SpaceX DM-2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Crew Dragon Demo-2)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
SpaceX DM-2
SpaceX DM-2
Космічний корабель «Endeavour» (C206)[1]
Тип космічного корабля Dragon 2
Екіпаж Дуглас Герлі
Роберт Бенкен[2]
Ракета-носій Falcon 9 Block 5
Місце запуску Космічний центр імені Кеннеді, майданчик LC-39a
Дата запуску 30 травня 2020, 19:22:45 (UTC)
Місце посадки Мексиканська затока, Пенсакола (Флорида)
Дата посадки 2 серпня 2020, 18:48:06 (UTC)[3]
Тривалість польоту 63 дні, 23 год., 25 хв.
Кількість обертів 1024
Апогей 410 км
Перигей 408 км
Орбітальний період 92,68 хвилини
Нахил орбіти 51,6 градусів
Пройдено відстань 43,5 млн. км
стикування
Стикувальний вузол модуль Гармоні
Дата стикування 31 травня 2020, 14:16 (UTC)
Дата відстикування 1 серпня 2020, 23:35 (UTC)[4]
Тривалість стикування 62 дні, 9 год., 8 хв.
Фотографія екіпажу
Астронавти у скафандрах SpaceX
Астронавти у скафандрах SpaceX
Пов'язані місії
Попередня місія Наступна місія
SpaceX DM-1 SpaceX Crew-1

SpaceX DM-2 (Demonstration Mission) або Crew Dragon Demo-2, Launch America — другий демонстраційний політ та перший політ із людьми на борту пілотованого космічного корабля (КК) Dragon 2 до Міжнародної космічної станції. Запуск здійснила приватна американська компанія SpaceX ракетою-носієм Falcon 9 Block 5 у рамках контракту з НАСА «Commercial Crew Development» щодо доставки на МКС членів екіпажу та вантажу.

Місія стартувала 30 травня 2020 року і стала для США першою від моменту останнього запуску Спейс Шаттла у 2011 році (STS-135). Номер польоту NSSDC ID — 2020-033A [Архівовано 3 червня 2020 у Wayback Machine.], номер за супутниковим каталогом — 45623. Dragon 2 був пристикований до МКС із 31 травня до 1 серпня 2020 року[4][5]. Приводнення капсули відбулося 2 серпня, 18:48 (UTC)[3][6].

Назву для свого корабля астронавти обрали на честь останнього шатла Індевор (англ. Endeavour, що означає — «прагнути», «докласти багато зусиль»)[7].

Історія[ред. | ред. код]

У 2014 році SpaceX виграла контракт із НАСА розміром $2,6 млрд. на розробку і виготовлення пілотованих КК. Компанії Boeing на їхній корабель CST-100 Starliner тоді виділили $4,2 млрд.[8]. Загалом на розвиток транспортної системи до космічної станції компанія Ілона Маска отримала $3,1 млрд[9]. На початок січня 2018 року у календарі запусків до МКС перший пілотований політ цих кораблів значився на грудень 2018. Однак невдовзі космічне агентство приголомшило новиною про те, що навряд зможе дозволити пілотований політ (із вимог безпеки) раніше грудня 2019 року[10]. Це була погана новина не лише для SpaceX, а й для НАСА, адже на той момент воно могло відправляти своїх астронавтів на МКС лише на КК Союз ($86 млн. за одну особу)[11][12] за контрактом із Роскосмосом, а він закінчувався у середині 2019 року[10]. На Crew Dragon вартість польоту одного астронавта складатиме для НАСА близько $55 млн. (із семи можливих місць агенство сертифікує для польоту лише чотири)[13]. Коли запуски стануть регулярними, можливе зниження ціни до $40 млн.[14].

Однак, у серпні 2018 року НАСА повідомило, що Dragon 2 полетить з людьми у квітні 2019 та оголосило імена членів екіпажу[2]. Ними стали астронавти Дуглас Герлі та Роберт Бенкен. Обоє вже тричі літали до МКС на Спейс Шаттлі.

У жовтні 2018 стався черговий зсув розкладу, і запуск призначили на червень 2019 року[15]. 20 квітня 2019 року під час планового стендового випробування двигунів SuperDraco на капсулі, що відновили після DM-1, стався вибух, і вона зруйнувалася. Люди не постраждали, але розклад запуску екіпажу посунувся[16].

