Crataegus ashei

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crataegus ashei
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Підродина: Мигдалеві (Amygdaloideae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Вид:
C. ashei
Біноміальна назва
Crataegus ashei
Beadle, 1900

Crataegus ashei — вид рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Діагностика[ред. | ред. код]

Crataegus ashei часто плутають з C. triflora і C. harbisonii; він відрізняється від C. triflora різним характером росту з більш-менш шаруватим розгалуженням і дрібним листям, дрібнішими квітками, тичинок 20–24, а листки, як правило, більш блискучі, без часток. Crataegus ashei більше схожий на C. harbisonii, в основному відрізняється тим, що має менші вегетативні частини, незмінно відсутні репродуктивні бічні пагони сезону, а також цілі листки[1].

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це кущ заввишки 30–50 дм. Гілочки молоді густо запушені, 1-річні від жовтувато-коричневих до каштанових, блискучі, старші сірі; колючки на гілочках нечисленні, 2-річні блискучі, дуже темно-коричневі до чорного кольору, ± тонкі, 2–3 см. Листки: довжина ніжки 25 % пластини, густо запушена, залозиста; пластина середньо зелена, від еліптичної до вузько-зворотно-яйцеподібної форми, 3–6 см, краї залозисто-пилчасті, верхівка від гострої до субгострої, абаксіальна поверхня рідко запушена чи гола, адаксіальна блискуча, шершава. Суцвіття 3–10-квіткові. Квітки (15)20–23 мм у діаметрі; чашолистки вузько-трикутні, 6–7 мм. Яблука від оранжево-червоного до темно-червоного забарвлення, 10–14 мм у діаметрі, густо коротко запушені. 2n = 68. Цвітіння: квітень; плодоношення: вересень — листопад[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Зростає на південному сході США — Алабама, Луїзіана, Міссісіпі, Теннессі[2].

Населяє відкриті чагарники, відкриті ліси; на висотах 0–300 метрів[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Crataegus ashei. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 22 березня 2022. Процитовано 22.03.2022. (англ.)
  2. Crataegus ashei. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 13 січня 2020. Процитовано 22.03.2022. (англ.)