Bullimus carletoni

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Bullimus carletoni
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Підряд: Мишовиді (Myomorpha)
Надродина: Мишуваті (Muroidea)
Родина: Мишеві (Muridae)
Підродина: Мишеві (Murinae)
Рід: Bullimus
Вид:
B. carletoni
Біноміальна назва
Bullimus carletoni
Heaney, Kyriazis, Balete, Rickart & Bates, 2021

Bullimus carletoniвид гризунів із родини мишевих (Muridae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Дотепер вважалося, що ендемічний рід Bullimus включає три види, по одному з островів пізнього плейстоцену Великий Мінданао, Великий Лусон і Камігуін. Однак зараз на основі аналізу молекулярних і краніодентальних даних виділено четвертий вид, Bullimus carletoni, з півострова Карамоан на півдні Лусона. Молекулярні дані свідчать про те, що Булімус колонізував Лусон з південних Філіппін і почав диверсифікуватися на Лусоні ≈ 232 тисячі років[1].

Ареал[ред. | ред. код]

Задокументовано лише зі східної частини Карамоанського півострова[en], з можливим повідомленням від підніжжя Сідлового піку. Цей вид пов'язаний з частково порушеним лісовим середовищем проживання на вапнякових та офіолітових ґрунтах, де він активний переважно на землі вночі[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Вид названо на честь Майкла Діна Карлетона (англ. Michael Dean Carleton) на знак визнання його великого внеску в наукові знання завдяки обширному дослідженню біорізноманіття на основі музейної колекції та десятиліттям терплячих і зразкових зусиль як заступника редактора. Праці Вашингтонського біологічного товариства[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Heaney, L. R.; Kyriazis, C. C.; Balete, D. S.; Rickart, E. A.; Bates, J. M. A new species of Bullimus (Muridae, Rodentia) from southern Luzon Island, Philippines // Proceedings of the Biological Society of Washington. — 2021. — Вип. 134. — № 1. — С. 131–148. — DOI:10.2988/0006-324X-134.1.yy. (англ.)