24. Don't Let Me Join Now
  25. Foxy Doll
  26. Rock the Carnival
  27. Mad Club
  28. Don't Stop! (гітарна версія)
  29. Don't Look Behind (Закриваюча композиція)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Qtv. web.archive.org. 10 вересня 2010. Архів оригіналу за 10 вересня 2010. Процитовано 24 липня 2019. 
  2. Інформаційний буклет в 7-му томі манґи
  3. ISBN 978-1-4215-1382-9
  4. MangaDex — 2018.
  5. AniList — 2013.

Посилання[ред. | ред. код]