Hesperocyparis bakeri

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Cupressus bakeri)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Hesperocyparis bakeri
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Кипарисові (Cupressaceae)
Рід: Кипарис (Cupressus)
Вид:
C. bakeri
Біноміальна назва
Cupressus bakeri
Jepson 1909

Cupressus bakeri (кипарис Бейкера) — вид хвойних рослин родини кипарисових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни поширення: Сполучені Штати Америки (Каліфорнія, Орегон). Росте на висотах 1100—2000 м над рівнем моря в змішаних вічнозелених лісах гірського хребта Сіскію (англ. Siskiyou Mountains). Так як і інші кипариси Каліфорнії, вид розділений на окремі деревостої, розділені, в більшості випадків, на досить великі відстані.

Морфологія[ред. | ред. код]

Дерево до 30 м, діаметр стовбура до 0,5 м; крона широко стовпчаста, рідка. Найбільше дерево знаходиться в англ. Rogue River National Forest, його висота 39 м, діаметр 104 см, крона поширена на 9 м. Кора гладка спочатку, потім відшаровується. Листки лускоподібні, довжиною 2–5 мм, і ростуть на округлих (не сплощених) пагонах. Пилкові шишки 2–3 × 2–2,5 мм; пилкових мішечків 3–5, випускають пилок в лютому-березні. Шишки кулясті, в основному 1–2 см, сріблясті, не тьмяні; лусок 3–4 пари, як правило, покриті смоляними пухирцями. Насіння в основному 3–4 мм, від світло-коричневого до блідо-коричневого кольору. Шишки часто залишатися закритими протягом кількох років, відкриваючись тільки після того як батьківське дерева гине в лісовій пожежі, тим самим дозволяючи насінню колонізувати голу землю, що піддалась природному вогню.

Використання[ред. | ред. код]

Комерційне використання не відоме для цього виду. Хоча дерева зберігають конічну крону, яка є привабливою в садах, його мало використовується в садівництві, ймовірно тому, що воно разюче не відрізняється від інших каліфорнійських видів.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Пожежі, що виникають занадто часто в кипарисових гаях можуть знищити поселення і, навпаки, пожежогасіння може також загрожувати виду, бо за відсутності пожежі більше субпопуляцій будуть замінені іншими хвойними. Вид присутній в кількох ПОТ.

Посилання[ред. | ред. код]