17 квітня 2020 року вперше пролунала конкретна дата запуску — 27 травня 2020 року[17]. Передбачалося, що місія триватиме від місяця до 119 днів. Головним обмеженням є деградація сонячних панелей Crew Dragon. Екіпаж мусить щодня активувати корабель та перевіряти їх стан, а також працездатність інших систем. Ще необхідний певний час, щоби SpaceX змогла виготовити наступний Dragon 2. НАСА прагнуло, щоб екіпаж пробув у космосі якнайдовше, аби скоротити розрив між цією місією та SpaceX Crew-1 (першим не демонстраційним, а власне робочим польотом до МКС). Це необхідно для збільшення кількості американських астронавтів на станції для проведення запланованих експериментів[18].

Перед запуском адміністратор НАСА Джим Брайденстайн закликав охочих спостерігати за польотом онлайн, замість того, щоби приїжджати до Центру Кеннеді. Це пов'язано із пандемією коронавірусної хвороби. Також, щоби втішити випускників навчальних закладів усіх рівнів, які через карантинні обмеження не змогли взяти участь у випускних заходах, усім охочим було запропоновано відправити їхні фото у цей історичний політ[19]. Із отриманих 90 тис. світлин зробили мозаїчне зображення Землі[20][21]. А ще SpaceX створила симулятор підльоту до космічної станції, завдяки якому можна уявити себе пілотом Crew Dragon і спробувати пристикуватися до МКС (хоча насправді таке уміння може стати у нагоді лише, якщо функція автоматичного стикування вийде із ладу)[22].

Президент США Дональд Трамп і віце-президент Майк Пенс були присутні як під час першої, так і під час другої (успішної) спроби запуску «американських астронавтів із американської землі»[23], що відбулася вперше за останні дев'ять років, та ще й приватною компанією[24][25]. Високопосадовці подякували НАСА та команді SpaceX (а особливо її очільнику) за вдало виконану роботу. Ілон Маск же у своїй промові зазначив, що «Батут працює!»[26][27]. Це посилання на 2014 рік, коли Дмитро Рогозін порадив американцям запускати своїх астронавтів на МКС за допомогою батута замість кораблів «Союз». Так нинішній директор Роскосмосу відреагував на санкції США через розпочату Росією війну проти України[28]. Тепер через втрату монополії Роскосмос недоотримає близько $400 млн. на рік[29][30].

27 травня близько 150 тис. чоловік зібралися на узбережжі біля космодрому, щоб на власні очі побачити історичний запуск[31]. Он-лайн переглядів на різноманітних платформах НАСА нарахувало принаймні 10,3 млн.[32].

Дозвіл НАСА[ред. | ред. код]

Щоб здійснити цю місію, SpaceX мала отримати від НАСА дозвіл на польоти Dragon 2 із астронавтами на борту. Для цього здійснювалися відповідні перевірки корабля, але головним критерієм був так званий «коефіцієнт втрати екіпажу». Наразі він не повинен перевищувати 1 до 276 (під час польотів на Спейс Шаттлах він складав 1 до 90). Це означає, що ймовірність загибелі астронавта чи отримання ним тяжкого ушкодження протягом запуску, перебування на борту МКС (210 діб) та повернення на Землю не повинна перевищувати 1 випадок із 276[33].

Значна увага приділялася захисту від метеороїдів та космічного сміття, а також термостійкому покриттю КК та парашутам (здійснено близько ста їх різноманітних перевірок)[34]. Важливим елементом захисту астронавтів є скафандри, що також виготовила SpaceX. Належачи до аварійно-рятувальних, вони відповідають за терморегуляцію організму, а у разі розгерметизації корабля їх треба під'єднати до роз'єму у сидінні, після чого розпочнеться подача в них кисню та підтримка необхідного рівня тиску[35]. Їх розробляв голлівудський дизайнер костюмів Хосе Фернандес (Бетмен проти Супермена, Залізна людина 2)[36].

Серйозними випробуваннями для отримання дозволу НАСА стали успішно пройдені місії SpaceX DM-1 (відбулася 2 березня 2019 року) та «In-flight abort test» (укр. Перевірка із перериванням польоту) (19 січня 2020 року). А бездоганно проведений даний запуск та безпечне повернення капсули із астронавтами стали останніми кроками до сертифікації SpaceX для виконання пілотованих польотів, тобто офіційного визнання її здатності перевозити людей кораблем Crew Dragon і ракетою Falcon 9 Block 5, використовуючи заявлену наземну інфраструктуру та методику і засоби для рятування астронавтів після приводнення[37][38]. Остаточно про позитивне вирішення цього питання було оголошено у листопаді 2020 року[39][40]. Більше того, компанії дозволили користуватися вже літавшими першими ступенями ракети та космічними капсулами[41][42]. Перший політ на вживаних апаратах відбудеться під час другої робочої пілотованої місії Crew-2, що запланована на 2021 рік[43].

