BB Girls

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Brave Girls)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
BB Girls
BB Girls у 2021 Зліва на право: Мінйон, Юджон, Инджі та Юна
BB Girls у 2021
Зліва на право: Мінйон, Юджон, Инджі та Юна
Основна інформація
Попередні назви Brave Girls
Жанр
Роки 2011—донині[A]
Країна Південна Корея Південна Корея
Місто Сеул
Лейбл Brave Entertainment
Warner Music Korea
Склад
  • Мінйон
  • Юна
  • Инджі
  • Юджон
Колишні
учасники
  • Херан
  • Хаюн
  • Юджін
  • Соа
  • Єджін
  • Инйон
Офіційний веб-сайт

BB Girls у Вікісховищі

BB Girls (кор. 브브걸스; раніше відомі як Brave Girls[1]) — південнокорейський жіночий гурт, створений продюсером Brave Brothers у 2011 році та керований Brave Entertainment. Після свого дебюту з синглом The Difference 7 квітня 2011 року, гурт випустив шість мініальбомів, включаючи Back to da Future (2011), Re-Issue (2012), High Heels (2016), Rollin' (2017), Summer Queens (2021) і Thank You (2022). Спочатку BB Girls складалися з п'яти учасниць, але гурт зазнав кількох змін у складі, і поточним складом є: Мінйон, Юджон, Инджі та Юна, без учасниць які перебували з дебюту. У 2021 році гурт набув популярності після того, як їх пісня «Rollin'» несподівано стала вірусною. У лютому 2023 Brave Girls не продовжили свої контракти з Brave Entertainment, натомість пізніше у квітні підписали контракт з Warner Music Korea. Гурт також офіційно змінив назву на BB Girls[2].

Історія[ред. | ред. код]

Предебют[ред. | ред. код]

21 вересня 2010 року Brave Brothers оголосив, що відкриває новий хіп-хоп гурт з 4 учасницями під назвою Brave Girls[1]. 14 березня 2011 року Инйон було визнано лідеркою гурту. Вона є племінницею Шін Ха Ґюна, актора, відомого своєю роллю у фільмах «Ласкаво просимо до Донмакголь» та «Співчуття пані Помсті»[3]. 17 березня Херан привернула до себе увагу через свою схожість зі співачкою Сон Дамбі та через старі відео з репетиціями танців, які призвели до того, що її ім'я було показано на таких відеосайтах, як Mgoon[4]. Єджін також привернула увагу завдяки тому факту, що вона була «Miss Seattle'» на конкурсі Міс Корея 2008, а також тому, що вона схожа на актрису Кім Са Ран[5]. Соа привернула увагу своєю попередньою кар'єрою як модель для різних журналів і реклами[6].

2011—2015: Дебют, Back to da Future, Re-Issue та перерва[ред. | ред. код]

Brave Girls на прем'єрі Superstar K 3, 2011

31 березня 2011 року Brave Brothers випустили два тизери, розкриваючи дві концепції, з якими гурт виступатиме[7]. 7 квітня вони випустили свій дебютний сингл-альбом The Difference разом із музичним кліпом на заголовний трек «Do You Know»[8]. Потім вони дебютували на KBS Music Bank із рекламними треками «So Sexy» і «Do You Know».[9] Музичне відео на пісню «So Sexy» було випущено 10 липня[10].

28 липня Brave Girls випустили головний сингл зі свого дебютного мініальбому Back to da Future під назвою «Easily», у якому виступає корейський реггі-виконавець Skull, а також музичне відео до нього[11][12]. Brave Brothers заявив, що ця пісня є даниною пісні Кім Ганмо «Excuse»[13][14][15]. Повний мініальбом був випущений 29 липня і досяг 14 позиції в чарті альбомів Gaon, продавши 1606 копій[16][17]. На 19-й церемонії нагородження Korea Culture Entertainment Awards, яка відбулася 15 грудня, гурт отримав нагороду «Новачок року»[18][19].

