Christus vivit

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Christus vivit
Назва лат. Christus vivit
Попередник Gaudete et exsultate
Наступник Querida Amazoniad
Автор Франциск
Дата й час 25 березня 2019
Дата публікації 2 квітня 2019
Повний твір доступний на w2.vatican.va/content/francesco/ar/apost_exhortations/documents/papa-francesco_esortazione-ap_20190325_christus-vivit.html(араб.)
w2.vatican.va/content/francesco/en/apost_exhortations/documents/papa-francesco_esortazione-ap_20190325_christus-vivit.html(англ.)
w2.vatican.va/content/francesco/de/apost_exhortations/documents/papa-francesco_esortazione-ap_20190325_christus-vivit.html(нім.)
w2.vatican.va/content/francesco/es/apost_exhortations/documents/papa-francesco_esortazione-ap_20190325_christus-vivit.html(ісп.)
w2.vatican.va/content/francesco/fr/apost_exhortations/documents/papa-francesco_esortazione-ap_20190325_christus-vivit.html(фр.)
w2.vatican.va/content/francesco/it/apost_exhortations/documents/papa-francesco_esortazione-ap_20190325_christus-vivit.html(італ.)
w2.vatican.va/content/francesco/pl/apost_exhortations/documents/papa-francesco_esortazione-ap_20190325_christus-vivit.html(пол.)
w2.vatican.va/content/francesco/pt/apost_exhortations/documents/papa-francesco_esortazione-ap_20190325_christus-vivit.html(порт.)

Christus vivit (укр. Христос живий) четверта післясинодальна апостольська адгортація папи Франциска, підписана 25 березня 2019 року, оприлюднена 2 квітня 2019 року в 14-ту річницю відходу до вічності святого Івана Павла ІІ. Ця післясинодальна апостольська адгортація написана за підсумком XV Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, що від 3 до 27 жовтня 2018 р. відбувалася у Ватикані на тему «Молодь, віра і розпізнавання покликання».

Опис[ред. | ред. код]

Оригінальний текст був написаний іспанською мовою, хоча назва перекладена латинською мовою з перших слів тексту.

В даній адгортації підкреслено те, що для Бога не має значення вік, а також що всі люди є цінними. Також представлено розважання над життям Ісуса-юнака та його відносинами з однолітками. Піднята тема молодості Церкви та ролі у цьому молодого покоління. Також папа підкреслює, що молодь - не лише майбутнє Церкви, але й теперішнє, що вимагає звернути увагу суспільства на її насущні проблеми та виклики, зокрема такі як викрадення, організована злочинність, торгівля людьми, рабство, проституція та зґвалтування, підліткова вагітність та аборти, різні залежності, життя на вулиці, міграція, життя у «цифровому середовищі», тощо. Також папа підкреслює важливість підтримки оточення для молодої людини та пошуків нових способів душпастирювання молоді.

Розділи[ред. | ред. код]

  1. Що Боже слово каже про молодь?
  2. Ісус Христос завжди молодий
  3. Ви – Боже теперішнє
  4. Велике звіщення для всієї молоді
  5. Дороги молоді
  6. Вкорінена молодь
  7. Душпастирство молоді
  8. Покликання
  9. Розпізнавання

Переклади[ред. | ред. код]

Українською мовою документ видано у 2019 році в перекладі Асоціації богопосвяченого життя УГКЦ та РКЦ в Україні. (Назва виданого документу: Christus Vivit – “Апостольське післясинодальне повчання Святішого Отця Франциска: Молоді та всьому Божому народу”).

Посилання[ред. | ред. код]