Cifelliodon wahkarmoosuch

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Cifelliodon)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cifelliodon wahkermoosuch
Час існування: рання крейда
139–124 млн р. т.
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Синапсиди (Synapsida)
Ссавцеподібні (Mammaliaformes)
Ряд: Хараміїди (Haramiyida)
Родина: Hahnodontidae
Рід: Cifelliodon
Huttenlocker et al., 2018[1]
Вид: C. wahkarmoosuch
Cifelliodon wahkarmoosuch
Huttenlocker et al., 2018

Cifelliodon wahkarmoosuch — викопний вид ранніх ссавців вимерлого ряду хараміїд (Haramiyida), що існував у ранній крейді (139—124 млн років тому).

Історія[ред. | ред. код]

Описаний по черепу, що знайдений у 2006 році у відкладеннях геологічної формації Кедрові гори у штаті Юта, США. Череп знайдений поруч з рештками декількох динозаврів (ігуанодонів, дромеозаврів та орнітопод) та крокодилоформ. Голотип зберігається у Музеї природознавства штату Юта. Нові вид та рід описані у 2018 році вченими геологічної служби штату Юта та Чиказького університету. Родова назва Cifelliodon означає «зуб Ціфеллі» та вшановує американського палеонтолога, спеціаліста з ранніх ссавців Річарда Ціфеллі. Видова назва C. wahkarmoosuch, що складається з двох слів мови юте «wahkar» (жовтий) і «moosuch» (кішка), вказує на типове місцезнаходження виду, рудник Жовтої Кішки (Yellow Cat mining area).

Опис[ред. | ред. код]

Череп завдовжки 7,5 см. За оцінками, тварина важила 0,9-1,25 кг. Очні яблука невеликі, нюхові цибулини збільшені. З цього можна зробити висновок, що Cifelliodon вів нічний спосіб життя, мав поганий зір, але хороший нюх. Зуби пристосовані для споживання м'якої рослинної їжі.

Література[ред. | ред. код]

  • A. K. Huttenlocker, D. M. Grossnickle, J. I. Kirkland, J. A. Schultz, and Z.-X. Luo. 2018. Late-surviving stem mammal links the lowermost Cretaceous of North America and Gondwana. Nature

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Huttenlocker AD, Grossnickle DM, Kirkland JI, Schultz JA, Luo Z-X. 2018. Late-surviving stem mammal links the lowermost Cretaceous of North America and Gondwana. Nature Letters

Посилання[ред. | ред. код]