22 лютого 2012 року Brave Girls випустили свій другий мініальбом Re-Issue і провели промо-презентацію альбому, включно з виступом Teen Top. Мініальбом посів 1 місце в чарті альбомів Gaon[20]. Заголовна пісня «Nowadays» посіла високі позиції в хіт-парадах і стала однією з найбільш популярних тем на корейських веб-сайтах. 31 серпня 2013 року Brave Girls випустили сингл під назвою «For You»[21]. У лютому 2014 року Brave Brothers повідомив, що він збирався працювати над повноформатним альбомом для гурту, але альбом було призупинено на невизначений термін через його співпрацю з AOA. Brave Girls залишалися неактивними протягом наступних двох років.

2016—2020: зміни в складі, High Heels і Rollin'[ред. | ред. код]

Brave Girls у березні, 2016

Після 2-річної перерви було оголошено, що Brave Girls повертаються у складі семи учасниць, з двома початковими учасницями (Юджін і Херан) і п'ятьма новими учасницями (Мінйон, Юджон, Инджі, Юна та Хаюн)[22]. 16 лютого гурт випустив цифровий сингл під назвою «Deepened»[23]. 19 червня Brave Girls випустили свій третій мініальбом High Heels і музичний кліп на його заголовну пісню «High Heels»[24][25]. 1 вересня гурт випустив цифровий сингл і кліп до нього під назвою «Yoo-hoo»[26].

Brave Girls на зйомках кліпу «Rollin», 2017

13 січня 2017 року було оголошено, що Юджін і Херан, єдині учасниці з дебюту, припинять просування з гуртом. Юджін вирішила покинути гурт після того, як отримала ступінь театрального мистецтва в університеті Чунг Ан. Тим часом Херан візьме перерву через проблеми зі здоров'ям. Було зазначено, що нових учасниць не буде додано, і Brave Girls продовжуватимуть просування як гурт з п'яти учасниць: Мінйон, Юджон, Инджі, Юна та Хаюн, для можливого повернення в лютому або березні з новим релізом[27][28]. Гурт випустив свій четвертий мініальбом Rollin' і однойменний головний сингл 7 березня[29]. У жовтні 2017 року учасниці Юджон, Инджі та Юна, взяли участь у перезапуску айдол-шоу The Unit, прем'єра якого відбулася 28 жовтня[30]. Ючжон і Инджі пройшли прослуховування. Инджі вибула на 45-му місці під час першого раунду вибування, тоді як Юджон вибула на 37-му місці під час другого раунду вибування[31].

11 серпня 2018 року гурт випустив «Rollin' (New Version)», змінену версію однойменного синглу, випущеного в 2017 році, як подарунок фанатам за їхню пристрасну підтримку пісні в минулому році. Також було оголошено, що поки що гурт буде складатися з 4 учасниць, оскільки Хаюн візьме перерву через свій стан здоров'я[32].

14 серпня 2020 року Brave Girls повернулися після майже трьох років у складі з чотирьох учасниць, включаючи Мінйон, Ючжон, Инджі та Юну[33], випустивши цифровий сингл під назвою «We Ride»[34]. Пізніше у 2020 році гурт був представлений ​​в серії вебтунів, створеної Toontori за підтримки Міністерства культури, спорту та туризму Південної Кореї. Вони були одним з восьми гуртів, відібраних у рамках Проекту підтримки Hallyu Linked 2020, організованого Корейським агентством зі сприяння міжнародному культурному обміну спільно з Корейською асоціацією індустрії веб-мультфільмів[35].

