Подорожник лапландський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Calcarius lapponicus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Подорожник лапландський
Птах узимку
Птах узимку
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Calcariidae
Рід: Подорожник (Calcarius)
Вид: Подорожник лапландський
Calcarius lapponicus
(L., 1758)
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Посилання
Вікісховище: Calcarius lapponicus
Віківиди: Calcarius lapponicus
ITIS: 179526
МСОП: 22721033
NCBI: 135424
Fossilworks: 369336

Подоро́жник лапла́ндський[2] (Calcarius lapponicus) — птах роду Подорожник родини Calcariidae. Гніздиться у північній тундрі Євразії та Північної Америки.

Морфологія[ред. | ред. код]

Ілюстрація Calcarius lapponicus. Перша особина зверху

Подорожник лапландський ззовні нагадує очеретяну вівсянку (Emberiza schoeniclus). Шлюбне оперення відрізняється чорною голівкою з білою смужкою біля очей, а також червоно-коричневою потилицею. Для самок також характерний жовтий дзьоб. Розмір подорожника лапландського, звичайний для більшості представників родини, близько 15—17 см в довжину. Вага становить 25 г.

Гніздування[ред. | ред. код]

Яйця Calcarius lapponicus

Гніздиться в тундрі. Самці подорожника лапландського першими з'являються на місці майбутнього гнізда й намагаються встановити межі своєї території. Після того, як більша частина снігу розтанула, прямо на землі починається будівництво гнізда. Воно складається з тонких травинок, моху й коренів, а всередині вистелено травою та волоссям тварин. Самка відкладає по 5—6 зеленувато-коричневих яєць величиною 21 мм. Відкладання яєць буває тільки раз на рік, насиджування триває близько 12—14 днів.

Живлення[ред. | ред. код]

Узимку представники цього виду живляться насінням, а влітку — дрібними членистоногими, часто комарами.

Ареал[ред. | ред. код]

Подорожник лапландський — перелітний птах, що населяє різні райони північної кулі. Трапляється в Північній Америці: у Канаді, крайній півночі США та в Гренландії. У Старому Світі: зустрічається в Ісландії, на Британських островах, в європейських північних країнах, на півночі Росії, у Сибіру. Узимку мігрує в центральні та південні регіони Сполучених Штатів, до Центральної Європи, північної Франції, Балкан та Центральної Азії.

В Україні — зимуючий птах[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2012). Calcarius lapponicus: інформація на сайті МСОП (версія 2013.2) (англ.) 26 листопада 2013
  2. Маркевич О. П. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник / О. П. Маркевич, К. І. Татарко. — К.: Наукова думка, 1983. — 410 с.
  3. http://aves.land.kiev.ua/3601.html

Джерела[ред. | ред. код]