Склад екіпажу[ред. | ред. код]

Посада Командир корабля Командир спільних операцій
Основна команда[44] США НАСА
Дуглас Герлі,
третій політ
США НАСА
Роберт Бенкен,
третій політ
Запасний астронавт США НАСА К'єл Ліндгрен[en], другий політ

Герлі контролював процеси запуску, приземлення, а також дії під час рятувальної операції. Бенкен був відповідальний за зближення із МКС, стикування, розстикування та загалом за активність на кораблі, коли він під'єднаний до космічної станції[45][46].

Перебіг місії[ред. | ред. код]

Підготовка[ред. | ред. код]

За два тижні до старту для Бенкена і Герлі розпочався карантин[47]. 20 травня вони прибули на космодром для проведення підготовчих робіт. Наступного дня на стартовий майданчик вивезли ракету із приєднаним космічним кораблем. 22 травня відбулося її успішне статичне вогневе випробування[48].

27 травня прогноз погоди передбачав 50 % ймовірності сприятливих умов для польоту на стартовому майданчику. Також враховували погоду у місці можливого приводнення капсули корабля у разі виникнення небезпечної ситуації, і спрацювання системи аварійного порятунку (САП)[49]. За 16 хвилин і 53 секунди до старту через тропічний шторм «Берта» політ було перенесено на 30 травня[50]. У день запуску астронавти прибули на стартовий майданчик на білих Tesla Model X. Піднявшись на стартову вежу і пройшовши по містку, вони розмістилися у сидіннях корабля. За 45 хвилин до старту місток було відведено вбік, астронавти активували САП, і розпочалася заправка паливних елементів у ракету (рятувальна система активується раніше, бо саме із заливкою палива з'являється можливість вибуху).

Переліт до МКС[ред. | ред. код]

Запуск відбувся із КЦ ім. Кеннеді, майданчик LC-39a ракетою Falcon 9. Старт здійснено 30 травня 2020 року, 19:22 (UTC). Ракета-носій із пасажирами розігналася до швидкості ~7,6 км/с[1]. Після відокремлення від другого ступеня ракети для Crew Dragon розпочалася 19-годинна перевірка його роботи як у автоматичному, так і у ручному (двічі) режимі керування. Випробовували 16 малопотужних двигунів Draco, за допомогою яких збільшували висоту орбіти з 200 км до 420 км та здійснювали маневрування. Також була протестована система життєзабезпечення та три сенсорні екрани, що необхідні пілотам для мануального управління. Щоб зафіксувати момент виникнення невагомості, у корабель беруть м'яку іграшку. Цього разу нею став дракончик Трімер[51][52]. Під час польоту астронавти мали змогу зняти свої скафандри, а також поспати[53]. Розбудили їх із наземного центру керування польотами піснею «Planet Caravan» гурту Black Sabbath[54].

Зближення з МКС на заключному етапі здійснювалось з використанням трьох реперних пунктів (англ. waypoints): 400 метрів від МКС, 200 метрів і 20 метрів від стикувального вузла. При цьому на дистанції між другим і третім реперними пунктами була виконана перевірка можливості ручного управління кораблем[55].

Стикування Dragon 2 із МКС, а саме — із модулем Гармоні, — відбувалося кораблем у автоматичному режимі, але під візуальним контролем членів екіпажу. Це сталося 31 травня о 14:16 (UTC)[56][57]. Підготовка переходу екіпажу до МКС по стикувальному перехіднику зайняла кілька годин. Однією із причин затримки стала проблема сполучення системи бортового зв'язку Crew Dragon із МКС, при цьому голосовий зв'язок із станцією деякий час здійснювався через наземний центр управління. Проблема була вирішена після остаточного переведення корабля в режим стикування із МКС. Після відкриття люків із обох сторін Роберт Бенкен та Дуглас Герлі о 18:22 (UTC)[58] перемістилися до космічної станції, приєднавшись до складу 63-ї експедиції, яка вже налічувала одного американського астронавта Крістофера Кессіді[en] та двох російських — Івана Вагнера і Анатолія Іванішина[59][60].