2021—2022: прорив мейнстріму, Summer Queen, After 'We Ride', Thank You та розформування[ред. | ред. код]

У лютому 2021 року відредаговане відео Brave Girls, де вони виконують пісню «Rollin'», стало вірусним на YouTube. У результаті пісня отримала сплеск популярності та піднялася на вершину музичних чартів у реальному часі[36]. У відповідь гурт відновив промо-кампанію пісні. Юджон розповіла, що до того, як пісня стала вірусною, гурт був майже розпущений, оскільки вона та її колега Юна вже переїхали з гуртожитку[37]. 12 березня «Rollin'» досяг свого першого ідеального вбивства (PAK) після того, як очолив як щоденні, так і реальні компоненти південнокорейського музичного рейтингу агрегатора iChart[38].

Brave Girls на Inkigayo після першої перемоги

14 березня Brave Girls отримали свою першу перемогу в музичному шоу на Inkigayo з піснею «Rollin'» через 1854 дні з моменту дебюту гурту, на той час був найдовший проміжок часу між дебютом і першою перемогою для будь-якого жіночого гурту[39]. Пізніше рекорд побили Dreamcatcher, які отримали свою першу перемогу через 1923 дні після дебюту[40]. Brave Girls отримали свою другу перемогу через кілька днів на The Show[41]. Нова популярність Brave Girls також привернула увагу до пісні «We Ride», яка повернулася до цифрового чарту Gaon під номером 115, зрештою досягнувши четвертого місця[42].

29 квітня Brave Girls випустили спеціальну версію «High Heels» у співпраці з взуттєвим брендом Elcanto[43]. 5 травня вони випустили рекламний сингл під назвою «Red Sun» для Lotte Department Store[44]. 17 червня гурт випустив свій п'ятий мініальбом Summer Queen і його головний сингл «Chi Mat Ba Ram»[45]. Альбом посів 3 місце в Gaon Album Chart, а пісня посіла таку ж позицію в Gaon Digital Chart[46][47].

23 серпня Brave Girls випустили оновлену версію свого п'ятого мініальбому After «We Ride» і її головного синглу з тією ж назвою[48].

14 січня 2022 року було оголошено, що Мінйон тимчасово призупиняє свою діяльність через поганий стан здоров'я[49].

14 березня 2022 року Brave Girls повернулися зі своїм шостим мініальбомом Thank You та однойменним головним синглом[50].

21 лютого було підтверджено, що Brave Girls братимуть участь у Queendom 2[51]. Гурт зайняв останнє місце з шістьох.

У травні 2022 року було оголошено, що Brave Girls дадуть концерт у США в липні 2022 року[52]. 17 травня 2022 року Brave Entertainment оголосили, що Brave Girls випустять новий сингл, який переосмислює хіт Brown Eyed Girls 2008 року «How Come». Його реліз на платформі потокового передавання музики запланований на 23 травня[53].

2023 — донині: підписання контрактів з Warner Music Korea та зміна назви[ред. | ред. код]

15 лютого 2023 року стало відомо, що Brave Girls планують випустити нову пісню «Goodbye», що призвело до припущень, що гурт має намір розформуватися після закінчення контракту[54]. Пізніше того ж дня Brave Entertainment підтвердили, що гурт розформується через те, що усі 4 учасниці вирішили не продовжувати співпрацю з компанією[55]. «Goodbye», їх остання пісня, була випущена того ж дня[56].

26 квітня всі 4 учасниці підписали контракт з Warner Music Korea і планують випустити нову музику влітку. Також було оголошено, що обговорюються «різні можливості» щодо подальшого використання назви гурту[57]. 3 травня було оголошено, що гурт змінить назву на BB Girls[2].

