Шикачик масковий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Coracina novaehollandiae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шикачик масковий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Личинкоїдові (Campephagidae)
Рід: Шикачик (Coracina)
Вид: Шикачик масковий
Coracina novaehollandiae
Gmelin, 1789
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Turdus novaehollandiae Gmelin, 1789
Посилання
Вікісховище: Coracina novaehollandiae
Віківиди: Coracina novaehollandiae
ITIS: 559467
МСОП: 22706495
NCBI: 254452

Шика́чик масковий[2] (Coracina novaehollandiae) — вид горобцеподібних птахів родини личинкоїдових (Campephagidae). Мешкає в Австралазії.

Опис[ред. | ред. код]

Маскові шикачики
Масковий шикачик
Масковий шикачик в польоті

Довжина птаха становить 32-35 см, вага 89-148 г. Забарвлення переважно сіре, нижня частина тіла щеж світліша, махові пера і хвіст дещо тьмяніші. На обличчі і горлі чорна "маска". У молодих птахів щоки і горло білуваті, горло поцятковане темними смугами. Голос — різкий, скрипучий крик "каарк" або мелодійний свист.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Маскові шикачики гніздяться в Австралії, зокрема на Тасманії, та у Папуа Новій Гвінеї. Взимку частина популяції мігрує на Малі Зондські і Молуккські острови, на південь Нової Гвінеї, на острови архіпелагу Бісмарка та на західні Соломонові острови. Популяції Тасманії мігрують до східної Австралії. Частина популяцій не мігрує, частина протягом року веде кочовий спосіб життя. Бродячі птахи спостерігалися у Новій Каледонії і Новій Зеландії. Маскові шикачики живуть в різноманітних лісових масивах, на полях і плантаціях, в парках і садах. Уникають густих тропічних лісів. Під час негнздового періоду утворюють великі зграї, які можуть нараховувати до 100 птахів. Живляться комахами, їх личинками та іншими безхребетними, яких ловлять в польоті або шукають серед листя, а також плодами і насінням. Сезон розмноження триває з серпня по лютий. Гніздо невелике, чашоподібне, робиться з гілочок і кори, скріплюється павутинням, розміщується на дереві, в розвилці між гілками. В кладці 3 яйця, якубаційний період триває приблизно 3 тижні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Coracina novaehollandiae.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Bristlehead, butcherbirds, woodswallows, Mottled Berryhunter, ioras, cuckooshrikes. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 18 квітня 2022.