Робота на станції[ред. | ред. код]

Фото, зроблене Бенкеном під час першої позакорабельної діяльності 26 червня 2020 року

Астронавти Роберт Бенкен і Дуглас Герлі провели на МКС 62 дні, 9 годин і 8 хвилин, витративши понад 100 годин на наукові досліди[61]. Разом із Крістофером Кессіді[en] Бенкен здійснив чотири виходи у відкритий космос загальною тривалістю 23 години і 37 хвилин. Вони замінили шість застарілих нікель-водневих акумуляторних батарей, що накопичували енергію від сонячних панелей, на три нові літій-іонні[62]. Останні були доставлені на МКС японським транспортником HTV[63]. Також на зовнішньому боці були встановлені два автоматичні детектори витоку амонію із охолоджувальної системи станції, а також завершено підготовку модуля Транквіліті до встановлення повітряного шлюзу Bishop[en] для випускання у космос CubeSat та інших невеликих експериментальних вантажів[64]. На поточний момент Бенкен провів у космосі 60 годин і 10 хвилин і за цим показником посідає четверте місце серед астронавтів усіх країн[65].

Повернення на Землю[ред. | ред. код]

«Endeavor» автоматично відстикувався від МКС о 23:35 (UTC) 1 серпня 2020 року. Він повернув на Землю 150 кг вантажу, серед яких 97 кг належать до наукових експериментів, що зберігаються у замороженому вигляді[66]. Корабель виконав чотири короткочасні увімкнення двигунів, відлітаючи від космічної станції, а після того — ще 6-хвилинне увімкнення, щоб лягти на курс повернення на Землю. Його середня швидкість до гальмування становила 7,8 км/с[67]. В останній день мандрівки астронавтів розбудило повідомлення, що їм надіслали їхні сини. О 17:51 (UTC) відбулося відокремлення багажного відсіку із сонячними батареями, після чого розпочалося деорбітаційне гальмування тривалістю 11 хвилин і 22 секунди. О 18:11 (UTC) закрився носовий обтікач, а входження в атмосферу розпочалося о 18:36. Під час падіння температура сягала 1930 °C, але Crew Dragon від надмірного розігріву захищав абляційний щит, так що всередині було не більше 30 °C. Як і передбачалося, сталася ~6-хвилинна втрата зв'язку між екіпажем і наземною командою підтримки, спричинена обтіканням капсули плазмовим потоком. Витрачаючи енергію на тертя об атмосферу, космічний апарат зменшив свою швидкість до 134 м/с. Максимальне навантаження під час приземлення очікувалося на рівні 4g. Два стабілізаційні витяжні парашути відокремилися на висоті 5,5 км о 18:44 (UTC), а через хвилину на висоті 1,8 км розкрилися чотири основні парашути, коли швидкість падіння капсули становила 53 м/с (191 км/год)[67]. Після ~19 годин польоту 2 серпня о 18:48 (UTC) у Мексиканській затоці біля берегів Пенсаколи (Флорида)[68] відбулося приводнення Crew Dragon. Рятувальний корабель «Go Navigator» із командою у 40 чоловік очікував його у зоні ймовірного падіння. Також були присутні близько двадцяти приватних катерів, які, порушуючи заборону, перетнули межі небезпечної зони, щоб стати свідками неординарної події. Першими до капсули направилися два катери, екіпажі яких перевірили відсутність шкідливих викидів палива та звільнили апарат від парашутів. Приватні човни тим часом постійно пропливали повз і заважали роботі (пізніше НАСА та SpaceX заявили про необхідність кращої координації дій із береговою охороною)[69][70]. Капсулу за допомогою підйомного механізму підняли на палубу рятувального корабля та провели очистку її сервісної секції, виявивши підвищений рівень азотного тетраоксиду, що є паливом для двигунів[71][72]. Потім астронавтам допомогли вибратися із неї вже за присутності медиків. Рятувальний процес зайняв близько години. Астронавтів ґвинтокрилом доправили на берег, де їх очікував літак, щоб відвезти у Х'юстон[73], а космічну капсулу транспортували у флоридський порт на базу SpaceX[67], і прибула вона туди 8 серпня[74].

Коротка хронологія подій[ред. | ред. код]