Учасниці[ред. | ред. код]

Сценічний псевдонім Справжнє ім'я Дата народження Позиція у гурті
Українською Латиницею Хангилем Українською Латиницею Хангилем
Мінйон Minyoung 민영 Кім Мінйон Kim Min Young 김민영 12 вересня 1990 (33 роки)(19900912) Лідерка, головна вокалістка, танцюристка
Юджон Yujeong 유정 Нам Юджон Nam Yu Jeong 남유정 2 травня 1991 (32 роки)(19910502) Вокалістка
Инджі Eunji 은지 Хон Инджі Hong Eun Ji 홍은지 19 липня 1992 (31 рік)(19920719) Головна реперка, головна танцюристка, вокалістка
Юна Yuna 유나 Лі Юна Lee Yu Na 이유나 6 квітня 1993 (31 рік)(19930406) Вокалістка, реперка, танцюристка, макне
Колишні учасниці
Инйон Eunyoung 은영 Пак Инйон Park Eun Young 박은영 15 жовтня 1987 (36 років)(19871015) Лідерка, головна вокалістка, танцюристка
Соа Seoah 서아 Пак Соа Park Seo Ah 박서아 9 лютого 1988 (36 років)(19880209) Головна танцюристка, вокалістка
Єджін Yejin 예진 Хан Єджін Han Ye Jin 한예진 24 січня 1990 (34 роки)(19900124) Вокалістка
Юджін Yoojin 유진 Чон Юджін Jung Yoo Jin 정유진 14 вересня 1992 (31 рік)(19920914) Вокалістка, реперка
Херан Hyeran 혜란 Но Херан Noh Hye Ran 노혜란 9 квітня 1993 (31 рік)(19930409) Головна реперка, головна танцюристка, вокалістка
Хаюн Hayun 하윤 Лі Хвасі Lee Hwasi 이화시 29 серпня 1994 (29 років)(19940829) Вокалістка, макне

Хронологія[ред. | ред. код]

Дискографія[ред. | ред. код]

Докладніше: Дискографія BB Girls
Мініальбоми[ред. | ред. код]
  • Back to da Future (2011)
  • Re-Issue (2012)
  • High Heels (2016)
  • Rollin' (2017)
  • Summer Queen (2021)
  • Thank You (2022)

Фільмографія[ред. | ред. код]

Телевізійні шоу[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Прим.
2022 Queendom 2 Учасниці [51]

Веб-шоу[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Нотатки Прим.
2022 Saturday Night Live Korea Ведучі 2 сезон, 15 епізод [58]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Нагорода Рік Категорія Номінант / Робота Результат Прим.
Asia Artist Awards 2021 Best Artist Award – Singer Brave Girls Перемога [59]
Hot Trend Award Перемога [60]
Popularity Award – Idol Group (Female) Номінація [61]
Asia Model Awards Popular Star Award Перемога [62]
Brand of the Year Awards 2021 Female Idol Перемога [63]
Hot Icon Перемога
Broadcasting Advertising Festival 2021 CF Star of the Year Перемога [64]
The Fact Music Awards 2021 Artist of the Year (Bonsang) Перемога [65]
Forbes Korea K-Pop Awards 2021 Female Popularity Award Перемога [66]
Gaon Chart Music Awards 2022 Song of the Year – June «Chi Mat Ba Ram» Перемога [67]
Mubeat Global Choice Award – Female Brave Girls Номінація [68]
Golden Disc Awards 2022 Best Group Перемога [69]
Best Digital Song (Bonsang) «Chi Mat Ba Ram» Номінація [70]
Korea Arts & Culture Awards 2021 Popular Singer Brave Girls Перемога [71]
Korea Broadcasting Awards 2021 Best Female Artist Перемога [72]
Korea Culture Entertainment Awards 2011 Rookie of the Year Перемога [73][74]
Melon Music Awards 2021 Hot Trend Award Перемога [75]
Album of the Year Summer Queen Номінація [76]
Best Female Group Brave Girls Номінація
Netizen Popularity Award Номінація
Top 10 Artist Award Номінація
Mnet Asian Music Awards 2011 Best New Female Artists Номінація [77]
2021 KTO Breakout Artist Перемога [78]
Album of the Year Summer Queen Номінація [79]
Artist of the Year Brave Girls Номінація
Best Female Group Номінація [80]
Worldwide Fans' Choice Top 10 Номінація [79]
2022 Номінація [81]
Seoul Music Awards 2022 Main Award (Bonsang) Перемога [82]
K-Wave Popularity Award Номінація [83]
Popularity Award Номінація
U+Idol Live Best Artist Award Номінація [84]

