Boeing Stearman E75

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Boeing Model 75
Boeing Model 75
Тип навчально-тренувальний літак
Розробник Компанія «Boeing»
Виробник Завод «Boeing»
Головний конструктор Л. Стірмен
Перший політ грудень 1934 року
Початок експлуатації 1934 (США)
Статус знятий з озброєння
Основні експлуатанти ВПС США ВМС США
ВПС Канади
Роки виробництва 19331945
Виготовлено 9783

CMNS: Boeing Stearman E75 у Вікісховищі

Boeing Stearman E75 (англ. Boeing Model 75) — американський навчально-тренувальний літак

У 1933 р. Компанія Stearman Aircraft Company, створена в 1927 р. Ллойдом Стірменом, (1939 р. вона стала відділенням компанії Boeing Airplane Company) почала розробку нового навчально-тренувального біплана на основі літака Stearman Model C.

Історія створення[ред. | ред. код]

У грудні 1933 р. літак-біплан піднявся в повітря і був названий Stearman X-70. У 1934 році біплан був запропонований на конкурс відповідно до технічного завдання Авіаційного корпусу США, якому був потрібний новий навчально-тренувальний літак початковій льотної підготовки.

Інтерес до цих літаків проявили і ВМС США, які в початку 1935 р уклали контракт на постачання 61 літака Stearman Model 70 під позначенням NS-1. Літаки оснащувалися силовою установкою, яка відрізнялася від первинної зіркоподібним двигуном Wright J-5 (R-790-8) потужністю 225 к.с., деякий запас яких скупчився у ВМС. Літак отримав позначення Model 73.

Літаки X-70 в Армії США були піддані тривалим випробуванням, але на початку 1936 р. Авіаційний корпус все ж уклав контракт на поставку 26 літаків під позначенням PT-13. Ці літаки, оснащені двигунами Lycoming R-680-5 потужністю 215 к.с., стали першими в серії Stearman Model 75.

Конструкція[ред. | ред. код]

Двомісний біплан мав змішану конструкцію. Конструкції крила були дерев'яними з полотняною обшивкою, а інша частина конструкції виготовлена ​​із зварених сталевих труб в основному також з полотняною обшивкою. Роздільні консольні основні стійки не вбираються, шасі з хвостовим колесом були забезпечені олійно-пружинними амортизаторами з обтічником. Силова установка постійно змінювалася протягом серійного виробництва, яке тривало до початку 1945р. Всього було побудовано понад 10 000 машин.

Служба[ред. | ред. код]

Початок Другої світової війни приніс компанії Boeing контракти на тисячі літаків, розроблених Ллойдом Стірменом. Хоча офіційно з 1939 р. ці літаки вироблялися під позначенням Boeing Model 75, вони протягом усієї війни іменувалися Stearman 75. Назва Kaydet, дане їм пізніше в Канаді і широко застосовується при посиланні на ці літаки, було неофіційним. Невелика їх число, а також літаків N2S-5, поставлених ВМС США, мали закриті ліхтарем і кабіни із обігрівом, комплект приладів і непрозорий ковпак для "сліпого" польоту. Після війни багато з них були переобладнані для використання в сільському господарстві. Вони експлуатувалися в цій якості до 1982 р.