Cercopithecus petaurista

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cercopithecus petaurista

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Мавпа (Cercopithecus)
Вид: C. petaurista
Cercopithecus petaurista
(Schreber, 1774)

Посилання
Вікісховище: Cercopithecus petaurista
Віківиди: Cercopithecus petaurista
EOL: 311268
ITIS: 573009
МСОП: 4225
NCBI: 100487

Cercopithecus petaurista (Мавпа мала білоноса) — примат з роду Мавпа (Cercopithecus) родини мавпові (Cercopithecidae).

Опис[ред. | ред. код]

Середня маса тіла дорослого самця знаходиться між 4 і 8 кілограмів, самиці — від 4 до 5 кілограмів. Довжина тіла може варіювати між 40 і 60 см, довжина хвоста може досягати 60 см. Має защічні мішки, які використовує для зберігання їжі під час її збирання. Є біла пляма на носовій області. C. petaurista мають червоно-коричневе хутро на спинній стороні; кінцівки чорного кольору; бакенбарди і черевна сторона білі. Лице темне.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни: Кот-д'Івуар, Гана, Гвінея, Гвінея-Бісау, Ліберія, Сенегал, Сьєрра-Леоне, Того. Вид може бути знайдений в первинних і вторинних лісах, річкових та галерейних лісах, регенеруючих районах та прибережних чагарниках. Є два підвиди C. petaurista, знайдені по обидві сторони від річки Каваллі, C. p. petaurista на схід від ріки, C. p. buettikoferi на захід.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Цей вид є денний і деревний. Харчуючись листям, комахами та фруктами, тим менш C. petaurista грає важливу роль у поширенні насіння. Зазвичай знаходиться в сімейних групах, що включають самця, самицю з молоддю. Розміри груп варіюються від 15 до 20 особин. Самиця народжує одне дитинча.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Загрозою в частинах ареалу є втрата місць проживання в результаті збезлісення і поширення населених пунктів. На вид, можливо, полюють ради м'яса в деяких областях.

Цей вид занесений до Додатка II СІТЕС і класу B Африканського Конвенції про збереження природи і природних ресурсів. Вид присутній в кількох охоронних територіях, в тому числі це Національний Парк Тай (Кот-д'Івуар) і Національний Парк Дігья (Гана).

Посилання[ред. | ред. код]