Нотатки[ред. | ред. код]

  1. Brave Girls були офіційно розформовані між 16 лютого 2023 року та 26 квітня 2023 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б 박, 영웅 (21 вересня 2010). 용감한형제, 힙합 걸그룹 키운다..'브레이브걸스' [Brave Brothers створюють жіночий хіп-хоп гурт... «Brave Girls»]. Star News Korea (кор.). Процитовано 20 червня 2023.
  2. а б Cho, Yong-jun (3 травня 2023). Brave Girls to continue activities under new agency as BB Girls [Brave Girls продовжать діяльність під новим агентством як BB Girls]. Korea JoongAng Daily (англ.). Архів оригіналу за 4 травня 2023. Процитовано 4 травня 2023.
  3. «Племінниця Шін Ха Ґюна, Инйон, дебютує в жіночій групі Brave Brothers». Osen (кор.). 15 березня 2011.
  4. Херан від Brave Girls "Son Dam-bi Doppelganger!". Star News (кор.). 17 березня 2011.
  5. Єджін від Brave Girls від Miss Seattle... народилась Mikodol. Star News (кор.). 23 березня 2011.
  6. Соа від Brave Girls, від моделі, чудова історія «членів» — гаряча тема». tvdaily.co.kr (кор.). 29 березня 2011.
  7. «Проєкт Brave Brothers» Brave Girls, усі учасниці розповіли про «силу інтенсивності». Osen (кор.). 31 березня 2011.
  8. Дівоча група Brave Brothers, Brave Girls, приєднується до нової групи Daejeon. Osen (кор.). 7 квітня 2011.
  9. "Brave Girls зробили дебют на Music Bank" (англ.). Allkpop. 21 жовтня 2011. Архів оригіналу за 21 жовтня 2011.
  10. [M/V] So sexy - 브레이브걸스 Bravegirls. Brave entertainment. 10 червня 2011.
  11. Brave Girls releases info on their comeback mini-album, "Back to da Future". Allkpop. 23 червня 2011. Архів оригіналу за 23 липня 2011.
  12. Brave Girls Єджін, невідретушований шпигунський знімок, ідеальне тіло D-cup "Mikodol majesty" (кор.). Nate. 18 листопада 2011. Архів оригіналу за 11 серпня 2019.
  13. «Назад у майбутнє». «Повернення в майбутнє» Brave Girls (кор.). Olleh Music. 14 листопада 2011. Архів оригіналу за 29 березня 2022. Процитовано 4 серпня 2022.
  14. «Трек повернення Brave Girls натхненний Кім Ган Мо». Allkpop. 20 вересня 2011. Архів оригіналу за 20 вересня 2011.
  15. Brave Brothers, шана "Excuse" Кіма Ганмо... виклик реггі (кор.). Naver. 18 листопада 2011.
  16. "Репрезентативний музичний чарт Кореї, Circle Chart!". gaonchart.co.kr. Архів оригіналу за 27 серпня 2018.
  17. "Репрезентативний музичний чарт Кореї, Circle Chart!". www.gaonchart.co.kr. Архів оригіналу за 5 жовтня 2016.
  18. Brave Girls виграли нагороду «Новачок року». Корея. 20 грудня 2011. Архів оригіналу за 22 січня 2015. Процитовано 4 серпня 2022.
  19. Brave Girls, унікальна нагорода для новачків (кор.). TV Report. 16 грудня 2011. Архів оригіналу за 2 червня 2012.
  20. "Репрезентативний музичний чарт Кореї, Circle Chart!". gaonchart.co.kr. Архів оригіналу за 22 червня 2016.
  21. Brave Girls раптово повертаються через 1 рік і 6 місяців із новою піснею «For You» (кор.). Naver.
