Crataegus flabellata

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crataegus flabellata
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Секція: Crataegus sect. Coccineae
Серія: Crataegus ser. Tenuifoliae
Вид:
C. flabellata
Біноміальна назва
Crataegus flabellata
(Bosc ex Spach) K.Koch, 1853

Crataegus flabellataвид квіткових рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це дерево чи кущ 40–50 дм заввишки. Нові гілочки спочатку червонуваті, зазвичай рідко запушені, 1-річні темно-каштанові, старші тьмяно-сірі; колючки на гілочках 1-річні блискучі, темно-коричневі, міцні або тонкі, 4–6 см. Листки: ніжки листків 40–50% від довжини пластини, залозисті; листові пластини блискучі й темно-зелені, від широкоеліптичної до яйцеподібної форми, 4–7 см, основа від клиноподібної до злегка заокругленої, частки по 4 або 5 з боків, верхівки часток загострені, краї гостро пилчасті, нижні поверхні голі за винятком уздовж жилок, верх густо притиснуто запушений молодим, потім ± голий. Суцвіття 5–10-квіткові. Квітки 13–17 мм у діаметрі; гіпантій голий або ворсинчастий біля основи; чашолистки 4–5 мм мм; тичинок 5–10 чи 20; пиляки зазвичай рожеві. Яблука малинові, ± еліпсоїдні, 8–10 мм у діаметрі. 2n = 51 Період цвітіння: травень і червень; період плодоношення: вересень і жовтень[1].

Ареал[ред. | ред. код]

Зростає на північному сході США й на сході Канади — Коннектикут, Мен, Массачусетс, Нью-Брансвік, Нью-Гемпшир, Нью-Йорк, Нова Шотландія, Онтаріо, Квебек, Вермонт; інтродукований до Польщі, Словаччини, Фінляндії[1][2].

Населяє чагарники, сукцесійні поля, огорожі, узлісся, відкриті ліси; на висотах 10–200 метрів[1].

Використання[ред. | ред. код]

Плоди вживають сирими чи приготованими; їх можна висушити для пізнішого використання. М'якуш солодкий, м'який, борошнистий[3].

Хоча конкретних згадок про цей вид не було помічено, плоди і квіти багатьох глоду добре відомі в трав’яній народній медицині як серцевий тонізуючий засіб, і сучасні дослідження підтвердили це використання[3].

Деревина роду Crataegus, як правило, має хорошу якість, хоча вона часто занадто мала, щоб мати велику цінність[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Crataegus flabellata. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 30.11.2021.  (англ.)
  2. Crataegus flabellata. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 30.11.2021.  (англ.)
  3. а б в Crataegus flabellata. Useful Temperate Plants. Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 30.11.2021.  (англ.)