Cycas petraea

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Cycas petraea
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Cycadophyta
Клас: Cycadopsida
Порядок: Саговникоподібні (Cycadales)
Родина: Саговникові (Cycadaceae)
Рід: Саговник (Cycas)
Вид:
C. petraea
Біноміальна назва
Cycas petraea
Синоніми

Cycas petrae

Cycas petraea (трапляється також написання Cycas petrae) — вид голонасінних рослин класу саговникоподібні (Cycadopsida).

Етимологія: від латинського petraeus — «скелясті місця», посилаючись на проживання на голих вапнякових скелях і валунах.

Опис[ред. | ред. код]

Стовбури деревовиді, 6 м заввишки, 15–20 см діаметром у вузькому місці; 50–100 листків у короні. Листки яскраво-зелені, дуже блискучі, довжиною 140–230 см. Пилкові шишки яйцеподібні або вузькояйцевиді, оранжеві або коричневі, довжиною 30–40 см, 14–18 см діаметром. Мегаспорофіли 18–22 см завдовжки, сіро-повстяні або коричнево-повстяні. Насіння плоске, яйцевиде; саркотеста жовта, не вкрита нальотом.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни поширення: Таїланд. Цей вид росте у відкритих чагарниках з Dracaena, Euphorbia, бамбукових і численних рослин-альпіністів на крутих вапнякових оголеннях, що не мають ґрунтового покриву.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Хоча локалізований, це численний вид, який в основному живе у відносно важкодоступних місцях. Насправді ареал і населення не є повністю недоторканими, і є трохи загрози для виживання виду.

Джерела[ред. | ред. код]