  22. Brave Girls повертаються у складі 7 учасників! - Seoulwave. 4 лютого 2016. Архів оригіналу за 4 лютого 2016. Процитовано 5 серпня 2022.
  23. змінено. www.melon.com (кор.).
  24. 김기훈 (27 червня 2016). «Другий дебют» Brave Girls «Такі ж горді, як високі підбори...» (комплексне). 연합뉴스 (кор.). Younhap News.
  25. Вийшов третій міні-альбом Brave Girls «High Heels»! - Джин. www.genie.co.kr. 11 липня 2016.
  26. YooHoo (We're Still Summer) - BB Girls. www.melon.com (кор.).
  27. Brave Girls Юджин та Херан призупинили діяльність "5 учасників". entertain.naver.com (кор.).
  28. Сторона Brave Girls «Юджин і Херан припинили діяльність, розпочавши систему з 5 осіб» (офіційна позиція). 뉴스1 (кор.). 13 січня 2017.
  29. Brave Girls, суперечка - це добре... Альбом "Rollin'" з усім, що в ньому (комплексний). n.news.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 1 серпня 2018.
  30. [Ексклюзив] Велика зірка, а потім Brave Girls... Відділ детективів Dragon, груповий виліт «The Unit». entertain.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 8 вересня 2017.
  31. POP, 헤럴드 (9 грудня 2017). Результати голосування "The Unit", жінка Ян Цзі-вон і чоловік Тімотео... Ліквідовано велику кількість 35 осіб (всього). pop.heraldcorp.com (кор.).
  32. Brave Girls, які готуються до повернення після того, як наточать меч Brave Brothers. 스포츠조선 (kr) . 16 вересня 2019.
  33. [Офіційно] Brave Girls підтвердили повернення 14... повернення через 3 роки. 5 серпня 2020.
  34. We Ride - BB Girls. www.melon.com (кор.).
  35. Toontori «Зробіть веб-мультфільм для дівочої групи Brave Girls». www.gametoc.co.kr (кор.). 18 серпня 2020.
  36. Brave Girls досягли запізнілого успіху в музичних чартах із піснею «Rollin». 2 березня 2021. Архів оригіналу за 5 березня 2021.
  37. 세계일보 (9 березня 2021). «Я винесла свій багаж у гуртожитку...» Думки Brave Girls Юджон про біг назад для «Rollin'» (кор.).
  38. Hong, C (12 березня 2021). Brave Girls’ “Rollin'” Achieves Perfect All-Kill ["Rollin'" від Brave Girls досягла PAK]. Soompi (англ.). Процитовано 20 червня 2023.
  39. Brave Girls, «Inkigayo» 1 місце... «Спасибі всім солдатам». Osen.
  40. Dreamcatcher виграли своє перше в історії музичне шоу з "MAISON". Koreaboo (амер.). 20 квітня 2022.
  41. Brave Girls "Rollin'" посіла 1 місце "Дякую всім" [Night TView]. Star News (кор.). 16 березня 2021.
  42. "We Ride". 2-8 травня 2021.
  43. «Brave Girls випустять спеціальну версію «High Heels» у співпраці з брендом взуття Elcanto». Allkpop.
  44. Brave Girls готові виконати кілька бажань у тизері «Red Sun» у співпраці з Lotte Department Store. Allkpop.
  45. Brave Girls підтвердили повернення 17 числа... "Літні королеви". Edaily (кор.).
  46. Circle Album Chart (кор.).
  47. Circle Music Chart (кор.).
  48. [Ексклюзив] Реліз нового альбому Brave Girls відбудеться в середині серпня. YTN (кор.).