  • T+00:00 (19:22:45, UTC) — старт[75];
  • T+01:01 — досягнення ракетою максимального динамічного тиску[76];
  • T+02:38 — вимкнення двигунів першого ступеня;
  • T+02:40 — відокремлення ступенів ракети;
  • T+07:19 — перший ступінь вмикає три двигуни для гальмування під час входження в атмосферу;
  • T+08:50 — вимкнення двигуна другого ступеня;
  • T+08:58 — перший ступінь здійснює посадкове гальмування, націлюючись на платформу «Of Course I Still Love You» в Атлантичному океані;
  • T+09:31 — посадка прискорювача, що має номер B1058 (для нього — перша, але для SpaceX загалом — 52-га вдала)[77];
  • T+12:08 — Crew Dragon відокремився від другого ступеня і ліг на курс до МКС;
  • T+17:54:00 — початок випробувальних маневрів корабля із використанням двигунів Draco;
  • T+18:54:40 — початкове «м'яке» стикування із космічною станцією;
  • Т+19:05:00 — «жорстке» стикування;
  • T+21:39:00 — відкриття люків;
  • T+24:59:40 — астронавти зійшли на борт МКС;
  • Т+27 днів — перший вихід у космос протягом цієї місії астронавта Роберта Бенкена (26 червня);
  • Т+32 дні — другий вихід (1 липня);
  • Т+47 днів — третій вихід (16 липня);
  • Т+52 дні — четвертий вихід (21 липня);
  • Т+63 дні, 09:08 (1 серпня, 23:35, UTC) — відстикування Crew Dragon;
  • T+63 дні, 23:25:21 (2 серпня, 18:48:06) — приводнення капсули;
  • T+64 дні, 00:36 (2 серпня, 19:59) — астронавти на борту рятувального корабля.

Змагання за прапор[ред. | ред. код]

