Пізньоцвітові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Colchicaceae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пізньоцвітові
Colchicum autumnaleтиповий вид типового роду родини
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Лілієцвіті (Liliales)
Родина: Пізньоцвітові (Colchicaceae)
DC.
Типовий рід
Colchicum
Роди

Androcymbium
Baeometra
Burchardia
Camptorrhiza
Colchicum
Disporum
Gloriosa
Hexacyrtis
Iphigenia
Kuntheria
Ornithoglossum
Sandersonia
Schelhammera
Tripladenia
Uvularia
Wurmbea

Вікісховище: Colchicaceae

Пізньоцвітові (Colchicaceae)[1][2][3] — родина однодольних рослин, що складається з 200 до 225 видів розподілених майже по всьому світу від помірних регіонів до тропіків.

Опис[ред. | ред. код]

Стебло пряме або сланке чи витке, просте або розгалужене, іноді майже відсутнє. Ці багаторічні трави, можуть мати не мати приповерхневої агрегації листя. Є бульбоцибулини (Colchicum) або подовжений тип бульбоцибулини або повзучі кореневища (Gloriosa). Листки чергові, прості, як правило, спіральні, розташовані вздовж стебла або в прикореневій розетці, з паралельним жилкуванням. Прилистників немає. Листки цілі, лінійні або ланцетні. Квітки можуть бути поодинокі або бути розташовані в різних типах суцвіття, прикінцеві або пахвові. Плід: капсула. Насіння більш-менш кулясте, коричневе або червоне.

Поширення та екологія[ред. | ред. код]

Розподілені від помірних до тропічних регіонів Америки, Африки, Європи та Азії, Австралії та Нової Зеландії. Полюбляє середземноморський клімат — сезонний клімат з зимовими дощами.

Ефектні квіти запилюються комахами (різні бджоли, оси, мухи, молі й метелики). Насіння часто не показує очевидного пристосування для поширення, деякі арильні або утворюють арильного типу структури і можуть бути поширені мурахами і птахами.

Використання людиною[ред. | ред. код]

Два роди особливо добре відомі в садівництві, а саме Colchicum і Gloriosa. Тим не менш, також Androcymbium, Baeometra, Littonia, Sandersonia і Uvularia іноді вирощують, переважно в теплицях, але також на відкритому повітрі в підходящих кліматичних умовах. Високотоксичні алкалоїди більшості родів викликають значні втрати худоби, але також використовуються в медицині, фармакології та біологічних лабораторіях. Промисловий попит зростає в останні роки, як на дикі так і культурні види родів Colchicum, Iphigenia, Gloriosa. Бульбоцибулини Gloriosa та Iphigenia локально використовуються в лікувальних цілях, але також для самогубства і вбивства.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Червона книга України. Архів оригіналу за 29 серпня 2015. Процитовано 11 вересня 2015.
  2. Перегрим М, Василюк О., Ширяєва Д., Коломицев Г. 50 рідкісних рослин Луганщини // Атлас-довідник. К.: Вид-во «Веселка», 2014.
  3. Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України «Про затвердження переліків видів рослин та грибів, що заносяться до Червоної книги України (рослинний світ), та видів рослин та грибів, що виключені з Червоної книги України (рослинний світ)»

Джерела[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]