  49. Brave Girls і призупинення діяльності [офіційно]. Osen (кор.).
  50. [Офіційно] Brave Girls підтвердили повернення 14 числа, «мрійливий настрій». Sports Chosun (кор.).
  51. а б Jeong, Hee-yeon (21 лютого 2022). '퀸덤2' 출연자 공개...브브걸-비비지-이달소-우소-효린-케플러. Naver (кор.). Sports Donga. Архів оригіналу за 21 лютого 2022. Процитовано 20 червня 2023.
  52. У липні Brave Girls проведуть свій перший сольний тур по США (кор.). YTN. 4 травня 2022.
  53. Brave Girls випустять власну версію "How Come" Brown Eyed Girls (кор.). The Korea JoongAng Daily.
  54. 브레이브걸스 'Goodbye' 해체 임박? 마의 7년 못넘나[★FOCUS] [Brave Girls "Goodbye" неминучий розпуск? Я не можу пройти повз 7 років диявола[★ФОКУС]] (кор.). MT Star News. 15 лютого 2023. Процитовано 15 лютого 2023 — через Naver.
  55. K-pop group Brave Girls disband [К-поп гурт Brave Girls розформовано]. Manila Bulletin (англ.). 15 лютого 2023. Процитовано 15 лютого 2023.
  56. '역주행 신화' 브레이브걸스 결국 해체 "오늘(16일) 계약 종료" [Міф про реверсивний біг. «Brave Girls нарешті розпалися» Контракт розірвано сьогодні (16 числа)]. Naver (кор.). Nocut News. 16 лютого 2023. Процитовано 16 лютого 2023.
  57. Puah Ziwei (27 квітня 2023). Brave Girls announce reunion, new group name under discussion [Brave Girls оголошують про возз’єднання, нова назва групи обговорюється]. NME (англ.). Архів оригіналу за 27 квітня 2023. Процитовано 27 квітня 2023.
  58. Kim Bo-young (14 квітня 2022). 브브걸→이상엽, 'SNL 코리아2' 15·16회 호스트 출격 [공식] (кор.). Edaily. Архів оригіналу за 14 квітня 2022. Процитовано 14 квітня 2022 — через Naver.
  59. 브레이브 걸스, AAA 베스트 아티스트 상 수상 "꿈을 계속 꿀 수 있게 해준 팬들께 감사"[2021 AAA]. Asia Artist Awards. Архів оригіналу за 2 грудня 2021. Процитовано 2 грудня 2021.
  60. 브레이브 걸스, AAA 핫트렌드상 수상 "용감한형제 사장님 감사"[2021 AAA]. Asia Artist Awards. Архів оригіналу за 2 грудня 2021. Процитовано 2 грудня 2021.
  61. Asia Artist Awards公式 I ショッピングクーポンサイト【RET】 (яп.). Asia Artist Awards. Архів оригіналу за 17 жовтня 2021. Процитовано 17 жовтня 2021.
  62. KOREA H2 ALLIANCE 2021 ASIA MODEL AWARDS with UzNEX]. channels vlive tv (англ.). 15 грудня 2021. Архів оригіналу за 15 грудня 2021. Процитовано 15 грудня 2021.
  63. 2021 올해의 브랜드 대상 수상 기업 [2021 Brand of the Year Grand Prize Winner]. kcforum (кор.). 19 серпня 2021. Архів оригіналу за 14 липня 2021. Процитовано 19 серпня 2021.
  64. 브레이브걸스, 2021년 최고의 'CF 스타' [공식]. n.news.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 21 липня 2021. Процитовано 21 липня 2021.
  65. Lee, Sae-rom (2 жовтня 2021). [2021 TMA] 브레이브걸스, '올해의 아티스트'. The Fact (кор.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2021. Процитовано 2 жовтня 2021 — через Naver.
  66. Yoo Nae-Shin (23 вересня 2021). 2021 Forbes K-Pop Awards (in Korean). Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 14 жовтня 2021.
