Волошка білоперлинна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Centaurea margaritalba)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Волошка білоперлинна
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Рід: Волошка (Centaurea)
Вид:
Волошка білоперлинна (C. margaritalba)
Біноміальна назва
Centaurea margaritalba

Воло́шка білоперли́нна (Centaurea margaritalba, Centaurea margarita-alba) — дворічна рослина родини айстрових. Ендемічний західнопонтичний вид автохтонного походження, один з представників флори України, за якими вивчається історія її розвитку.

Опис[ред. | ред. код]

Квітка великим планом.

Дворічна трав'яниста рослина заввишки 45–100 см. Стебло прямостояче, від середини до верхівки сильно розгалужене. Листки перисторозсічені. Придатки її листочків перлинно-білі, шовковисті, здебільшого з рудуватою плямою посередині. Квітки пурпурові або рожеві, іноді трапляються білі.

Волошка білоперлинна утворює гібриди з волошкою розлогою — чужинним для флори України видом, який масово розмножується на ділянках, де природний рослинний покрив пошкоджений внаслідок господарської діяльності.

Поширення[ред. | ред. код]

Волошка білоперлинна поширена у степовому Причорномор'ї (лівий берег Бузького лиману — околиці Миколаєва), та в околицях сіл Ковалівка та Михайло-Ларине. Більше ніде в світі не зустрічається. Зростає поодинці у відкритих пісках, які слабо задерновані та не вкриті дерево-чагарниковою рослинністю. До кінця 90-х рр. волошка білоперлинна зростала в парку «Ліски», але зникла внаслідок заліснення пісків. Загальна чисельність популяції не перевищує декількох десятків тисяч особин.

Цвіте у серпні — вересні. Плодоносить у вересні — жовтні. Розмножується насінням. Вона є ксерофітом і псамофітом.

Заходи охорони[ред. | ред. код]

Занесено до Європейського Червоного списку (1991). Необхідно постійно контролювати стан популяцій, рекомендується вирощувати вид у ботанічних садах. Вид зникає через розширення території Миколаєва у напрямі Бузького лиману, зривається на букети.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Перлини піщаної флори у пониззях Південного Бугу та Інгулу. Серія: Збереження біорізноманіття в Приморсько-степовому екокоридорі/ під ред. Г. В. Коломієць.-К.: Громадська організація «Веселий дельфін», 2008. — 40 с.