Як і для багатьох інших країн, для Америки розміщення прапору США у космосі є важливим символом їхніх здобутків. Під час першого польоту Шаттла до МКС було доставлено не менше 1 тис. прапорів, і лише один із них залишився там до 2011 року, коли Космічний Човник здійснив свій останній політ. Тоді астронавти почепили його у лабораторії, підкреслюючи, що забрати його зможе лише американська команда, яка прилетить на першому комерційному космічному кораблі. Всі ці роки змагання відбувалося між SpaceX та Boeing, однак після невдачі, що сталася протягом безпілотного польоту Starliner, прапор (а разом із ним і перемогу у цьому символічному змаганні) здобуває екіпаж Crew Dragon[78].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б НАСА (2020). NASA, SpaceX to Launch First Astronauts to Space Station from U.S. Since 2011 (англ.). nasa.gov. Архів оригіналу за 24 квітня 2020. Процитовано 18 квітня 2020.
  2. а б Chris Gebhardt (3 серпня 2018). Commercial Crew assignments; NASA nears goal of human space transport innovation. spaceflight101.com (англ.). Архів оригіналу за 4 серпня 2018. Процитовано 4 серпня 2018.
  3. а б SpaceX успішно повернула Crew Dragon на Землю: приводнення екіпажу – пряма трансляція (укр.). techno.24tv.ua. 2 серпня 2020. Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 2 серпня 2020.
  4. а б Jim Bridenstine (17 липня 2020). NEWS: We're targeting an Aug. 1 departure of @SpaceX's Dragon Endeavour spacecraft from the @Space_Station to bring @AstroBehnken and @Astro_Doug home after their historic #LaunchAmerica mission. Splashdown is targeted for Aug. 2. Weather will drive the actual date (англ.). twitter.com.
  5. NASA підтвердило дату повернення Crew Dragon на Землю. ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 18 липня 2020. Процитовано 18 липня 2020.
  6. NASA to Provide Coverage of Astronauts’ Return from Space Station on SpaceX Commercial Crew Test Flight (англ.). nasa.gov. 25 липня 2020. Архів оригіналу за 25 липня 2020. Процитовано 25 липня 2020.
  7. Thomas Burghard (30 травня 2020). Tradition, Tragedy, Tribute: The Story of Doug Hurley, Bob Behnken, Columbia, and Endeavour (англ.). nasaspaceflight.com. Архів оригіналу за 4 червня 2020. Процитовано 31 травня 2020.
  8. Bolden, Charles (16 вересня 2014). American Companies Selected to Return Astronaut Launches to American Soil. blogs.nasa.gov (англ.). Архів оригіналу за 11 листопада 2020. Процитовано 12 січня 2018.
  9. SpaceX’s First Crewed Flight: What you need to know (англ.). bloomberg.com. 2 серпня 2020. Архів оригіналу за 11 червня 2020. Процитовано 23 серпня 2020.
  10. а б Foust, Jeff (17 січня 2018). GAO warns of further delays in certifying commercial crew vehicles. spacenews.com (англ.).
  11. Daniel Oberhaus (8 квітня 2020). The US Hitches Its Final Ride to Space From Russia—for Now (англ.). wired.com. Архів оригіналу за 28 травня 2020. Процитовано 31 травня 2020.
  12. SpaceX Ілона Маска вперше відправив астронавтів у космос (укр.). bbc.com. 30 травня 2020. Архів оригіналу за 31 травня 2020. Процитовано 30 травня 2020.
  13. SpaceX вперше відправить в космос астронавтів: 10 запитань про історичну місію (укр.). bbc.com. 26 травня 2020. Архів оригіналу за 1 червня 2020. Процитовано 31 травня 2020.
  14. Daniel Oberhaus (30 травня 2020). SpaceX Launched Two Astronauts—Changing Spaceflight Forever (англ.). wired.com. Архів оригіналу за 4 червня 2020. Процитовано 26 серпня 2020.
  15. Launch Dates to be Updated More Regularly as Commercial Crew Flights Draw Nearer. nasa.gov (англ.). 4 жовтня 2018. Архів оригіналу за 9 жовтня 2018. Процитовано 5 жовтня 2018.
  16. Michael Baylor (20 квітня 2019). SpaceX’s Crew Dragon spacecraft suffers an anomaly during static fire testing at Cape Canaveral (англ.). nasaspaceflight.com. Архів оригіналу за 1 квітня 2020. Процитовано 21 квітня 2019.
  17. Brian Duran. NASA, SpaceX to Launch First Astronauts to Space Station from U.S. Since 2011 (англ.). nasa.gov. Архів оригіналу за 24 квітня 2020. Процитовано 18 квітня 2020.
  18. Jeff Foust (1 травня 2020). NASA, SpaceX enter home stretch for commercial crew test flight (англ.). spacenews.com.
  19. Chelsea Gohd (16 травня 2020). Hey, Class of 2020! SpaceX and NASA want to launch your photo on historic Dragon flight (англ.). space.com. Архів оригіналу за 22 травня 2020. Процитовано 22 травня 2020.
  20. SpaceX (27 травня 2020). On board Dragon will be a mosaic of graduates’ images – congratulations, class of 2020! (англ.). twitter.com.
  21. НАСА (1 червня 2020). When @AstroBehnken & @Astro_Doug launched to @Space_Station on the @SpaceX Dragon Endeavour 🛰️, they brought a mosaic of Earth with 90,000 pictures of recent graduates (англ.). twitter.com.
  22. ISS Docking Simulator (англ.). iss-sim.spacex.com. Архів оригіналу за 30 травня 2020. Процитовано 30 травня 2020.
  23. Stephen Clark (22 травня 2020). Trump to visit Kennedy Space Center for crew launch (англ.). spaceflightnow.com. Архів оригіналу за 27 травня 2020. Процитовано 23 травня 2020.