  67. Yoon, Ki-baek (27 січня 2022). BTS 8관왕·아이유 5관왕… 가온차트 최고의 별 [종합] [BTS 8 wins, IU 5 wins...Gaon Chart's Best Star [Overall]] (кор.). E Daily. Архів оригіналу за 27 січня 2022. Процитовано 27 січня 2022 — через Naver.
  68. Nominee selection criteria for Mubeat Global Choice Awards with Gaon. Mubeat. Архів оригіналу за 13 грудня 2021. Процитовано 13 грудня 2021.
  69. Yoon, Baek-gi (8 січня 2022). '베스트그룹' 브레이브걸스 "더 나은 아티스트 될 것" [2022 골든디스크] ['Best group' Brave Girls "We will become a better artist" [2022 Golden Disc]] (кор.). E Daily. Архів оригіналу за 23 січня 2022. Процитовано 8 січня 2022 — через Naver.
  70. Nominees – Digital Song Division. Golden Disc Awards. Архів оригіналу за 8 грудня 2021. Процитовано 8 грудня 2021.
  71. Brave Girls win Popular Singer at 9th Korea Arts & Culture Awards. Архів оригіналу за 20 травня 2021. Процитовано 20 травня 2021.
  72. Baek Ah-young (2 вересня 2021). 놀면 뭐하니?', 제48회 한국방송대상 작품상 수상 [What do you do when you play?', won Best Picture at the 48th Korea Broadcasting Awards]. iMBC (кор.). Архів оригіналу за 2 вересня 2021. Процитовано 2 вересня 2021 — через Naver.
  73. Brave Girls win Rookie of the Year award. Korea. Архів оригіналу за 22 січня 2015. Процитовано 20 грудня 2011.
  74. 브레이브걸스, 생애 한번 뿐인 신인상 수상 (Korean) . TV Report. 16 грудня 2011. Архів оригіналу за 2 червня 2012. Процитовано 20 грудня 2011.
  75. Arpita, Adhya (4 грудня 2021). MMA 2021: Full Winners List Including BTS, NCT Dream, IU and More. HITC. Архів оригіналу за 4 грудня 2021. Процитовано 4 грудня 2021.
  76. 2021 Melon Music Awards Nominees. Melon. Архів оригіналу за 8 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
  77. "2011 Mnet Asian Music Awards part 1" [Архівовано 9 грудня 2014 у Wayback Machine.]. MAMA. Retrieved January 20, 2015.
  78. "해체 위기였는데.." 브레이브걸스, '2021 MAMA' 수상에 눈물. Star News (кор.). 11 грудня 2021. Архів оригіналу за 11 грудня 2021. Процитовано 11 грудня 2021.
  79. а б 2021 Mnet Asian Music Awards Nominees. MAMA. Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 4 листопада 2021.
  80. '2021 MAMA' 노미네이션 보니 '치열'…투표 방법 어떻게?. NBN (кор.). 3 листопада 2021. Архів оригіналу за 3 листопада 2021. Процитовано 3 листопада 2021.
  81. Nominees | 2022 MAMA AWARDS. www.2022mama.com. Архів оригіналу за 17 листопада 2022. Процитовано 17 листопада 2022.
  82. Choi, Eun-mi (23 січня 2022). [제31회 서울가요대상]NCT 127, 첫 대상 "오래 꿈꿔 왔다"..임영웅 '4관왕'→트롯 대세 증명(종합) [[31st Seoul Music Awards] NCT 127, first grand prize "I've been dreaming for a long time"..Lim Young-woong '4 crowns' → Trot trend proof (comprehensive)] (кор.). Herald Pop. Архів оригіналу за 23 січня 2022. Процитовано 23 січня 2022 — через Naver.
  83. The 31st Seoul Music Awards. Seoul Music Awards. Архів оригіналу за 4 грудня 2021. Процитовано 4 грудня 2021.
  84. U+아이돌Live 베스트아티스트상 1차 투표. Idol Live TV (кор.). Архів оригіналу за 6 грудня 2021. Процитовано 7 грудня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]