Chrysolophus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Chrysolophus
Самиця Фазана золотого
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Куроподібні (Galliformes)
Родина: Фазанові (Phasianidae)
Підродина: Фазанні (Phasianinae)
Рід: Chrysolophus
J.E. Gray, 1834
Види
  • C. pictus
  • C. amherstiae
Посилання
Вікісховище: Chrysolophus
EOL: 45510659
ITIS: 176098
NCBI: 9087

Золотий фазан (Chrysolophus) — рід фазанів, що включає два види, які мешкають у Китаїфазана золотого та фазана алмазного.

Опис[ред. | ред. код]

Самиці обох видів схожі своїм коричневим оперенням. Самці, навпаки, забарвлені по-різному, мають, тим не менше, кілька спільних ознак. Обидва види — це маленькі фазани з довгими хвостами. З боків голови у них «комір» з подовженого пір'я, який під час токування може настовбурчуватися. Ноги дуже тонкі, шпори розвинені незначно. Тісна спорідненість обох видів виражена також тим, що вони дуже просто схрещуються в неволі. Перше покоління від такого схрещування здатне до звичайного розмноження.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Незважаючи на ефектний зовнішній вигляд самців, цих птахів дуже важко побачити в їх природному середовищі існування — густих хвойних лісах. Отже, мало що відомо про їх поведінку в дикій природі.

Вони харчуються насінням, листям і безхребетними, яких знаходяться в землі. Сплять вночі на деревах. Хоча вони можуть літати, вони воліють бігати.

Види[ред. | ред. код]

Відомо два види[1]:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Clements, J. F. 2007. The Clements Checklist of Birds of the World, 6th Edition. Cornell University Press. Downloadable from Cornell Lab of Ornithology. Архів оригіналу за 13 грудня 2009. Процитовано 11 червня 2013.