Crataegus pruinosa

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crataegus pruinosa
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Секція: Crataegus sect. Coccineae
Серія: Crataegus ser. Pruinosae
Вид:
C. pruinosa
Біноміальна назва
Crataegus pruinosa

Crataegus pruinosaвид квіткових рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це дерево чи кущ 20–70 дм заввишки. Молоді гілочки червонувато-коричневі, 1-річні тьмяні пурпурово-коричневі, 2-річні тьмяно-сірі, старші бліді; колючки на гілочках прямі або злегка вигнуті, 2-річні від темно-пурпурових до блискуче-чорних, зазвичай ± дрібні, 3–5 см; складні колючки на стовбурах присутні. Листки: ніжки листків 50–66% від довжини пластини, рідко залозисті; пластини від кутасто-яйцюватої до яйцюватої, яйцювато-довгастої чи широко ромбічної форми, рідко ± дельтоподібні, 2–6(7) см, основа від широко клиноподібної до зрізаної й до слабко серцеподібної, часток (1)3 або 4 з боків, верхівки часток гострі іноді ± тупі, краї зубчасті, верхівка гостра, поверхні голі, крім var. virella. Суцвіття 5–10-квіткові. Квітки 15–25 мм у діаметрі; чашолистки вузько-трикутні, 5–6 мм; тичинок (10 або)20; пиляки від блідо-рожевого до яскраво-рожевого або тьмяно-пурпурового, іноді кремового забарвлення. Яблука зеленуваті з рожевими або ліловими ділянками, іноді яскраво-малинові або червоні, часто досить кутасті, 10–20 мм у діаметрі, сильно вкриті білуватим нальотом[1].

Ареал[ред. | ред. код]

Зростає у східній частині США (Арканзас, Коннектикут, Делавер, Джорджія, Айова, Іллінойс, Індіана, Канзас, Кентуккі, Луїзіана, Массачусетс, Меріленд, Мен, Мічиган, Міссурі, Міссісіпі, Північна Кароліна, Нью-Гемпшир, Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Огайо, Оклахома, Пенсильванія, Род-Айленд, Теннессі, Вірджинія, Вермонт, Вісконсин, Західна Вірджинія) та в південно-східній частині Канади (Онтаріо, Квебек)[1][2].

Використання[ред. | ред. код]

Плоди вживають сирими чи приготованими чи сушать. М'якуш товстий, твердий, солодкий, жовтий[3].

Хоча конкретних згадок про цей вид не було помічено, плоди та квіти багатьох видів глоду добре відомі в трав'яній народній медицині як тонізувальний засіб для серця, і сучасні дослідження підтвердили це використання. Зазвичай його використовують у вигляді чаю чи настоянки[3].

Деревина роду Crataegus, як правило, має хорошу якість, хоча вона часто занадто мала, щоб мати велику цінність[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Crataegus pruinosa. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 15 грудня 2021. Процитовано 15.12.2021. (англ.)
  2. Crataegus pruinosa. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 15 грудня 2021. Процитовано 15.12.2021. (англ.)
  3. а б в Crataegus pruinosa. Useful Temperate Plants. Архів оригіналу за 15 грудня 2021. Процитовано 15.12.2021. (англ.)