  24. Jason Hoffman (30 травня 2020). Trump calls launch of the NASA/SpaceX rocket a 'beautiful sight' (англ.). edition.cnn.com. Архів оригіналу за 31 травня 2020. Процитовано 30 травня 2020.
  25. США: пілотований рейс космічного корабля компанії SpaceX успішно стартував (укр.). radiosvoboda.org. 30 травня 2020. Архів оригіналу за 8 червня 2020. Процитовано 1 червня 2020.
  26. Eric Berger (31 травня 2020). “The trampoline is working”—SpaceX returns human spaceflight to America (англ.). arstechnica.com. Архів оригіналу за 31 травня 2020. Процитовано 31 травня 2020.
  27. Батут працює: Маск після успіху Crew Dragon пригадав принизливий жарт голови "Роскосмосу" (відео) (укр.). unian.ua. 31 травня 2020. Архів оригіналу за 8 червня 2020. Процитовано 1 червня 2020.
  28. Trampoline to Space? Russian Official Tells NASA to Take a Flying Leap (англ.). nbcnews.com. 29 квітня 2014.
  29. “Батут працює”: Ілон Маск уїдливо відповів росіянам, які втратили монополію в космосі (укр.). novynarnia.com. 31 травня 2020. Архів оригіналу за 11 червня 2020. Процитовано 1 червня 2020.
  30. Цієї ночі відбулась космічна революція. NASA більше не залежить від Роскосмосу. Все завдяки Ілону Маску (укр.). faino.v.ua. 31 травня 2020. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 7 червня 2020.
  31. Chelsea Gohd (28 травня 2020). SpaceX's historic astronaut launch try draws huge crowds despite NASA warnings (англ.). space.com. Архів оригіналу за 8 березня 2021. Процитовано 10 червня 2020.
  32. Mike Wall (3 червня 2020). SpaceX's 1st astronaut launch was NASA's most-watched online event ever (англ.). space.com. Архів оригіналу за 14 червня 2020. Процитовано 10 червня 2020.
  33. Stephen Clark (20 травня 2020). Live coverage: All systems go for launch after final Crew Dragon readiness review (англ.). spaceflightnow.com. Архів оригіналу за 27 травня 2020. Процитовано 27 травня 2020.
  34. Foust, Jeff (4 грудня 2017). NASA expects commercial crew providers to achieve safety requirements. spacenews.com (англ.).
  35. Nasa SpaceX launch: Evolution of the spacesuit (англ.). bbc.co.uk. 28 травня 2020.
  36. Guy Martin (29 травня 2020). The Man Behind America’s New Spacesuit: How Elon Musk Took Hollywood Costume Designer Jose Fernandez From Batman To NASA (англ.). forbes.com. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 7 червня 2020.
  37. Coverage of Landmark NASA SpaceX Commercial Crew Test Flight (англ.). nasa.gov. 26 травня 2020. Архів оригіналу за 30 травня 2020. Процитовано 1 червня 2020.
  38. Darrell Etherington (1 травня 2020). SpaceX and NASA break down what their historic first astronaut mission will look like (англ.). techcrunch.com. Архів оригіналу за 1 травня 2020. Процитовано 7 червня 2020.
  39. NASA and SpaceX Complete Certification of First Human-Rated Commercial Space System (англ.). nasa.gov. 10 листопада 2020. Архів оригіналу за 24 лютого 2021. Процитовано 13 листопада 2020.
  40. NASA certifies SpaceX for human spaceflight (англ.). spacex.com. 10 листопада 2020. Архів оригіналу за 13 листопада 2020. Процитовано 13 листопада 2020.
  41. Eric Ralph (9 червня 2020). SpaceX wins NASA approval to launch astronauts on reused rockets and spacecraft (англ.). teslarati.com.
  42. Mihir Neal та Chris Gebhardt (2 серпня 2020). Demo-2 to splashdown in Gulf; SpaceX, NASA eye operational Crew Dragon flights (англ.). nasaspaceflight.com. Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 2 серпня 2020.
  43. Stephen Clark (23 червня 2020). NASA agrees to fly astronauts on reused Crew Dragon spacecraft (англ.). spaceflightnow.com. Архів оригіналу за 16 липня 2020. Процитовано 18 липня 2020.
  44. Marie Lewis (3 серпня 2018). Meet the Astronauts Flying SpaceX’s Demo-2 (англ.). blogs.nasa.gov. Архів оригіналу за 3 серпня 2018. Процитовано 18 квітня 2020.
  45. Jeff Foust (17 квітня 2020). NASA sets May 27 launch date for SpaceX commercial crew test flight (англ.). spacenews.com.
  46. Dave Mosher (17 квітня 2020). NASA and SpaceX plan to launch the first astronauts from US soil in nearly a decade on May 27 (англ.). businessinsider.com. Архів оригіналу за 19 серпня 2020. Процитовано 23 серпня 2020.
  47. Chelsea Gohd (13 травня 2020). Astronauts enter a routine quarantine for historic SpaceX Crew Dragon launch (англ.). space.com. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 7 червня 2020.
  48. Ian Atkinson (22 травня 2020). SpaceX, Falcon 9 for Demo-2 mission conducts critical static fire test (англ.). nasaspaceflight.com. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 7 червня 2020.
  49. SpaceX та NASA здійснили запуск пілотованого корабля з космодрому у Флориді (укр.). ukrinform.ua. 30 травня 2020. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 7 червня 2020.
  50. Jacob Bogage (28 травня 2020). SpaceX’s Falcon 9 rocket launch is scrubbed due to weather (англ.). washingtonpost.com. Архів оригіналу за 19 вересня 2020. Процитовано 29 травня 2020.
