Chlorocebus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Chlorocebus
Chlorocebus pygerythrus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Haplorhini
Інфраряд: Вищі примати (Simiiformes)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Підродина: Cercopithecinae
Триба: Cercopithecini
Рід: Chlorocebus
Gray, 1870
Види

Chlorocebus sabaeus
Chlorocebus aethiops
Chlorocebus djamdjamensis
Chlorocebus tantalus
Chlorocebus pygerythrus
Chlorocebus cynosuros

Вікісховище: Chlorocebus

Chlorocebus — африканський рід приматів з родини Мавпові (Cercopithecidae). Від грец. χλωρός — «тьмяно-зелений», грец. κῆβος — «довгохвоста мавпа».

Опис[ред. | ред. код]

Хутро коротке, сіро-зелене зверху, низ і кільце волосся навколо лиця білувато-жовтого кольору. Саме лице голе і чорне. Довжина тіла від 40 до 60 см, довжина хвоста від 30 до 70 см, вага близько 3-7 кг. Самці трохи більші від самиць.

Поширення[ред. | ред. код]

Живе на південь від Сахари від Сенегалу і Ефіопії на південь до ПАР. На острова Карибського басейну завезені в 16 столітті. Віддають перевагу відкритим областям, таким як савани. Вони не дуже розбірливі в плані їх проживання, але уникають надмірно густих лісів (наприклад, басейну річки Конго ) і повністю безлісих ділянок. Тим не менш, вони повинні пити щодня і тому залежать від води, так що живуть недалеко від річки чи озера.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Денний, особливо активний рано вранці і ввечері, всеїдний, частково наземний вид. У центрі їх споживчої уваги є трави і фрукти. Іноді вони також споживають комах і дрібних хребетних. Вони живуть у великих групах, які складаються з кількох самців, багатьох самиць і їх потомства, і може містити до 80 тварин. Ієрархія групи грає важливу роль: домінуючі самці і самиці мають пільги. Їх природні вороги: Homo sapiens, Felidae, Papio, Шакали, Hyaenidae, Accipitriformes, великі змії.

Відтворення[ред. | ред. код]

Період вагітності складає близько 160 днів, як правило, народжується один малюк. Народження випадає на початок сезону дощів, коли є достатнє харчування. Молода тварина годується молоком приблизно шість місяців, і досягає статевої зрілості в 2-3 років. Середня тривалість життя складає близько 30 років.

Загрози[ред. | ред. код]

В Африці багато мавп вбивають лінії електропередач, собаки, транспортні засоби, отруєння і полювання. На додаток до цього, збільшення опустелювання і втрата середовища існування через сільське господарство і урбанізацію.

Посилання[ред. | ред. код]