Crataegus succulenta

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crataegus succulenta
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Секція: Crataegus sect. Coccineae
Серія: Crataegus ser. Macracanthae
Вид:
C. succulenta
Біноміальна назва
Crataegus succulenta
Schrad. ex Link, 1831

Crataegus succulentaвид квіткових рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це дерево чи кущ 40–80 дм заввишки. Старші стовбури зазвичай мають складні шипи. Нові гілочки червонувато-зелені, голі, 1-річні темні, блискучі червоно-коричневі, 2–3-річні стають темно-сірими, старші ± блідо-сірі; колючки на гілочках численні, зазвичай вигнуті, блискучі, однорічні темно-чорнувато-коричневі, міцні, 3–6(8) см. Листки: ніжки листків 1–2 см, голі, не залозисті; пластини від ромбо-еліптичних до широко ромбо-яйцеподібних чи еліптичних, 4–7 см, основа клиноподібна, часток по 3–5 з боків, верхівки часток від зазвичай гоструватих до тупих, краї пилчасті, верхівка від гострої до гоструватої, рідко тупа, нижня поверхня гола, верх шершавувато-червоно-запушений молодим. Суцвіття 15–30-квіткові. Квітки 12–17 мм у діаметрі; чашолистки вузько трикутні, 4–6 мм; тичинок 20; пиляки зазвичай червоні або рожеві, рідше білі. Яблука яскраво- чи темно-червоні, ± кулясті, (4)7–10(14) мм у діаметрі, голі, рідко запушені. 2n = 51[1].

Ареал[ред. | ред. код]

Зростає на сході США (Колорадо, Коннектикут, Іллінойс, Індіана, Айова, Кентуккі, Мен, Меріленд, Массачусетс, Мічиган, Міннесота, Міссурі, Монтана, Нью-Гемпшир, Нью-Йорк, Північна Кароліна, Огайо, Пенсильванія, Теннессі, Род-Айленд, Вермонт, Західна Вірджинія, Вісконсин) й сході Канади (Онтаріо, Квебек, Манітоба)[1][2].

Використання[ред. | ред. код]

Плоди вживають сирими чи приготованими чи сушать. М'якуш солодкий, соковитий і борошнистий[3].

Хоча конкретних згадок про цей вид не було помічено, плоди та квіти багатьох видів глоду добре відомі в трав'яній народній медицині як тонізувальний засіб для серця, і сучасні дослідження підтвердили це використання. Зазвичай його використовують у вигляді чаю чи настоянки[3].

Деревина роду Crataegus, як правило, має хорошу якість, хоча вона часто занадто мала, щоб мати велику цінність[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Crataegus succulenta. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 22 грудня 2021. Процитовано 22.12.2021. (англ.)
  2. Crataegus succulenta. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 22 грудня 2021. Процитовано 22.12.2021. (англ.)
  3. а б в Crataegus succulenta. Useful Temperate Plants. Архів оригіналу за 22 грудня 2021. Процитовано 22.12.2021. (англ.)