  51. Mary Beth Griggs (30 травня 2020). A cute stuffed dinosaur hitched a ride on SpaceX’s historic launch (англ.). theverge.com. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 7 червня 2020.
  52. Запуск Crew Dragon: астронавти вирушили у космос із іграшковим динозавром (укр.). hromadske.radio. 30 травня 2020. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 7 червня 2020.
  53. Як виглядає корабель Crew Dragon зсередини: екіпаж провів екскурсію в космосі (укр.). glavcom.ua. 31 травня 2020. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 7 червня 2020.
  54. Thomas Burghardt (31 травня 2020). Dragon Endeavour Docks to the ISS, Bob and Doug Capture the Flag (англ.). nasaspaceflight.com. Архів оригіналу за 4 червня 2020. Процитовано 31 травня 2020.
  55. Корабель Crew Dragon вже на орбіті та прямує до МКС (укр.). ukrinform.ua. 31 травня 2020. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 7 червня 2020.
  56. Loren Grush (31 травня 2020). SpaceX’s Crew Dragon successfully docks with the space station (англ.). theverge.com. Архів оригіналу за 31 травня 2020. Процитовано 31 травня 2020.
  57. Є контакт: Crew Dragon зістикувався з МКС (укр.). epravda.com.ua. 31 травня 2020. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 7 червня 2020.
  58. Jackie Wattles (31 травня 2020). US astronauts disembark SpaceX's Crew Dragon and board the International Space Station (англ.). edition.cnn.com. Архів оригіналу за 1 червня 2020. Процитовано 1 червня 2020.
  59. “Х’юстон, у нас немає проблем”: астронавти космічного корабля SpaceX прибули на МКС (укр.). novynarnia.com. 31 травня 2020. Архів оригіналу за 13 липня 2020. Процитовано 1 червня 2020.
  60. У NASA розповіли, чим займався екіпаж Crew Dragon у перший тиждень на МКС (укр.). pravda.com.ua. 5 червня 2020. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 7 червня 2020.
  61. NASA Astronauts Robert Behnken and Douglas Hurley’s Scientific Journeys aboard the Space Station (англ.). nasa.gov. 30 липня 2020. Архів оригіналу за 2 серпня 2020. Процитовано 2 серпня 2020.
  62. Norah Moran (16 липня 2020). NASA Astronauts Conclude Today’s Spacewalk (англ.). blogs.nasa.gov. Архів оригіналу за 18 липня 2020. Процитовано 24 липня 2020.
  63. Stephen Clark (19 травня 2020). Japan’s HTV ready for launch with last set of new space station solar batteries (англ.). spaceflightnow.com. Архів оригіналу за 4 червня 2020. Процитовано 24 липня 2020.
  64. Stephen Clark (2 серпня 2019). SpaceX to begin flights under new cargo resupply contract next year (англ.). spaceflightnow.com. Архів оригіналу за 3 серпня 2019. Процитовано 24 липня 2020.
  65. Mark Garcia (21 липня 2020). Behnken and Cassidy Conclude Ten Spacewalks Each (англ.). blogs.nasa.gov. Архів оригіналу за 27 липня 2020. Процитовано 24 липня 2020.
  66. Hanneke Weitering (2 серпня 2020). SpaceX Crew Dragon undocks from space station to bring NASA astronauts home for 1st time (англ.). space.com. Архів оригіналу за 2 серпня 2020. Процитовано 2 серпня 2020.
  67. а б в Top 10 Things to Know for NASA’s SpaceX Demo-2 Return (англ.). nasa.gov. 24 липня 2020. Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 2 серпня 2020.
  68. NASA confirms SpaceX Crew Dragon will splashdown in Pensacola (англ.). wkrg.com. 1 серпня 2020. Архів оригіналу за 1 серпня 2020. Процитовано 2 серпня 2020.
  69. Nilima Marshal та Lorraine King (2 серпня 2020). Gulf of Mexico after two-month voyage (англ.). mirror.co.uk. Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 2 серпня 2020.
  70. Tony Rice (5 серпня 2020). Boating dangers in SpaceX splashdown area (англ.). wral.com. Архів оригіналу за 6 серпня 2020. Процитовано 9 серпня 2020.
  71. Jeff Foust (2 серпня 2020). Crew Dragon splashes down to end successful test flight (англ.). spacenews.com.
  72. Mihir Neal та Chris Gebhardt (2 серпня 2020). Demo-2 safely returns Bob and Doug to Earth to conclude historic start to new Commercial Era (англ.). nasaspaceflight.com. Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 2 серпня 2020.
  73. Астронавти NASA повернулися на Землю після історичної місії (укр.). dw.com. 2 серпня 2020. Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 2 серпня 2020.
  74. Eric Ralph (14 серпня 2020). SpaceX’s historic Crew Dragon spacecraft returned to dry land for reuse (англ.). teslarati.com. Архів оригіналу за 19 серпня 2020. Процитовано 15 серпня 2020.
  75. O'Callaghan, Jonathan (30 травня 2020). SpaceX Makes History With First-Ever Human Rocket Launch For NASA. forbes.com (англ.). Архів оригіналу за 31 травня 2020. Процитовано 4 червня 2020.
  76. НАСА (30 травня 2020). Making History: NASA and SpaceX Launch Astronauts to Space! #LaunchAmerica (англ.). youtube.com. Архів оригіналу за 4 червня 2020. Процитовано 4 червня 2020.
  77. Eric Ralph (3 червня 2020). SpaceX’s first astronaut-proven rocket returns to dry land (англ.). teslarati.com.
  78. Before SpaceX can 'capture the flag,' an astronaut had to find it (англ.). collectspace.com. Архів оригіналу за 20 травня 2020. Процитовано 22 травня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]