Колобус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Colobus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Колобус
Colobus polykomos
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Haplorhini
Інфраряд: Вищі примати (Simiiformes)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Підродина: Colobinae
Триба: Colobini
Рід: Colobus
Illiger, 1811
Типовий вид
Colobus polykomos
(Schreber, 1800)
Вікісховище: Colobus

Колобус[1] (Colobus) — рід приматів фауни Старого Світу з родини Мавпові (Cercopithecidae). Рід включає 5 види, які живуть в багатьох частинах Африки.

Вигляд[ред. | ред. код]

Хутро цих тварин контрастне, чорне і біле. Основний колір чорний, в залежності від виду, частини обличчя, груди, області плечей або хвоста мають білий колір, іноді у вигляді довгого волосся або пучка. Як і у всіх колобусових пальці адаптовані до деревного життя. Colobus — найбільші колобусові, вони досягають довжини тіла 45-72 сантиметрів (хвіст довжиною від 52 до 100 сантиметрів) і ваги від 5 до 14,5 кг. Самці, як правило, набагато більші й важчі.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Їх місце існування в основному ліси, це можуть бути дощові й мангрові ліси, також гірські ліси до близько 3000 метрів над рівнем моря; іноді вони також зустрічаються на лісистих луках.

Денні, в основному проживають на деревах. Вони утворюють гаремні групи від 8 до 15 тварин, які складаються з одного самця, кількох самиць і їх дитинчат. Це територіальні тварини. Самці влаштовують ранкові концерти спеціальними вигуками, що попереджають інші групи. Харчуються в основному листям, крім того, вони також їдять фрукти та квіти. У них багатокамерні шлунки з особливими бактеріями розщеплення целюлози.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Немає конкретних сезонів розмноження. Період вагітності складає близько п'яти-шести місяців. Як правило, один малюк народжується. Молодь народжуються з білим хутром. Самиці в групі співпрацюють у вихованні потомства. Дитята ссуть молоко близько шести місяців і через 3-4 роки (самиці) або 4—6 років (самці) стають статевозрілими. Молоді самці повинні залишити їх рідну групу в цей час. Очікувана тривалість життя складає близько 20 років, у неволі — до 30 років.

Загрози[ред. | ред. код]

Вони є здобиччю багатьох лісових хижаків, їм загрожує полювання на диких тварин, лісозаготівля і руйнування середовища проживання.

Види[ред. | ред. код]

За МСОП є 5 сучасних видів роду:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Остап Решетило Зоогеографія. — Львів. — 2013. — С. 93, 203

Джерела[ред. | ред. код]