Муксун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Coregonus muksun)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Муксун
Заморожений муксун
Заморожений муксун
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Ряд: Лососеподібні (Salmoniformes)
Родина: Лососеві (Salmonidae)
Підродина: Сигові (Coregoninae)
Рід: Сиг (Coregonus)
Вид: Муксун
Coregonus muksun
(Pallas, 1814)
Посилання
Вікісховище: Coregonus muksun
Віківиди: Coregonus muksun
ITIS: 161971
МСОП: 135665
NCBI: 348710

Муксун (Coregonus muksun) — вид лососевих риб роду сиг (Coregonus). Муксун є однією з найцінніших промислових риб у Сибіру.

Поширення[ред. | ред. код]

Мешкає муксун практично у всіх великих річках Сибіру — Об, Іртиш, Єнісей, Лена.

Опис[ред. | ред. код]

Муксун досягає завдовжки 0,75 метра і ваги до 8 кг. Зрідка він досягає навіть 25 кг ваги (завдовжки 1,5 м)[1], але звичайний його вага 1-2 кг. Тіло муксуна подовжене, стиснуте з боків. Відрізняється муксун від нельми круто піднятим вгору тілом за головою. Спина муксуна темна, боки сріблясті, черевце світло-білого забарвлення.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Муксун належить до напівпрохідних риб, а, отже, робить міграції для нересту. Цей напівпрохідний сиг, нагулює в опріснених прибережних водах Льодовитого океану, звідки йде на нерест в Кару, Об, Єнісей, Олену і Колиму, піднімаючись, достатньо, високо вгору за течією. На відміну від нельми, яка заходить на нерест практично в усі великі притоки великих річок, муксун до приток ставиться дуже вибірково і високо по притоках не підіймається.

Живлення[ред. | ред. код]

Муксун в морі живиться бокоплавами, мізидами і морськими тарганами. Склад їжі муксуна різноманітний і залежить від пори року. Влітку муксун переважно живиться молюсками і придонними ракоподібними, взимку ж основу раціону складає зоопланктон.

Нерест[ред. | ред. код]

Нерестовий хід муксуна починається відразу ж після льодоходу. Доходить муксун від моря до нерестовищ тільки восени — наприкінці вересня на початку жовтня. Нерест муксуна починається в період утворення льоду, зазвичай в жовтні, і закінчується в листопаді, коли температура води опускається до 4 С°. Нерест відбувається на перекатах з вапняковим або гальковим дном.

Значення[ред. | ред. код]

Муксун — одна з найважливіших промислових риб Сибіру, улови його вимірюються десятками тисяч центнерів. Описано і озерні форми муксуна, що мешкають в Норильських озерах. Харчові якості муксуна наближені до таких у морських промислових риб. Однак, багато морських риб, що мають подібну з муксуном поживну цінність, містять в м'ясі надлишок мінеральних солей, які шкідливі для людей з хворобами нирок, порушеннями мінерального обміну і літнім. А ось муксун — не тільки поживний, а й безпечний у цьому плані, бо мінералізація його м'яса набагато нижче звичайної риби завдяки високій щільності м'яса.

Джерела[ред. | ред. код]



  1. Giant muskie catch on icy lake may have ‘crushed’ 64-year-old record. ТСН.ua (укр.). 24 листопада 2021. Архів оригіналу за 28 листопада 2021. Процитовано 28 листопада 2021. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)