Канела вінтерана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Canella winterana)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Канела вінтерана
Канела вінтерана
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Магноліїди (Magnoliids)
Порядок: Канелоцвіті (Canellales)
Родина: Канелові (Canellaceae)
Рід: Канела (Canella)
P.Browne, 1756
Вид:
Канела вінтерана (C. winterana)
Біноміальна назва
Canella winterana
(L.) Gaertn., 1788
Синоніми

Canella alba
Laurus winterana
Winterana canella

Канела вінтерана (Canella winteranaa) — єдиний вид роду канела з родини канелові. Інші назви «біла кориця», «дика кориця».

Опис[ред. | ред. код]

Ця рослина є великим чагарником, що сягає висоти від 4 до 15 м з численними гілками рясно вкритими листям. Кора має сірий колір. Листки чергові, овальні або ланцетоподібні, шкірясті, всіяні напівпрозорими залозами. Верхній бік їх — глянсовий темно-зелений, нижній — блідий і тьмяний. Листя темно-зеленого кольору.

Суцвіття переважно кінцеві, іноді пахвові. Квітка має 3 чашолистки завтовшки 2-3 мм і 5 яйцеподібних пелюстків завдовжки 5-6 мм, витонченого криваво-червоного кольору, з жовтуватою основою, 10 тичинок з нитками, об'єднаними в тичинку трубкою 3-4 мм і несуть жовто-помаранчеві пильовики. Цвітіння триває з червня до вересня.

Квіти є гермафродитними, але колективно вони поводяться як одностатеві квіти. Дозрівання гінецею передує андроцею.

Плід — куляста ягода, зелена, потім циноброва і нарешті майже чорна, діаметром 7-10 мм. Він містить до 4-6 чорних, глянсових, видовжених насіння завдовжки 5-6 мм.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширено на Великих і Малих Антильських островів. Культивується в південній Флориді, на Багамських островах і в Венесуелі.

Застосування[ред. | ред. код]

Кора використовується як прянощі під назвою біла кориця, володіє запахом справжньої кориці, надходить у продаж у вигляді невеликих цілісних або розколотих трубочок: зовні блідо-рожевих, всередині білих. Аромат білої кориці нагадує суміш гвоздики і кориці, смак у неї пікантно гіркуватий, що обумовлено наявністю пентоз (16,7 %), манітолу (8,71 %), азотистої речовини (8,5 %), відновлювальної речовини (16 %), невеликої кількості арабану, галактану, ксилану і евгенолу. Нерідко вживається в латиноамериканській кухні як замінник цейлонської або китайської кориці.

Кора і листя використовуються в медицині, як стимулюючий і тонізуючий засіб. Кора настояна на спирту застосовується проти ревматизму, відвар використовують для лікування шлункових хвороб, входить до складу загальних стимуляторів і афродизіаків.

Крім того, застосовується для ароматизації тютюну і в виробництві лікеру. У Південній Флориді його вирощують для декоративних цілей. Важку і дуже міцну деревину застосовують в будівництві.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bai-Ping Ying, Galen Peiser, Yi-Yuan Ji, Kristina Mathias, Diana Tutko et Yih-Shen Hwang, " Phytotoxic sesquiterpenoids from Canella winterana ", Phytochemistry, vol. 38, no 4,‎ 1995, p. 909—915
  • Davidse, G., M. Sousa Sánchez, S. Knapp & F. Chiang Cabrera. 2013. Cycadaceae a Connaraceae. 2(1): ined. In G. Davidse, M. Sousa Sánchez, S. Knapp & F. Chiang Cabrera (eds.) Fl. Mesoamer.. Universidad Nacional Autónoma de México, México.