Chindongo socolofi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Chindongo socolofi
Самець
Самець
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Ряд: Окунеподібні (Perciformes)
Підряд: Губаневидні (Labroidei)
Родина: Цихлові (Cichlidae)
Підродина: Pseudocrenilabrinae
Рід: Chindongo
Вид: Chindongo socolofi
Chindongo socolofi
(Johnson, 1974)
Синоніми
  • Pseudotropheus socolofi Johnson, 1974
Посилання
Вікісховище: Pseudotropheus socolofi
Віківиди: Pseudotropheus socolofi

Pseudotropheus socolofi (псевдотрофеус Соколова, піндані) — вид риб родини цихлових. У природних умовах є ендеміком озера Малаві. Популярна акваріумна риба.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Самка

Має типовий для цихлід групи Мбуна витягнуту торпедоподібну форму тіла. У природних умовах завдовжки до 7 см, в акваріумі можуть виростати до 16 см. Статевий диморфізм не виражений — мають ніжно-блакитне забарвлення тіла, у деяких випадках з фіолетовим полиском. У самців плавці розвинені краще, вони також більш масивні, вони мають більші черевні, спинний і анальний плавець. Як правило, на анальному плавці у самців є жовті плями, що нагадують ікру. Молодь має таке саме забарвлення, як і дорослі. Промені хвостового, перші промені грудного і крайні промені спинного плавців забарвлені в темно-синій колір. На тілі цих цихлід при сильному переляку з'являються фіолетові плями. Штучно виведено альбіносну форму (Pseudotropheus socolofi albino, комерційна назва — білий принц).

Умови існування[ред. | ред. код]

У природі зустрічаються біля берегів Мозамбіку. Віддають перевагу мілководним ділянкам з глибиною 4-10 м. Самці проявляють слабку територіальність. Живляться водоростями на поверхні скель.[1]

Утримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Бажано утримувати в акваріумах з великою кількістю укриттів. Краще декорувати акваріум за допомогою каменів, створюючи скельні рифи і укриття. Важливо підтримувати в акваріумі високий рівень заселеності для розосередження агресії рибок. Краще утримувати з іншими малавійськими цихлідами. Оскільки піндані полігамні, на одного самця необхідно мати декілька самок.

Оптимальними умовами для утримання вважають:

Потрібна аерація, фільтрація та щотижнева заміна води до 30 % об'єму.

В акваріумі годують рослинними, комбінованими і живими кормами, причому рослинних кормів повинно бути 60-70 % від загальної кількості корму. Живуть до 5 років.[2][3]

Розведення[ред. | ред. код]

Молоді рибки

Статева зрілість настає з 9-12 місяців. Як і інші цихліди озера Малаві, під час нересту самки виношують ікру в роті. Під час нересту самки і самці починають здійснювати кругові інтенсивні рухи, які нагадують танок. Коли самки відкладають ікру, вони намагаються «підібрати ротом» імітацію ікри на анальному плавці самця, а самці в цей момент виділяють сперму, що потрапляє до роту самки і запліднює ікру. Самки можуть відкладати 25-90 ікринок. Інкубація у роті триває 17-22 діб. За необхідності можна здійснювати штучні інкубацію. Для мальків стартовим кормом є: наупліуси артемії, циклопи тощо.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

  1. Kasembe, J. 2006. Pseudotropheus socolofi. The IUCN Red List of Threatened Species 2006: e.T61176A12445718. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2006.RLTS.T61176A12445718.en.Downloaded on 27 August 2016.
  2. Псевдотрофеус Соколова // Aqua-blog.com.ua [Архівовано 29 серпня 2016 у Wayback Machine.](рос.)
  3. Псевдотрофеус Соколова // Myaquaclub.ru [Архівовано 28 серпня 2016 у Wayback Machine.](рос.)

Посилання[ред. | ред. код]