Centruroides exilicauda

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Centruroides exilicauda

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Павукоподібні (Arachnida)
Ряд: Скорпіони (Scorpiones)
Родина: Buthidae
Рід: Centruroides
Вид: C. exilicauda
Centruroides exilicauda
(Wood, 1863)
Посилання
Вікісховище: Centruroides exilicauda
NCBI: 6879

Centruroides exilicauda — вид скорпіонів родини Buthidae. Спершу вважався географічною морфою Centruroides sculpturatus, проте згодом були зафіксовані відмінності в складі отрути, а в 2004 році аналіз ДНК показав, що вони є окремими видами[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Мексики. Поширений лише на Каліфорнійському півострові (штати Баха-Каліфорнія та Баха-Каліфорнія-Сур).

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Мешкає в посушливих областях. Трапляється під корою дерев, в тріщинах мертвих дерев і стовбурів, де полює на безхребетних. Активний вночі, а вдень ховається у вологих, холодних мікроселищах під деревом, камінням, сміттям, листяною підстилкою, а іноді можуть заповзти до будинку, шукаючи притулку.

Токсичність[ред. | ред. код]

Цей скорпіон може завдати дуже болючого укусу, але не є таким небезпечним, як вважалося раніше, і не несе загрози для більшості здорових людей. Проте укус може бути небезпечним для життя немовлят і маленьких дітей. Після укусу C. exilicauda у дітей можуть виникати спонтанні неконтрольовані рухи, збудження та затруднене дихання.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Valdez-Cruz, N.A.; Dávila, S.; Licea, A.; Corona, M.; Zamudio, F.Z.; García-Valdes, J.; Boyer, L.; Possani, L.D. (2004), Biochemical, genetic and physiological characterization of venom components from two species of scorpions: Centruroides exilicauda Wood and Centruroides sculpturatus Ewing., Biochimie, 86 (6): 387—396, doi:10.1016/j.biochi.2004.05.005, PMID 15358055